Vuotovesi maksaa taloyhtiöille 140 000 euroa päivässä

Keskimäärin joka neljännessä suomalaisessa taloyhtiössä oli vesivuoto viimeisen kuukauden kuluessa. Energianhallinnan asiantuntijayritys Envera Oy tutki vesivuotojen määrää tammikuussa 2018 yhteensä 5500 taloyhtiön otannalla. Vuotojen suuruus vaihteli 0,1 l/min – 100,6 l/min välillä.
Tutkitussa kiinteistökannassa tapahtui vuotoja yhteensä 1380 kappaletta. Vuodot havaittiin 793 eri taloyhtiössä. Keskimääräinen vesivuoto oli suuruudeltaan 2,39 l/min. Tällaisen vuodon kustannus Pääkaupunkiseudun veden- ja jäteveden hinnoilla laskettuna on yli 4000€ vuodessa. Suomen noin 80 000 taloyhtiön osalta vuotovesikustannukset ovat vuositasolla yli 50 miljoonaa euroa.

– Asumiskustannusten noususta kohkataan paljon, mutta vesivuotojen tuomiin valtaviin kustannuksiin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, kommentoi Envera Oy:n toimitusjohtaja Henri Kajula.

Isoimmat vuodot aiheutuvat rikkoutuvista päävesiputkista, mutta vesikustannusten nousun vuoksi myös tavallisia wc-laitteita on syytä tarkkailla. Valtion energiatehokkuusyritys Motivan tutkimusten perusteella tyypillinen wc-laitteen vuoto maksaa keskimäärin 1000 € vuodessa. Pahimmillaan yksittäisen rikkoutuneen wc-laitteen kautta vuotovettä voi mennä yli 10 000 € edestä vuodessa. Syy hitaaseen reagointiin on puutteellinen veden kulutuksen seuranta. Veden kulutusta seurataan taloyhtiöissä tyypillisesti huoltomiehen toimesta kuukausitasolla.

– Kuukausiseuranta ei mahdollista pienten vuotojen havaitsemista. Isotkin vuodot havaitaan todella pitkällä viiveellä. Tällainen toimintamalli käy osakkaiden kukkarolle, eikä se ole ympäristöllekään hyväksi, summaa toimitusjohtaja Henri Kajula.
Vastikään Finanssialan Keskusliitto uutisoi suomalaisten vakuutusyhtiöiden maksaneen vuonna 2016 vuotovahingoista korvauksia 174 miljoonaa euroa. Vuotovahinkokorvausten määrä oli ennätystasolla ja ylitti palovahingoista maksettujen vakuutuskorvausten määrän.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

3.12.2021

Kiinteistölehti vertaili lainarahan hintaa

Tarjoukset perustuvat pääkaupunkiseudulla asuntolainoja tarjoavien pankkien luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla tehtyihin laskelmiin. Korot on laskettu 1.9.2021 tilanteen mukaan. Todellinen kokonaiskorko sisältää marginaalin, viitekoron, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna.

27.10.2021

Kaukolämmön kasvavista kustannuksista halutaan eroon maalämmöllä

Isännöintiliiton viime keväänä tekemän kyselyn mukaan kaukolämmön valitsisi enää alle puolet taloyhtiöistä. Taustalla on kaukolämmön kallistuminen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on vuosikymmenessä nostanut kaukolämmön hintaa 75 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti