Vuotovesi maksaa taloyhtiöille 140 000 euroa päivässä

Keskimäärin joka neljännessä suomalaisessa taloyhtiössä oli vesivuoto viimeisen kuukauden kuluessa. Energianhallinnan asiantuntijayritys Envera Oy tutki vesivuotojen määrää tammikuussa 2018 yhteensä 5500 taloyhtiön otannalla. Vuotojen suuruus vaihteli 0,1 l/min – 100,6 l/min välillä.
Tutkitussa kiinteistökannassa tapahtui vuotoja yhteensä 1380 kappaletta. Vuodot havaittiin 793 eri taloyhtiössä. Keskimääräinen vesivuoto oli suuruudeltaan 2,39 l/min. Tällaisen vuodon kustannus Pääkaupunkiseudun veden- ja jäteveden hinnoilla laskettuna on yli 4000€ vuodessa. Suomen noin 80 000 taloyhtiön osalta vuotovesikustannukset ovat vuositasolla yli 50 miljoonaa euroa.

– Asumiskustannusten noususta kohkataan paljon, mutta vesivuotojen tuomiin valtaviin kustannuksiin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, kommentoi Envera Oy:n toimitusjohtaja Henri Kajula.

Isoimmat vuodot aiheutuvat rikkoutuvista päävesiputkista, mutta vesikustannusten nousun vuoksi myös tavallisia wc-laitteita on syytä tarkkailla. Valtion energiatehokkuusyritys Motivan tutkimusten perusteella tyypillinen wc-laitteen vuoto maksaa keskimäärin 1000 € vuodessa. Pahimmillaan yksittäisen rikkoutuneen wc-laitteen kautta vuotovettä voi mennä yli 10 000 € edestä vuodessa. Syy hitaaseen reagointiin on puutteellinen veden kulutuksen seuranta. Veden kulutusta seurataan taloyhtiöissä tyypillisesti huoltomiehen toimesta kuukausitasolla.

– Kuukausiseuranta ei mahdollista pienten vuotojen havaitsemista. Isotkin vuodot havaitaan todella pitkällä viiveellä. Tällainen toimintamalli käy osakkaiden kukkarolle, eikä se ole ympäristöllekään hyväksi, summaa toimitusjohtaja Henri Kajula.
Vastikään Finanssialan Keskusliitto uutisoi suomalaisten vakuutusyhtiöiden maksaneen vuonna 2016 vuotovahingoista korvauksia 174 miljoonaa euroa. Vuotovahinkokorvausten määrä oli ennätystasolla ja ylitti palovahingoista maksettujen vakuutuskorvausten määrän.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti