Sijoittajakysyntä kasvattaa rakentamista

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat jatkoivat kasvuaan vuonna 2016. Eniten vuokrat kasvoivat pääkaupunkiseudulla. Helsingin ydinkeskustassa vuokrien nousu on kuittenkin hidastunut.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden 2016 aikana keskimäärin 2,4 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kasvoivat eniten Espoossa ja Vantaalla, noin 3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Helsingissä vuokrat kasvoivat noin 2 prosenttia, ja ydinkeskusta-alueella noin 1,5 prosenttia.

-Helsingissä ydinkeskusta-alueella vuokrien kasvu on hidastunut verrattuna muuhun pääkaupunkiseutuun ja koko maahan. Muualla Suomessa vuokrien kasvu on ollut viimeisen vuoden aikana suurinta Tampereella ja Jyväskylässä, sanoo kiinteistörahastojohtaja Kim Särs LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta.

Sijoittajakysyntä kasvattaa rakentamista mutta ei nosta hintoja

Kiinteistöalan asiantuntijaorganisaation KTI:n mukaan Suomen 820 000 vuokra-asunnoista 17 prosenttia on ammattimaisten sijoittajien omistamia vapaarahoitteisia asuntoja – valtaosa asunnoista on yksityisten sijoittajien omistamia tai erilaisia tuettuja vuokra-asuntoja.

Kim Särs on eri mieltä siitä, että asuntoihin viime aikoina kohdistunut ennätyssuuri sijoittajakysyntä olisi nostanut asuntojen hintoja ja vuokria.

–Asuntojen hinnat ja vuokrataso määräytyvät vapailla markkinoilla – yksittäiset sijoittajat eivät voi niitä määritellä. Sijoittajakysyntä on mahdollistanut uudisrakentamisen kasvun. Se on vaikuttanut siihen, että monet alueet, kuten pääkaupunkiseudulla Kivistö, Leinelä ja Suurpelto sekä Tampereella Lielahti, ovat kehittynee t nopeammin kuin ne olisivat kehittyneet ilman asuntorahastojen toteuttamia hankkeita. Asuntojen hinnat voisivat olla vielä korkeammalla, jos uudisrakentamista ei olisi saatu vauhtiin sijoittajien tuella, hän sanoo.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.9.2021

Kattavampi rakentamisen dokumentointi voi tuoreen selvityksen mukaan tuoda merkittäviä säästöjä

Rakennusalalla ei edelleenkään dokumentoida tarkasti jokaista työvaihetta ja silloin, kun työvaiheet dokumentoidaan, dokumentointitavat vaihtelevat paljon ja niistä reklamoidaan herkästi. Rakentamisen dokumentoinnista on hyvin rajalliset viralliset vaatimukset. Esimerkiksi työvaiheiden dokumentointia rakentamisen aikana ei edellytetä ollenkaan.

18.11.2021

Muista tehdä taustaselvitykset ostaessasi uudiskohdetta!

Uudiskohteita markkinoidaan näyttävin havainnekuvin hyviltä paikoilta. Hintakin saattaa vastata alueen muuta tarjontaa. Ostohalut nousevat, mutta ennen kaupoille kiirehtimistä kannattaa rauhassa selvittää muutama asia.

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti