Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

Vuonna 2020 kiinteistöjen vuokraamisesta kertyi 330 miljoonaa euroa vuokratuloa ja muun omaisuuden vuokraamisesta 22 miljoonaa euroa. Vuokratappioita kertyi 152 miljoonaa euroa 65 000 sijoittajalle.

Yli 415 000 asuntosijoittajalle ja muita vuokratuloja saaneille veroilmoituksen täydentäminen on taas ajankohtaista. Tuhannet sijoittajat täydentävät veroilmoitustaan vuokratulojen osalta nyt ensimmäisiä kertoja.

– Asuntosijoitusbuumin vuoksi veroilmoittajina on nyt monia tuoreita sijoitusasunnon omistajia. Vuoden 2021 vuokratulot sekä vuokraustoimintaan liittyvät kulut pitää ilmoittaa viimeistään toukokuussa, sanoo johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.

Vuokratulot ovat pääomatuloa. Pääomatuloista pidätetään veroa 30 prosenttia, jos pääomatuloja on vähemmän kuin 30 000 euroa vuodessa ja 34 prosenttia, jos pääomatuloja on yli 30 000 euroa vuodessa.

– Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta saadut tulot ovat vuokratuloja, jotka pitää ilmoittaa verotuksessa. Seuraamme ja valvomme Verohallinnossa näidenkin tulojen ilmoittamista, Hakkarainen muistuttaa

Muista täydentää veroilmoitus

Saadut vuokratulot pitää itse täydentää esitäytetylle veroilmoitukselle. Tarvitaan taloyhtiön / kiinteistön nimi ja y-tunnus. Omaverossa näkyy valmiiksi asiakkaan osakehuoneistot ja kiinteistöt, jotka ovat Verohallinnon tiedossa. Omistuksista voi valita sen, johon kohdistuvia vuokratuloja ilmoittaa.

Tarvitaan myös vuokralaisen tiedot, vuokra-aika, saadut tulot sekä tiedot vuokraustoiminnan kuluista.

Vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut voi vähentää, esimerkiksi vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb- tai muulle välittäjälle maksettu palkkio sekä asunnon kiinteitä kustannuksia (esimerkiksi hoitovastike) vuokra-ajalta.

Jos kulut ovat suuremmat kuin tulot, vuokraustoiminnasta syntyy tappiota. Tappio vähennetään muista pääomatuloista. Tappiota voi syntyä esimerkiksi, jos asunto on ollut tyhjänä osan vuodesta. Edellytyksenä kulujen vähentämiselle tyhjänä oloajalta on, että asuntoa on koko ajan yritetty aktiivisesti vuokrata.

Vuokratuloihin liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää kuitteja ja tositteita tarvittaessa, niitä ei tarvitse liittää veroilmoitukseen.

Tiedot täydennetään OmaVerossa viimeistään määräpäivänä, jotka ovat tänä vuonna tänä vuonna 10. toukokuuta, 17. toukokuuta ja 24. toukokuuta. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Milloin ja miksi ulkoverhous kannattaa maalauttaa?

Ulkoverhouksen kuntoon ja maalaukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolosuhteet, pohjatyöt ja maalin ominaisuudet. Myös maalausurakan toteuttajalla on merkitystä.

Sorcolor Oy

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

julkisivun uusintasaumaus

24.5.2022

Uusintasaumaus piristää rakennuksen ilmettä

Asunto-osakeyhtiö Untolanlaakson julkisivua haluttiin piristää uusintasaumauksella. Työ valmistui odotettua nopeammin ja sujui asukkaiden näkökulmasta joutuisasti. Kunnossa olevat saumat parantavat koko kiinteistön energiatehokkuutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti