Vuokrataloyhtiö haluaa poistaa trampoliinit turvallisuuden vuoksi

Iitin Vuokratalot on vaatinut rivitalojen vuokralaisia poistamaan takapihoiltaan vuokralaisten itse kustantamat trampoliinit kolmen viikon varoitusajalla. Vaatimuksen piirissä on noin 20 vuokralaista, kirjoittaa Kouvolan Sanomat (18.6.2020).

Asukkaille lähetetyssä kirjeessä todetaan, että jos asukkaat eivät pura ja poista trampoliinejaan itse 1.7.2020 mennessä, huoltoyhtiö poistaa ne ja laskuttaa asukkaita poistosta.

Vuokranantajan mukaan vaatimuksessa on kyse vastuukysymyksistä mahdollisen onnettomuuden sattuessa. Iitin Vuokratalojen toimitusjohtaja Anu Muhonen kertoo, ettei kielto ole poikkeuksellinen, vaan vuokrataloissa on kielletty Suomessa vuosien ajan trampoliineja pihoilla. Taustalla on vakuutusyhtiöiden neuvot vastuukysymyksiin liittyen.

Muhosen mukaan vuokra-asukkaiden takapiha ei ole samalla tavalla yksityinen kuin omistusasuntojen rivitaloasukkailla. Kyseessä on vuokratalo, jossa ei ole hallinnanjakosopimusta, kuten monissa asunto-osakeyhtiöissä. Vuokrayhtiöillä ei tällaista sopimusta ole, vaan kaikki tilat ovat yhtiön hallinnassa. Tämä tarkoittaa, että jotta voisimme sallia trampoliinit, meidän täytyisi valvoa myös niiden kuntoa. Omistus ei siis ratkaise, vaan se, kenen alueella trampoliini on. Asia on ikävä, sillä trampoliini on hyvä kuntoiluväline lapsille. Taustalla ovat kuitenkin trampoliineilla tapahtuneet vahingot, joita tapahtuu aika paljon, Muhonen sanoo.

Vuokralaiselle ei voi määrätä trampoliinikieltoa jälkikäteen

Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen muistuttaa, että vuokranantaja ei voi määrätä vuokralaiselle trampoliinikieltoa sen jälkeen, kun vuokrasopimus on jo tehty (Kouvolan Sanomat, 23.6.2020)

Jos vuokrasopimuksessa ei ole erikseen mainintaa trampoliinista, ei mikään estä vuokralaista hankkimasta trampoliinia omalle pihalleen, Hienonen sanoo.

Kun tehdään vuokrasopimus paritalo- tai rivitalohuoneistosta tai omakotitalosta, vuokralainen saa yleensä yksinomaiseen käyttöönsä tietyt, asunnon yhteydessä olevat tilat, kuten oman pihan. Vuokrasopimuksessa määritellään, mitkä nämä tilat ovat. Tämän jälkeen vuokralainen voi päättää, millaisia leikkivälineitä pihalla on, Hienonen jatkaa. Hän ei näe mahdollisena, että huoltoyhtiö tulisi poistamaan trampoliineja asukkaiden pihoilta, sillä asia ei ole heidän päätettävissään.

Kiinteistönomistaja on vastuussa yleisten pihojen turvallisuudesta

Vuokranantajan velvollisuus huolehtia leikkivälineiden turvallisuudesta koskee vain yhteisellä pihalla olevia leikkivälineitä, Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen sanoo.

Trampoliinin ja muiden leikkivälineiden kunto on kiinteistönomistajan vastuulla vain siinä tapauksessa, että ne ovat asukkaiden yhteisellä pihalla kaikkien käytössä.

Kiinteistönomistaja ei olisi automaattisesti korvausvelvollinen edes siinä tapauksessa, että joku vahingoittaisi itseään taloyhtiön yhteisellä trampoliinilla. Vahingon tulisi johtua nimenomaan vuokranantajan huolimattomuudesta, ja asia pitäisi näyttää toteen. Asukkaiden omien trampoliinien turvallisudesta vastaavat lasten vanhemmat, Hienonen sanoo.

Kiinteistöliiton lakiasiantuntijat vastaavat kesäisin useisiin yhteydenottoihin trampoliineista. Kaksi vuotta sitten Espoon Asunnot sopi asukkaiden kanssa kiistan trampoliineista niin, että trampoliineja saa pitää omilla pihoilla asukkaan omalla vastuulla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

paloturvallisuuden

21.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vauhtia taloyhtiöiden paloturvallisuuden hoitamiseen

Suomalaisten kiinteistöjen turvallisuuden edistäminen vaatii yhä nopeampia ja tehokkaampia toimenpiteitä. Yksi toimenpide on Safetumin paloturvallisuuden riskitarkastus ja pelastussuunnitelman päivitys.

Safetum

aurinkosähköjärjestelmä

1.8.2023

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa virheitä

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa tehdään paljon virheitä, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Vastuu asennustyön turvallisuudesta on aina asentajalla.

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti