Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrat nousivat

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen vuokratilastosta vuoden 2022 viimeiseltä neljännekseltä. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa. Loppuvuonna vuokrien nousu kuitenkin vauhdittui pääkaupunkiseudulla ja eritysesti Vantaalla.

Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa, vähiten puolestaan Mikkelissä, Porissa ja Raumalla. Helsingissä vuokrat nousivat hitaammin kuin Vantaalla ja Espoossa: Helsingin nousu oli vain 0,6 prosenttia, kun Vantaalla vuokrat nousivat 1,7 prosenttia ja Espoossa yhden prosentin.

Vuokra-asuntotarjonta kasvoi pääkaupunkiseudulla voimakkaasti pandemiavuosina kysynnän kehitykseen nähden. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vuokrataso laski kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa verrattuna edelliseen neljännekseen. Loppuvuonna loka-joulukuussa vuokrataso kuitenkin nousi pääkaupunkiseudulla lähes samassa tahdissa kuin muualla maassa: pääkaupunkiseudulla nousu oli 0,4 prosenttia ja muualla maassa 0,5 prosenttia. Vantaalla vuokrat nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna toiseksi nopeimmin koko maassa heti Tampereen jälkeen.

– Vuosi sitten vuokrat laskivat Suomessa kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Koronapandemian helpotuttua ja vuoden edetessä vuokrien kehitys vauhdittui selvästi. Nopeasti noussut korkotaso ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat saaneet ihmiset varovaisiksi asuntokaupoilla, mikä on taas näkynyt kasvavana kiinnostuksena vuokra-asumista kohtaan, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi.

Kiinnostus suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maan tasolla suuremmissa vuokra-asunnoissa; kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,0 prosenttia vuodentakaisesta. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 1,0 prosenttia ja kaksioissa 1,4 prosenttia.

Ero pienten ja suurten asuntojen vuokrakehityksessä oli erityisen räikeä Helsingissä. Kun yksiöiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan 0,1 prosentin vuosimuutoksella, kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrien vuosimuutos oli 1,6 prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti