Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrat nousivat

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen vuokratilastosta vuoden 2022 viimeiseltä neljännekseltä. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa. Loppuvuonna vuokrien nousu kuitenkin vauhdittui pääkaupunkiseudulla ja eritysesti Vantaalla.

Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa, vähiten puolestaan Mikkelissä, Porissa ja Raumalla. Helsingissä vuokrat nousivat hitaammin kuin Vantaalla ja Espoossa: Helsingin nousu oli vain 0,6 prosenttia, kun Vantaalla vuokrat nousivat 1,7 prosenttia ja Espoossa yhden prosentin.

Vuokra-asuntotarjonta kasvoi pääkaupunkiseudulla voimakkaasti pandemiavuosina kysynnän kehitykseen nähden. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vuokrataso laski kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa verrattuna edelliseen neljännekseen. Loppuvuonna loka-joulukuussa vuokrataso kuitenkin nousi pääkaupunkiseudulla lähes samassa tahdissa kuin muualla maassa: pääkaupunkiseudulla nousu oli 0,4 prosenttia ja muualla maassa 0,5 prosenttia. Vantaalla vuokrat nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna toiseksi nopeimmin koko maassa heti Tampereen jälkeen.

– Vuosi sitten vuokrat laskivat Suomessa kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Koronapandemian helpotuttua ja vuoden edetessä vuokrien kehitys vauhdittui selvästi. Nopeasti noussut korkotaso ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat saaneet ihmiset varovaisiksi asuntokaupoilla, mikä on taas näkynyt kasvavana kiinnostuksena vuokra-asumista kohtaan, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi.

Kiinnostus suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maan tasolla suuremmissa vuokra-asunnoissa; kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,0 prosenttia vuodentakaisesta. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 1,0 prosenttia ja kaksioissa 1,4 prosenttia.

Ero pienten ja suurten asuntojen vuokrakehityksessä oli erityisen räikeä Helsingissä. Kun yksiöiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan 0,1 prosentin vuosimuutoksella, kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrien vuosimuutos oli 1,6 prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

epävarmuus

22.2.2023

Epävarmuus lisää kiinnostusta vuokra-asumiseen

Vuokra-asuntojen kysyntä lähti nousuun viime vuoden lopulla taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, selviää Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin markkinakatsauksesta. Vuokrat nousivat ja markkinointiajat lyhenivät. Erityisesti suuret vuokra-asunnot kiinnostavat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti