Vuokranantajien etujärjestö kannustaa reiluun ja huolelliseen vuokralaisvalintaan

Elo-syyskuu on vuokramarkkinoiden kiireisintä aikaa, jolloin vuokranantaja saattaa joutua valitsemaan vuokralaisensa kymmenien kiinnostuneiden joukosta. Suomen Vuokranantajat ry kannustaa yksityisiä vuokranantajia reiluun ja huolelliseen vuokralaisvalintaan. Molemminpuolinen luottamus ja hyvä vuorovaikutussuhde ovat toimivan vuokrauksen kulmakiviä. Vuokranantajan on kuitenkin muistettava, että syrjintään puuttuvaa yhdenvertaisuuslakia sovelletaan myös yksityiseen asunnonvuokraukseen. Vuokranantaja ei saa tehdä vuokralaisvalintaa esimerkiksi etnisen taustan perusteella.

-Toimiva vuokrasuhde perustuu molemminpuoliselle luottamukselle ja hyvälle vuorovaikutussuhteelle, kommentoi Suomen Vuokranantajien lakimies Anne Vatanen. Huolellinen vuokranantaja tarkistaa vuokralaisehdokkaan maksukyvyn ja taustat. Ulkomaalaisen osalta taustojen tarkistaminen voi olla hankalaa, koska ulkomaisen rekisterin henkilöluottotiedot saa tarkistettua vain muutaman maan, kuten Ruotsin ja Norjan, osalta. Euroopan ulkopuolella henkilöluottotietoja koskevaa rekisteriä ei useinkaan ole olemassa. Ulkomaalainen vuokralaisehdokas voi todistaa maksukykynsä esimerkiksi esittämällä palkkatodistuksensa ja kertomalla itsestään, ehdottaa Vatanen.

Toimiva vuokrasuhde edellyttää myös hyvää vuorovaikutussuhdetta. Näin ollen vuokralaiseksi kannattaa valita henkilö, jonka kanssa viestiminen sujuu helposti. Kielimuuri saattaa muodostaa vuokransuhteen aikaansaamiselle ja menestykselliselle hoitamiselle melkoisia haasteita.

– Syrjintään liittyviin asioihin tulee kiinnittää huomiota myös yksityisillä vuokramarkkinoilla. Mielestäni syrjinnäksi ei kuitenkaan lasketa sitä, että kielitaidoton vuokranantaja valitsee vuokralaiseksi mieluummin tahon, jonka kanssa yhteinen kieli löytyy, sanoo Vatanen. Suomen Vuokranantajat pyrkii edistämään yksityisten vuokramarkkinoiden monikulttuurisuutta tarjoamalla vieraskielisiä ohjeistuksia ja sopimuspohjia. Neuvontapuheluiden perusteella suurin osa Suomen Vuokranantajien jäsenistä suhtautuu positiivisesti ulkomaalaisiin vuokralaisiin. Samoin yhä useampi vuokra-asuntoilmoitus on kirjoitettu myös englanniksi ulkomaalaisia vuokralaisehdokkaita silmällä pitäen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Tampere

26.10.2023

Vuokranantaja-barometri: Tampere nousussa

Tampere nostaa houkuttelevuuttaan asuntosijoittajien silmissä, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokra-asunto-barometri. Myös pohjalaiskaupungit Oulu, Kokkola ja Seinäjoki ovat nostaneet sijoitustaan. Pääkaupunkiseudun houkuttelevuus laski.

Asuntosijoittamisen näkymät

19.4.2023

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista. Syynä ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu. Parhaat näkymät ovat Tampereella.

vuokranantajan vakuutus

31.10.2023

Vuokranantajan vakuutus tuo lisäturvaa

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Vuokranantajien tarpeisiin on kuitenkin tarjolla vakuutuksia, jotka täyttävät vuokralaisen kotivakuutuksen ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen aukkoja.

vuokralaisen häätäminen

24.11.2023

Vuokralaisen häätäminen halutaan nykyistä helpommaksi

Huoneenvuokralainsäädäntöä päivitetään parhaillaan. Suomen Vuokranantajien mukaan vuokralaisen häätäminen on nykyisellään liian vaivalloista ja keinot puuttua häiriöihin puutteellisia. Vuokranantajille kaivataan esimerkiksi oikeutta tyhjentää huoneisto itse.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti