Vuokranantajien etujärjestö kannustaa reiluun ja huolelliseen vuokralaisvalintaan

Elo-syyskuu on vuokramarkkinoiden kiireisintä aikaa, jolloin vuokranantaja saattaa joutua valitsemaan vuokralaisensa kymmenien kiinnostuneiden joukosta. Suomen Vuokranantajat ry kannustaa yksityisiä vuokranantajia reiluun ja huolelliseen vuokralaisvalintaan. Molemminpuolinen luottamus ja hyvä vuorovaikutussuhde ovat toimivan vuokrauksen kulmakiviä. Vuokranantajan on kuitenkin muistettava, että syrjintään puuttuvaa yhdenvertaisuuslakia sovelletaan myös yksityiseen asunnonvuokraukseen. Vuokranantaja ei saa tehdä vuokralaisvalintaa esimerkiksi etnisen taustan perusteella.

-Toimiva vuokrasuhde perustuu molemminpuoliselle luottamukselle ja hyvälle vuorovaikutussuhteelle, kommentoi Suomen Vuokranantajien lakimies Anne Vatanen. Huolellinen vuokranantaja tarkistaa vuokralaisehdokkaan maksukyvyn ja taustat. Ulkomaalaisen osalta taustojen tarkistaminen voi olla hankalaa, koska ulkomaisen rekisterin henkilöluottotiedot saa tarkistettua vain muutaman maan, kuten Ruotsin ja Norjan, osalta. Euroopan ulkopuolella henkilöluottotietoja koskevaa rekisteriä ei useinkaan ole olemassa. Ulkomaalainen vuokralaisehdokas voi todistaa maksukykynsä esimerkiksi esittämällä palkkatodistuksensa ja kertomalla itsestään, ehdottaa Vatanen.

Toimiva vuokrasuhde edellyttää myös hyvää vuorovaikutussuhdetta. Näin ollen vuokralaiseksi kannattaa valita henkilö, jonka kanssa viestiminen sujuu helposti. Kielimuuri saattaa muodostaa vuokransuhteen aikaansaamiselle ja menestykselliselle hoitamiselle melkoisia haasteita.

– Syrjintään liittyviin asioihin tulee kiinnittää huomiota myös yksityisillä vuokramarkkinoilla. Mielestäni syrjinnäksi ei kuitenkaan lasketa sitä, että kielitaidoton vuokranantaja valitsee vuokralaiseksi mieluummin tahon, jonka kanssa yhteinen kieli löytyy, sanoo Vatanen. Suomen Vuokranantajat pyrkii edistämään yksityisten vuokramarkkinoiden monikulttuurisuutta tarjoamalla vieraskielisiä ohjeistuksia ja sopimuspohjia. Neuvontapuheluiden perusteella suurin osa Suomen Vuokranantajien jäsenistä suhtautuu positiivisesti ulkomaalaisiin vuokralaisiin. Samoin yhä useampi vuokra-asuntoilmoitus on kirjoitettu myös englanniksi ulkomaalaisia vuokralaisehdokkaita silmällä pitäen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

11.2.2022

Suomen Vuokranantajat: Suunnitelmat verotuksen kiristämiseksi kannattaa nyt haudata

Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä hallitus puuttuu oikeilla keinoilla kotitalouksien velkaantumiseen. Ehdotetut keinot torjuvat riittävällä tavalla markkinariskejä, joista julkisuudessa on kannettu huolta. Vuokranantajat pitää tärkeänä rahoitusmarkkinoiden vakauden turvaamista.

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti