Vuokranantajien etujärjestö kannustaa reiluun ja huolelliseen vuokralaisvalintaan

Elo-syyskuu on vuokramarkkinoiden kiireisintä aikaa, jolloin vuokranantaja saattaa joutua valitsemaan vuokralaisensa kymmenien kiinnostuneiden joukosta. Suomen Vuokranantajat ry kannustaa yksityisiä vuokranantajia reiluun ja huolelliseen vuokralaisvalintaan. Molemminpuolinen luottamus ja hyvä vuorovaikutussuhde ovat toimivan vuokrauksen kulmakiviä. Vuokranantajan on kuitenkin muistettava, että syrjintään puuttuvaa yhdenvertaisuuslakia sovelletaan myös yksityiseen asunnonvuokraukseen. Vuokranantaja ei saa tehdä vuokralaisvalintaa esimerkiksi etnisen taustan perusteella.

-Toimiva vuokrasuhde perustuu molemminpuoliselle luottamukselle ja hyvälle vuorovaikutussuhteelle, kommentoi Suomen Vuokranantajien lakimies Anne Vatanen. Huolellinen vuokranantaja tarkistaa vuokralaisehdokkaan maksukyvyn ja taustat. Ulkomaalaisen osalta taustojen tarkistaminen voi olla hankalaa, koska ulkomaisen rekisterin henkilöluottotiedot saa tarkistettua vain muutaman maan, kuten Ruotsin ja Norjan, osalta. Euroopan ulkopuolella henkilöluottotietoja koskevaa rekisteriä ei useinkaan ole olemassa. Ulkomaalainen vuokralaisehdokas voi todistaa maksukykynsä esimerkiksi esittämällä palkkatodistuksensa ja kertomalla itsestään, ehdottaa Vatanen.

Toimiva vuokrasuhde edellyttää myös hyvää vuorovaikutussuhdetta. Näin ollen vuokralaiseksi kannattaa valita henkilö, jonka kanssa viestiminen sujuu helposti. Kielimuuri saattaa muodostaa vuokransuhteen aikaansaamiselle ja menestykselliselle hoitamiselle melkoisia haasteita.

– Syrjintään liittyviin asioihin tulee kiinnittää huomiota myös yksityisillä vuokramarkkinoilla. Mielestäni syrjinnäksi ei kuitenkaan lasketa sitä, että kielitaidoton vuokranantaja valitsee vuokralaiseksi mieluummin tahon, jonka kanssa yhteinen kieli löytyy, sanoo Vatanen. Suomen Vuokranantajat pyrkii edistämään yksityisten vuokramarkkinoiden monikulttuurisuutta tarjoamalla vieraskielisiä ohjeistuksia ja sopimuspohjia. Neuvontapuheluiden perusteella suurin osa Suomen Vuokranantajien jäsenistä suhtautuu positiivisesti ulkomaalaisiin vuokralaisiin. Samoin yhä useampi vuokra-asuntoilmoitus on kirjoitettu myös englanniksi ulkomaalaisia vuokralaisehdokkaita silmällä pitäen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.5.2016

Hoitokulujen kasvu ja korjausrakentamiskulut syövät asuntosijoittajan tuotot

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan joka toisessa taloyhtiössä on menossa korjausrakentamishanke. Korjausrakentamisen määrä on lisääntynyt viime vuosina tasaisesti. Suomen Vuokranantajien mielestä korjausrakentamista tarvitaan, jotta asuntokanta saadaan pidettyä kunnossa.

8.5.2017

Hallitus aliarvioi yksityisten vuokranantajien roolia asuntomarkkinoilla

Hallituspoliitikkojen lausunnot osoittavat heikkoa ymmärrystä yksityisten vuokranantajien merkityksestä asuntomarkkinoilla. Suomessa noin 200 000 yksityistä vuokranantajaa tarjoavat noin 300 000 kotia suomalaisille. Se on iso satsaus suomalaisten asumiseen ja asuntopolitiikkaan.

8.5.2018

Yksityinen vuokranantaja ei metsästä pikavoittoja – riskeistä pitää puhua

Asuntosijoittamiseen ja vuokranantamiseen liittyvät riskit ovat nousseet keskusteluun entistä voimakkaammin. Samaan aikaan mediassa on esillä myös asuntosijoittamisella rikastuminen. Suomen Vuokranantajien mielestä on hienoa, että asuntosijoittamisesta puhutaan paljon, mutta riskit pitää ymmärtää entistä paremmin.

17.5.2016

Vantaa kiinnostaa asuntosijoittajia – kehitys jatkuu myönteisenä

Vantaan viime vuosien kehitys osana pääkaupunkiseudun metropolialuetta jatkuu edelleen myönteisenä. Tämä kehitys on kiinnittänyt myös asuntosijoittajien huomiota entisestään. Suomen Vuokranantajien vuokranantajakabinetissa Vantaalla 16.5.2016 keskusteltiin kaupunkikehityksestä ja asumisen tulevaisuuden näkymistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti