Vuokranantajan oikeus päästä asuinhuoneistoon

Kauppalehti

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon.

Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana. Laki lähtee siitä, että vuokralaisen kanssa tulee sopia huoneistossa käynnistä eikä vuokranantajalla ole oikeutta käydä huoneistossa ilman vuokralaisen suostumusta.

Vuokralainen ei vastaa yhteydenottoihin

Aina käynnistä sopiminen ei ole mahdollista, jos vuokralaista ei useista yrityksistä huolimatta tavoiteta. Näissä tilanteissa vuokranantajan on syytä ilmoittaa tulostaan kirjallisesti etukäteen. Näyttövelvollisuus ilmoituksen toimittamisesta on vuokranantajalla. Käytännössä riittää, että ilmoituksen toimittaa sähköpostilla. Ilmoituksessa tulee mainita tarkka ajankohta, jolloin huoneistossa tullaa käymään, tulemisen syy ja yhteystiedot, joihin vuokralainen tulee ottaa yhteyttä, mikäli ajankohta ei vuokralaiselle sovi. Jos vuokralainen ei reagoi ilmoitukseen, katsotaan hänen hiljaisesti hyväksyneen asunnossa käymisen. Vuokranantajan tulee muistaa jättää käynnistä myös oma ilmoituksensa.

Vuokralainen estää huoneistoon pääsyn

Vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa myynnin taikka uudelleen vuokrauksen perusteella. Vaikka käynnin ajankohta on saatu sovittua, saattaa vuokralainen kuitenkin estää huoneistoon pääsemisen. Vuokranantajalla on tällöin oikeus pyytää virka-apua poliisilta, mutta käytännössä poliisin saaminen paikalle on haasteellista.  Jos vuokralainen kuitenkin aiheettomasti eli ilman hyväksyttävää perustetta vaikeuttaa asunnon näyttämistä uusille vuokralaisille, voi hänelle syntyä korvausvastuu esim. mahdollisesta tyhjästä kuukaudesta.

Huoneistossa käynti ilman lupaa

Jos huoneistoon mennään sopimatta siitä vuokralaisen kanssa, saattaa vuokranantajaa joutua vastuuseen tekemisistään. Vuokralainen voi tehdä rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta, josta pahimmillaan seuraa sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta. Vaikka vankeutta vuokranantajalle huoneistoon menemisestä tuskin tuomittaisiin, olisi merkintä rikosrekisterissä kuitenkin muistuttamassa siitä, että seuraavalla kerralla tulee sovittua huoneistoon menemisestä hieman tarkemmin.

Välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä, vuokranantajan kannattaa pyrkiä pitämään sellaiset hyvät suhteet vuokralaiseen, että huoneistossa käynti ei aiheuta ylimääräisiä ongelmia. Harva vuokralainen kuitenkaan vastustaa sitä, että vuokranantaja käy esim. kerran vuodessa tarkistamassa huoneiston kunnon ja samalla vie vuokralaiselle pienen tuliaisen, vaikka kahvipaketin muodossa.

3 kommenttia

 • väsynyt ja sairas vuokralainen Reply

  17.3.2018 at 06:53

  Muutin vähän yli viikko sitten uuteen asuntoon vuokralle.Vuokraisäntä tulee melk. jokapv tai ilta asuntoon 3-4 tunniksi.porailee ja koittaa saada pesukonettani suoraksi.kulkee otsalamppu otsalla,ja leikkasi ostamani tärinämaton just pesukoneen kokoisesti,ilman lupaa. käsisuihkukin vuoti ja kuulemma tiesi sen,taas uusi käynti joka venyy aina moneksi tunniksi.kerran kävelin hänen ohi ja otti vyötäröltä kiinni.taas eilen soitti,että tulee korjaamaan pesukoneeni vakautta.sanoin ei,koska olen syövän takia huonossa kunnossa ja oksennan. vuokraisännän tulo aiheuttaa migreenin.onko oikein ,että vuokraisäntä saa tulla jatkuvasti kotiini ? alkaa hermot mennä.minulla vielä vanhassa asunnossa tavaraa ja tämä kuukausi aikaa tehdä muuttoa.olen todella väsynyt ja stressaantunut syöpäsairas.katsoi myös jääkaappiin ja totesi sen kylmäksi.ym…onko tämä nyt tätä ,että mies tulee aina tänne ja saa tulla milloin minkin syyn takia? samalla pelkään että voi mut irtisanoa jos en päästä asuntoon?

 • jk Reply

  26.3.2018 at 11:23

  voisitko saada jostain toisen asunnon?

 • jk Reply

  26.3.2018 at 11:26

  ei saa rampata asunnossa, pitää laittaa kerralla kuntoon. eikä saa tarttua vyötäröltä. Jos paikkakunnalla on vaikea löytää vuokralaisia, niin jos muutat pois niin vuokranantajalle voi jäädä tyhjiä kuukausia. Laita hakemukset yleishyödyllisille vuokranantajille VVO:lle, SATO:lle,nykyinen Lumo jne. kaupungille, mutta varo ettet saa homeista asuntoa.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti