Vuokralaisen remonttivimma

Vuokralainen on asettunut aloilleen ja viihtyy uudessa kodissaan hyvin. Elämää nähneet seinät ovat kuitenkin alkaneet vähitellen tympiä, ja vuokralainen päättääkin pirauttaa vuokranantajalle. Vuokranantaja suostuu empimättä maalausaikeisiin, saahan hän valkoiset seinät kellastuneiden tilalle, ja vieläpä ilmaiseksi. Hetkinen, olikohan kuitenkaan puhetta värimaailmasta saati remontin maksajasta? Mitäköhän tässä nyt oikein pitäisi ottaa huomioon?

Vuokralaisen remontit

Pääsääntöisesti vuokralainen voi tehdä asunnossa korjaus- ja muutostöitä vain vuokranantajan suostumuksella. Toki vuokralaisella on aina oikeus esimerkiksi ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoa koskevan välittömän vahingon estämiseksi tai rajoittamiseksi. Esimerkiksi vesivahinkoon vuokralaisella on paitsi oikeus myös velvollisuus reagoida. Jos jollakin puutteellisuudella on olennainen merkitys, voi vuokralainen myös suorittaa korjauksen, mikäli vuokranantaja ei reagoi korjauspyyntöön kohtuullisessa ajassa. Jätetään nämä poikkeukset kuitenkin maininnan varaan ja keskitytään pieneen pintaremonttiin.

Yleensä ei liene estettä sille, että vuokranantaja antaa vuokralaiselle luvan ehostaa asunnon pintoja. Vuokranantajan on hyvä kuitenkin muistaa omat velvoitteensa taloyhtiön suuntaan. Maalaus- ja tapetointityöt voi tehdä huoletta, mutta esimerkiksi muovimaton vaihtaminen laminaattiin vaikuttaa äänieristyksiin ja vaatii siten ilmoituksen taloyhtiölle. Samoin on asian laita, jos puretaan väliseiniä tai kajotaan esimerkiksi vesieristyksiin.

Sopimus korjaus- ja muutostöistä

Vuokralaisen ja vuokranantajan näkemykset harmonisesta värimaailmasta saattavat poiketa rajustikin toisistaan eikä työn jälkeäkään aina arvioida samanlaisin kriteerein. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että osapuolet sopivat remontin sisällöstä kirjallisesti joko jo vuokrasopimuksessa tai myöhemmin vuokrasuhteen aikana. Huomioida tulee ensinnäkin se, kuka remontin materiaaleineen ja töineen kustantaa. Voidaan sopia esimerkiksi, että vuokralainen maksaa viulut tai että vuokralainen saa hetkeksi alennusta vuokrasta. Käyttökelpoinen keino on myös se, että vuokranantaja ostaa maalit ja vuokralainen suorittaa työn. Tämä ratkaisu hyödyttää usein kumpaakin osapuolta: vuokranantaja saa uusittua elämää nähnyttä osakehuoneistoaan suhteellisen edullisesti ja vuokralainen saa silmiään miellyttävät seinäpinnat. Tyytyväinen vuokralainen myös pysynee asunnossa pidempään.

Sopia kannattaa etenkin työn suorittamistavasta aikatauluineen, tekijöineen, valvojineen ja laatutasoineen. Mikäli vuokralainen ostaa esimerkiksi maalit, on suositeltavaa määritellä oikea sävy maalikartan koodin tarkkuudella. Erityisesti kalusteiden ja laitteiden osalta on tärkeä sopia, mitä niille käy vuokrasuhteen päättyessä. Jos sovitaan, että kalusteet jäävät huoneistoon, on sovittava myös siitä, millaisen korvauksen vuokranantaja niistä mahdollisesti maksaa. Jos taas päädytään siihen, että vuokralainen vie asennukset mennessään, tulee sopia purkujälkien korjaamisesta tai kenties entisten laitteiden takaisin asentamisesta.

Huolellisesti sopimalla voidaan välttyä räikeimmiltä ylilyönneiltä. Tietenkään ei ole estettä sille, että vuokranantaja antaa vuokralaisen elävöittää asunnon seinät sateenkaaren värein. Vaikka vuokranantaja itsekin olisi värien ystävä, kannattaa hänen kuitenkin muistaa esimerkiksi asunnon uudelleenvuokrattavuus. Tällaisessa tilanteessa kannattaakin sopia siitä, että vuokrasuhteen päättyessä vuokralainen palauttaa seinät ennalleen vaikkapa sitten maalarinvalkoiseksi.

Vuokrasuhteen päättyessä

Entäpä jos remontille on annettu lupa, mutta remontin sisällöstä ei ole mustaa valkoisella? Kinkkinen kysymys, johon ei useinkaan voi vastata tyhjentävästi. Luvan antaminen muutostöille ei automaattisesti tarkoita, että vuokranantaja hyväksyisi myös töiden lopputuloksen. Vuokralainen saattaa joutua korvaamaan esimerkiksi huolimattomasti viimeisteltyjen seinien uudelleenmaalauksen. Näin saattaa olla myös liian omaperäisesti toteutettujen muutostöiden kohdalla. Vuokranantajan on kuitenkin tarkastettava korjaus- ja muutostöiden lopputulos ja esitettävä mahdolliset reklamaatiot kohtuullisessa ajassa remontin valmistuttua. Muutoin hänen voidaan katsoa hyväksyneen lopputuloksen. Tarkastusajankohdasta on luonnollisesti sovittava vuokralaisen kanssa. Mikäli suostumus remontoinnille on annettu, mutta korvauksesta ei ole sovittu, tulee vuokranantajan maksaa vuokralaiselle kohtuullinen korvaus huoneiston arvoa olennaisesti kohottavista korjaus- ja muutostöistä.

Jos muutostöihin ei ole annettu lainkaan lupaa, saattaa vuokranantajalle syntyä oikeus purkaa vuokrasopimus unohtamatta tietenkään oikeutta vahingonkorvaukseen. Vaikka muutostyö olisi sinänsä toteutettu huolellisesti, mutta vuokralainen ei ole saanut siihen lupaa, saattaa vuokranantajalla tällöinkin olla oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen. Vuokranantaja voi myös vaatia asunnon saattamista ennalleen. Luonnollisestikaan vuokranantajan ei tarvitse maksaa vuokralaiselle korvausta huoneistossa luvattomasti suoritetuista töistä. Lopuksi muistutettakoon vielä alkukatselmuksen tärkeydestä. Kirjallisen alkutarkastusraportin ja valokuvien avulla voidaan riidan sattuessa helpommin todeta, missä kunnossa asunto on ollut luovutushetkellä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.7.2015

Omakotitalon vuokraus

Omakotitalo soveltuu yhtä lailla vuokralle kuin huoneistokin. Siihen sovelletaan samaa lainsäädäntöä. Kunnossapitoon ja hoitoon liittyvien vastuiden jakamisessa on syytä olla tarkkana.

3.1.2017

Vuokranantaja – vaadi vakuutus

Vuokranantajan on tärkeää sopia uuden vuokralaisen kanssa kotivakuutuksen ottamisesta. Ehto kotivakuutuksen ottamisesta kannattaa kirjata vuokrasopimukseen. Riittääkö vuokralaisen ottama vakuutus vai kannattaako vuokranantajan suojautua omalla vakuutuksella mahdollisia vahinkotilanteita ajatellen?

1.7.2015

Vuokralainen ja taloyhtiön yhteiset tilat

Taloyhtiöissä lienee yhtä monta asumistapaa kuin on asukkaitakin. Osa ei voisi vähät välittää silloin tällöin järjestettävistä pihajuhlista, kun taas osalla mittari täyttyy jo siitä, että rappukäytävään kulkeutuu lasten mukana hiekkaa. Seuraavassa hieman ohjenuoria siihen, mikä yhteisissä tiloissa on sallittua ja milloin taas vuokranantaja voi ryhtyä toimenpiteisiin vuokrasuhteen päättämiseksi.

12.11.2019

Yhä useammat vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia asuntosijoittamiseen

Asuntosijoittamisen yleistyessä yhä useammat vakuutusyhtiöt ovat alkaneet tarjota vuokranantajille suunnattuja vakuutuksia.  Suomen Vuokranantajat ry on tilannut vertailun suomalaisten vakuutusyhtiöiden tarjonnasta. Nämä vakuutukset täydentävät vuokranantajien turvaa tapauksissa, joissa vuokralaisella ei olekaan sovittua vakuutusta tai taloyhtiön kiinteistövakuutus ja vuokralaisen oma kotivakuutus eivät kata vahinkoriskejä. Suomen Vuokranantajien ja Ifin yhdessä kehittämä vakuutusratkaisu tarjosi ensimmäisenä turvaa esimerkiksi vuokratulon keskeytykseen […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti