Vuokralaisen remonttivimma

Vuokralainen on asettunut aloilleen ja viihtyy uudessa kodissaan hyvin. Elämää nähneet seinät ovat kuitenkin alkaneet vähitellen tympiä, ja vuokralainen päättääkin pirauttaa vuokranantajalle. Vuokranantaja suostuu empimättä maalausaikeisiin, saahan hän valkoiset seinät kellastuneiden tilalle, ja vieläpä ilmaiseksi. Hetkinen, olikohan kuitenkaan puhetta värimaailmasta saati remontin maksajasta? Mitäköhän tässä nyt oikein pitäisi ottaa huomioon?

Vuokralaisen remontit

Pääsääntöisesti vuokralainen voi tehdä asunnossa korjaus- ja muutostöitä vain vuokranantajan suostumuksella. Toki vuokralaisella on aina oikeus esimerkiksi ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoa koskevan välittömän vahingon estämiseksi tai rajoittamiseksi. Esimerkiksi vesivahinkoon vuokralaisella on paitsi oikeus myös velvollisuus reagoida. Jos jollakin puutteellisuudella on olennainen merkitys, voi vuokralainen myös suorittaa korjauksen, mikäli vuokranantaja ei reagoi korjauspyyntöön kohtuullisessa ajassa. Jätetään nämä poikkeukset kuitenkin maininnan varaan ja keskitytään pieneen pintaremonttiin.

Yleensä ei liene estettä sille, että vuokranantaja antaa vuokralaiselle luvan ehostaa asunnon pintoja. Vuokranantajan on hyvä kuitenkin muistaa omat velvoitteensa taloyhtiön suuntaan. Maalaus- ja tapetointityöt voi tehdä huoletta, mutta esimerkiksi muovimaton vaihtaminen laminaattiin vaikuttaa äänieristyksiin ja vaatii siten ilmoituksen taloyhtiölle. Samoin on asian laita, jos puretaan väliseiniä tai kajotaan esimerkiksi vesieristyksiin.

Sopimus korjaus- ja muutostöistä

Vuokralaisen ja vuokranantajan näkemykset harmonisesta värimaailmasta saattavat poiketa rajustikin toisistaan eikä työn jälkeäkään aina arvioida samanlaisin kriteerein. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että osapuolet sopivat remontin sisällöstä kirjallisesti joko jo vuokrasopimuksessa tai myöhemmin vuokrasuhteen aikana. Huomioida tulee ensinnäkin se, kuka remontin materiaaleineen ja töineen kustantaa. Voidaan sopia esimerkiksi, että vuokralainen maksaa viulut tai että vuokralainen saa hetkeksi alennusta vuokrasta. Käyttökelpoinen keino on myös se, että vuokranantaja ostaa maalit ja vuokralainen suorittaa työn. Tämä ratkaisu hyödyttää usein kumpaakin osapuolta: vuokranantaja saa uusittua elämää nähnyttä osakehuoneistoaan suhteellisen edullisesti ja vuokralainen saa silmiään miellyttävät seinäpinnat. Tyytyväinen vuokralainen myös pysynee asunnossa pidempään.

Sopia kannattaa etenkin työn suorittamistavasta aikatauluineen, tekijöineen, valvojineen ja laatutasoineen. Mikäli vuokralainen ostaa esimerkiksi maalit, on suositeltavaa määritellä oikea sävy maalikartan koodin tarkkuudella. Erityisesti kalusteiden ja laitteiden osalta on tärkeä sopia, mitä niille käy vuokrasuhteen päättyessä. Jos sovitaan, että kalusteet jäävät huoneistoon, on sovittava myös siitä, millaisen korvauksen vuokranantaja niistä mahdollisesti maksaa. Jos taas päädytään siihen, että vuokralainen vie asennukset mennessään, tulee sopia purkujälkien korjaamisesta tai kenties entisten laitteiden takaisin asentamisesta.

Huolellisesti sopimalla voidaan välttyä räikeimmiltä ylilyönneiltä. Tietenkään ei ole estettä sille, että vuokranantaja antaa vuokralaisen elävöittää asunnon seinät sateenkaaren värein. Vaikka vuokranantaja itsekin olisi värien ystävä, kannattaa hänen kuitenkin muistaa esimerkiksi asunnon uudelleenvuokrattavuus. Tällaisessa tilanteessa kannattaakin sopia siitä, että vuokrasuhteen päättyessä vuokralainen palauttaa seinät ennalleen vaikkapa sitten maalarinvalkoiseksi.

Vuokrasuhteen päättyessä

Entäpä jos remontille on annettu lupa, mutta remontin sisällöstä ei ole mustaa valkoisella? Kinkkinen kysymys, johon ei useinkaan voi vastata tyhjentävästi. Luvan antaminen muutostöille ei automaattisesti tarkoita, että vuokranantaja hyväksyisi myös töiden lopputuloksen. Vuokralainen saattaa joutua korvaamaan esimerkiksi huolimattomasti viimeisteltyjen seinien uudelleenmaalauksen. Näin saattaa olla myös liian omaperäisesti toteutettujen muutostöiden kohdalla. Vuokranantajan on kuitenkin tarkastettava korjaus- ja muutostöiden lopputulos ja esitettävä mahdolliset reklamaatiot kohtuullisessa ajassa remontin valmistuttua. Muutoin hänen voidaan katsoa hyväksyneen lopputuloksen. Tarkastusajankohdasta on luonnollisesti sovittava vuokralaisen kanssa. Mikäli suostumus remontoinnille on annettu, mutta korvauksesta ei ole sovittu, tulee vuokranantajan maksaa vuokralaiselle kohtuullinen korvaus huoneiston arvoa olennaisesti kohottavista korjaus- ja muutostöistä.

Jos muutostöihin ei ole annettu lainkaan lupaa, saattaa vuokranantajalle syntyä oikeus purkaa vuokrasopimus unohtamatta tietenkään oikeutta vahingonkorvaukseen. Vaikka muutostyö olisi sinänsä toteutettu huolellisesti, mutta vuokralainen ei ole saanut siihen lupaa, saattaa vuokranantajalla tällöinkin olla oikeus vuokrasopimuksen purkamiseen. Vuokranantaja voi myös vaatia asunnon saattamista ennalleen. Luonnollisestikaan vuokranantajan ei tarvitse maksaa vuokralaiselle korvausta huoneistossa luvattomasti suoritetuista töistä. Lopuksi muistutettakoon vielä alkukatselmuksen tärkeydestä. Kirjallisen alkutarkastusraportin ja valokuvien avulla voidaan riidan sattuessa helpommin todeta, missä kunnossa asunto on ollut luovutushetkellä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

vuokralaisen vastuu

24.4.2023

Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa vuokraamansa asuntoa hyvin ja pitää se kunnossa. Useimmat vuokralaisen kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat voi tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä. Hoitovelvoitetta ei pidä laiminlyödä, sillä siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti