Vuokralainen rivitalossa – kuka hoitaa piha-alueen?

Rivitalohuoneistoon sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin kerroshuoneiston vuokraukseen. Vuokrattaessa rivitalohuoneistoa vuokranantajan on syytä muistuttaa vuokralaista piha-alueen hoidosta.

Osakkaan hallinta

Lähtökohtaisesti yhtiöjärjestyksessä määritellään, että osakkeet tuottavat oikeuden hallita tiettyä piha-alueetta taikka se, että huoneistoihin kuuluu piha-alue. Kun osakkeenomistajalla on hallintaoikeus piha-alueeseen, jakautuu kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain 4 luvun mukaisesti.

Jos piha-alue on osakashallinnassa ja huoneisto on vuokrattu, niin vuokralainen vastaa hallinnassaan olevan piha-alueen siisteydestä. Vuokralaisen tulee huolehtia siitä, että piha-alue on yleisilmeeltään siisti ja nurmikko tulee leikattua sekä istutukset hoidettua. Jos vuokralainen laiminlyön piha-alueen hoitamisen, voi vuokranantaja antaa vuokralaiselle varoituksen huonosta hoidosta ja laiminlyöntien jatkuessa purkaa vuokrasopimuksen. Tämä tosin edellyttää piha-alueelta muutakin epäsiisteyttä kuin pitkän nurmikon. Yleensä näihin liittyy myös tavaroiden ja roskien säilyttämistä piha-alueella, joista pahimmillaan seuraa haittaa koko taloyhtiölle esimerkiksi tuhoeläinten leviämisen myötä.

Korjaus- ja muutostyöt

Lain mukaan vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokratussa huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Huoneistoon katsotaan kuuluvaksi myös huoneiston hallinnassa oleva piha-alue. Toisinaan käy kuitenkin niin, että vuokralainen on rakentanut piha-alueelle terassin kysymättä lupaa vuokranantajalta. Tällöin vuokrasuhteen päättyessä voi syntyä tilanne, jossa vuokralainen vaatii vuokranantajaa korvaamaan terassista vuokralaiselle aiheutuneet kustannukset, koska vuokralainen pitää terassia tasonkorotuksena.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vuokralaisella olisi oikeus saada vuokranantajalta korvausta luvattomasti rakentamastaan terassista vuokrasuhteen päättyessä. Tilanne saattaa kääntyä jopa niin, että vuokranantaja velvoittaa vuokralaisen ennallistamaan piha-alueen entiselleen taikka vuokranantaja vaatii vuokralaiselta korvausta terassin purkamisesta aiheutuneista kustannuksista. Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä aina sopia kirjallisesti muutos-ja korjaustöistä sekä siitä, miten ne mahdollisesti hyvitetään.

Yhteiset piha-alueet

Pienemmissä yhtiöissä yhtiöjärjestyksessä saattaa olla määrätty, että osakkeenomistajat huolehtivat yhdessä kiinteistölle kuuluvista velvoitteista talkootyönä. Tällöin myös vuokranantaja ja vuokralainen voivat vuokrasopimuksessa sopia, että vuokralainen vastaa osakkeenomistajalle kuuluvista velvoitteista esim. yhteisten alueiden nurmikoiden leikkaamisesta taikka lumen luomisesta. Jos vuokralainen laiminlyö oman osansa yhteisten alueiden hoidosta, voidaan työt teettää vuokralaisen laskuun. Tietysti niin osakkeenomistajan kuin vuokralaisen tulee pitää yhteiset alueet siistinä mm. pitämällä pyörät ja lastenrattaat niille osoitetuissa paikoissa.

Muista sopia

Vuokranantaja ja vuokralainen välttävät monet yllätykset, kun asiat käydään läpi vuokrasopimusta tehtäessä. Tämän jälkeen vuokralaiselle ei tule yllätyksenä, että rivitalossa pihan hoitaminen kuuluu vuokralaiselle eikä vuokranantajan tarvitse pelätä vihaisia soittoja isännöitsijältä taikka naapureilta hoitamattomasta piha-alueesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

korttelipiha

10.11.2022

Uusi opas auttaa taloyhtiöitä luomaan korttelipihoja

Helsingin kaupungin opas auttaa kerrostalokortteleiden yhteispihojen perustamisessa. Korttelipiha tuo asukkaille viihtyvyyttä ja kohentaa terveyttä, ja taloyhtiölle se tuo säästöä. Opas kertoo konkreettisia keinoja korttelipihan perustamiseen.

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti