Vuokralainen rivitalossa – kuka hoitaa piha-alueen?

Rivitalohuoneistoon sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin kerroshuoneiston vuokraukseen. Vuokrattaessa rivitalohuoneistoa vuokranantajan on syytä muistuttaa vuokralaista piha-alueen hoidosta.

Osakkaan hallinta

Lähtökohtaisesti yhtiöjärjestyksessä määritellään, että osakkeet tuottavat oikeuden hallita tiettyä piha-alueetta taikka se, että huoneistoihin kuuluu piha-alue. Kun osakkeenomistajalla on hallintaoikeus piha-alueeseen, jakautuu kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain 4 luvun mukaisesti.

Jos piha-alue on osakashallinnassa ja huoneisto on vuokrattu, niin vuokralainen vastaa hallinnassaan olevan piha-alueen siisteydestä. Vuokralaisen tulee huolehtia siitä, että piha-alue on yleisilmeeltään siisti ja nurmikko tulee leikattua sekä istutukset hoidettua. Jos vuokralainen laiminlyön piha-alueen hoitamisen, voi vuokranantaja antaa vuokralaiselle varoituksen huonosta hoidosta ja laiminlyöntien jatkuessa purkaa vuokrasopimuksen. Tämä tosin edellyttää piha-alueelta muutakin epäsiisteyttä kuin pitkän nurmikon. Yleensä näihin liittyy myös tavaroiden ja roskien säilyttämistä piha-alueella, joista pahimmillaan seuraa haittaa koko taloyhtiölle esimerkiksi tuhoeläinten leviämisen myötä.

Korjaus- ja muutostyöt

Lain mukaan vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokratussa huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Huoneistoon katsotaan kuuluvaksi myös huoneiston hallinnassa oleva piha-alue. Toisinaan käy kuitenkin niin, että vuokralainen on rakentanut piha-alueelle terassin kysymättä lupaa vuokranantajalta. Tällöin vuokrasuhteen päättyessä voi syntyä tilanne, jossa vuokralainen vaatii vuokranantajaa korvaamaan terassista vuokralaiselle aiheutuneet kustannukset, koska vuokralainen pitää terassia tasonkorotuksena.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vuokralaisella olisi oikeus saada vuokranantajalta korvausta luvattomasti rakentamastaan terassista vuokrasuhteen päättyessä. Tilanne saattaa kääntyä jopa niin, että vuokranantaja velvoittaa vuokralaisen ennallistamaan piha-alueen entiselleen taikka vuokranantaja vaatii vuokralaiselta korvausta terassin purkamisesta aiheutuneista kustannuksista. Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä aina sopia kirjallisesti muutos-ja korjaustöistä sekä siitä, miten ne mahdollisesti hyvitetään.

Yhteiset piha-alueet

Pienemmissä yhtiöissä yhtiöjärjestyksessä saattaa olla määrätty, että osakkeenomistajat huolehtivat yhdessä kiinteistölle kuuluvista velvoitteista talkootyönä. Tällöin myös vuokranantaja ja vuokralainen voivat vuokrasopimuksessa sopia, että vuokralainen vastaa osakkeenomistajalle kuuluvista velvoitteista esim. yhteisten alueiden nurmikoiden leikkaamisesta taikka lumen luomisesta. Jos vuokralainen laiminlyö oman osansa yhteisten alueiden hoidosta, voidaan työt teettää vuokralaisen laskuun. Tietysti niin osakkeenomistajan kuin vuokralaisen tulee pitää yhteiset alueet siistinä mm. pitämällä pyörät ja lastenrattaat niille osoitetuissa paikoissa.

Muista sopia

Vuokranantaja ja vuokralainen välttävät monet yllätykset, kun asiat käydään läpi vuokrasopimusta tehtäessä. Tämän jälkeen vuokralaiselle ei tule yllätyksenä, että rivitalossa pihan hoitaminen kuuluu vuokralaiselle eikä vuokranantajan tarvitse pelätä vihaisia soittoja isännöitsijältä taikka naapureilta hoitamattomasta piha-alueesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

1.7.2015

Oma vai yhtiön piha

Rivitalo- ja paritaloyhtiöissä asuntoihin kuuluu usein ”oma piha”; tai näin ainakin osakkeenomistaja ajattelee. Tosiasiahan kuitenkin on, että asunto-osakeyhtiö omistaa sekä rakennukset että piha-alueet (ellei kyse ole vuokratontista). Osakkeenomistajan oikeus piha-alueisiin on siten aina hallinta- tai käyttöoikeutta.

1.4.2016

Osakkaan muutostyöt piha-alueella

Lakineuvontaan tulee ajoittain kysymyksiä siitä, minkälaisia muutostöitä osakas saa rivi- tai paritalon piha-alueella tehdä. Osakkaan muutostyöoikeuden kannalta merkitystä on ennen kaikkea sillä, onko piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Mitä eroa tällä käytännössä on ja miten yhtiö voi puuttua osakkaan luvattomasti toteuttamaan muutostyöhön?

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti