Vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu on hillinnyt vuokrien nousua

Suomen Vuokranantajien Vuokramarkkinakatsaus kertoo, että asuntotarjonnan lisääntyminen on hillinnyt vuokrien nousua. Vuokra-asumisen voimakas kasvu jatkuu kaupungistumiskehityksen myötä, mutta kysyntään on pystytty vastaamaan aikaisempaa paremmin.

Vuokrien nousutahdin hidastuminen jatkuu edelleen Suomen Vuokranantajat ry:n katsauksen perusteella. Vuokra-asuntotarjonnan lisääntyminen viime vuosina on hillinnyt tehokkaasti vuokrien nousua koko maassa. Uusien vuokrasuhteiden vuokrat ovat nousseet tarkastelujaksolla yksiöissä 2,9 prosenttia ja vain prosentin verran kaksioissa. Vuotta aiemmin luvut olivat 3,8 ja 1,8 prosenttia. Vuokramarkkinakatsauksessa verrattiin Vuokraovi.comin heinä-joulukuun 2018 tilastoja vuoden 2017 vastaaviin tietoihin.

– Alueellista vaihtelua on huomattavasti niin vuokrapyynnöissä kuin markkinointiajoissakin. Monin paikoin vuokrapyyntejä on tarkastettu myös alaspäin. Asuntomarkkinoiden polarisaatio näkyy siis myös vuokramarkkinoiden puolella, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa.

– Tarjonta on kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa esimerkiksi sekä yksiöitä että kaksioita oli vuoden 2018 lopulla yli 20 % enemmän tarjolla vuodentakaiseen verrattuna. Markkinointiajat eivät kuitenkaan ole pääkaupunkiseudulla kasvaneet, joten tarjonnan kasvulle on löytynyt hyvin vastaavaa kysyntää. Julkisuudessa on osittain turhaankin kauhisteltu esimerkiksi Vantaan Kivistön runsasta asuntotarjontaa. Pitkällä aikavälillä on selvää, että Kehäradan alueelle ei ole rakennettu liikaa asuntoja, Viljamaa jatkaa.

Uudistuotantoa on tullut merkittävästi myös muihin kasvukeskuksiin. Tämä on vaikuttanut myös keskimääräisten vuokrien nousuun:

– Olen huomannut, kuinka juuri viime vuosina uudistuneet alueet ovat keskustojen lisäksi nousseet kalleimpien alueiden joukkoon. Niiden alueiden vuokrat, joissa uudisrakentamista ei juurikaan ole ollut, eivät näytä nousseen juuri lainkaan, ja joillain alueilla kaksioiden ja kolmioiden keskimääräiset vuokrat ovat jopa laskeneet, kertoo Vuokraovi.comin datasta vastaava tuotepäällikkö Niina Matikainen Alma Marketsista.

Yksityisten vuokranantajien toimintaedellytyksistä on pidettävä huolta

Kiristyvässä kilpailutilanteessa yksityisten vuokranantajien on syytä kiinnittää huomiota entistä enemmän omien asuntojensa laatuun. Lisäksi valtion asuntopolitiikalla on pidettävä huolehdittava siitä, jotta kasvukaupunkien asuntotilannetta pystytään edelleen helpottamaan uudistuotannolla:

– Yhä kiihtyvään kaupungistumiskehitykseen on pystyttävä vastaamaan myös tulevalla vuosikymmenellä. Valtio tukee yhteiskunnan kannalta tehokkaimmin asuntotuotannon syntymistä panostamalla kasvukaupunkien raidehankkeisiin sekä keventämällä asuntotuotantoon kohdistuvaa verotusta”, toteaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Rinteen hallitusohjelmassa asuntopolitiikka näyttää painottuvan vahvasti valtion tukemaan tuotantoon.  Valtion tukema asuntotuotanto on kuitenkin huono väline esimerkiksi vuokratason hillitsemiseksi, sillä kasvava tuettu asuntokanta nostaa välttämättä kaikkien muiden markkinavuokria. Suomen Vuokranantajat ry muistuttaa, että kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien omistamia.

– Yksityisten vuokranantajien asemaa tulisi pikemminkin pyrkiä vahvistamaan suomalaisessa asuntopolitiikassa. Katsauksessamme vertailtiin yksityisten vuokranantajien sekä yritysten vuokrapyyntejä. Monin paikoin on havaittavissa, että pienvuokranantajat korottavat vuokriaan maltillisemmin kuin yritykset. Tämä vahvistaa aikaisempaa käsitystämme siitä, että yksityiset vuokranantajat ovat hyvin maltillisia vuokrankorottajia, Ahsanullah jatkaa.

 

Lisää tietoa vuokramarkkinoista luvassa heinäkuussa 17.-18.7.2019, kun Suomen Vuokranantajat julkaisee PTT:n tilastoihin perustuvat vuokramarkkinaennusteetyli 20 paikkakunnasta. Tule kuulemaan myös keskustelua vuokramarkkinoiden tilasta SuomiAreenaan 18.7.2019!

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

24.4.2018

Vuokra-asuntojen tarjonta lisääntyy, kysyntä myös korkealla

RAKLIn Vuokra-asuntobarometrin mukaan vuokra-asuntojen tarjonta jatkaa kasvuaan. Peräti 94 prosenttia barometrin vastaajista ennakoi vuokra-asuntojen tarjonnan jatkavan kasvuaan tulevan vuoden aikana. Kasvua siivittää etenkin vilkas uudisrakentaminen: 96 prosenttia vastaajista arvioi, että vapaarahoitteista vuokra-asuntokantaa rakennetaan lisää, ja yli 80 prosenttia vastaajista uskoo myös valtion tukeman asuntotuotannon kasvuun.

21.12.2015

Vuokrasuhteen purkaminen-vuokranmaksun laiminlyönti

Jos vuokrasopimus puretaan, se päättyy välittömästi. Mitään irtisanomisaikaa ei siis tällöin ole. Vuokranantaja voi kuitenkin halutessaan antaa vuokralaiselle muuttoaikaa kohtuulliseksi katsomansa ajan, esimerkiksi viikon verran.

29.9.2016

Suomalaisten vuokra-asuntojen arvioidaan kiinnostavan ulkomaalaisia sijoittajia

Vahva vuokrakysyntä houkuttelee lisää investointeja vuokra-asuntomarkkinoille. Kaikkien omistajaryhmien ennakoidaan kasvattavan asunto-omistuksiaan. Kiivas asuntorakentaminen nostaa rakentamisen kustannuksia ja kiristää työvoiman saatavuutta, vastaajat arvioivat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti