Vuokra-asujat haluavat tietää talonsa hiilijalanjäljen

Useampi kuin joka toinen vuokralla asuvista olisi halukas maksamaan korkeampaa vuokraa, jos taloyhtiö olisi ympäristöystävällisempi, kertoo tuore tutkimus.

Peräti 84 prosenttia vuokralla asujista ei tiedä taloyhtiönsä energialuokkaa, eivätkä he ole tyytyväisiä tilanteeseen. Jopa 50 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä tietää talonsa energialuokan, vaikka se ei ole tiedossa. Tiedot käyvät ilmi kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimuksesta.

– Tämä kertoo siitä, että monet vuokranantajat eivät ole vielä saaneet kiinni asian tärkeydestä. On merkittävää, että asia, jonka on ajateltu yleisesti kiinnostavan lähinnä omistusasujia, nousee näinkin merkittäväksi vuokra-asujien keskuudessa, JLL:n strategisen konsultoinnin johtaja Aarne Mustakallio sanoo.

Pienemmästä hiilijalanjäljestä valmiita maksamaan

Tutkimuksen mukaan vuokralaiset ovat valmiita myös maksamaan ympäristön huomioonottamisesta. Jopa 60 prosenttia vuokra-asunnossa asuvista suomalaisista on valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, jos se auttaa taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Noin joka kolmas vuokra-asuja olisi valmis maksamaan kymmeniä euroja lisää kuukaudessa.

– Sijoittajien näkökulmasta tämä on selkeä viesti, että kestävyyteen investoiminen voi jo nyt tuoda taloudellista hyötyä vuokratasonkin kautta. Kiinteistöala on vaikuttavissa kestävyysteoissaan ottamassa vasta ensiaskeleita ja uskon, että lähivuosina vuokralaisilta tulee entistä enemmän painetta saada muutosta aikaan, Mustakallio sanoo.

Koettu vastine vuokralle laskee yli 900 eurossa

Vuokra-asuntoa valitessaan suomalainen painottaa eniten sijaintia, vuokratasoa ja asunnon kuntoa.

Suomalaisten tyytyväisyys vuokratasoonsa on melko korkea: 83 prosenttia vastanneista koki saavansa vastinetta vuokrarahoilleen. Kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa, ihmisten kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta.

JLL toteutti kyselytutkimuksen toukokuussa 2022. Kysymykseen vastasi 1 040 ihmistä pääasiassa pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen ja Turun alueilla. Tutkimuksen otos vastaa pitkälti Etelä-Suomen kasvukeskusten vuokra-asujia.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti