Vuokra-asujat haluavat tietää talonsa hiilijalanjäljen

jälleenvuokraus

Useampi kuin joka toinen vuokralla asuvista olisi halukas maksamaan korkeampaa vuokraa, jos taloyhtiö olisi ympäristöystävällisempi, kertoo tuore tutkimus.

Peräti 84 prosenttia vuokralla asujista ei tiedä taloyhtiönsä energialuokkaa, eivätkä he ole tyytyväisiä tilanteeseen. Jopa 50 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä tietää talonsa energialuokan, vaikka se ei ole tiedossa. Tiedot käyvät ilmi kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimuksesta.

– Tämä kertoo siitä, että monet vuokranantajat eivät ole vielä saaneet kiinni asian tärkeydestä. On merkittävää, että asia, jonka on ajateltu yleisesti kiinnostavan lähinnä omistusasujia, nousee näinkin merkittäväksi vuokra-asujien keskuudessa, JLL:n strategisen konsultoinnin johtaja Aarne Mustakallio sanoo.

Pienemmästä hiilijalanjäljestä valmiita maksamaan

Tutkimuksen mukaan vuokralaiset ovat valmiita myös maksamaan ympäristön huomioonottamisesta. Jopa 60 prosenttia vuokra-asunnossa asuvista suomalaisista on valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, jos se auttaa taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Noin joka kolmas vuokra-asuja olisi valmis maksamaan kymmeniä euroja lisää kuukaudessa.

– Sijoittajien näkökulmasta tämä on selkeä viesti, että kestävyyteen investoiminen voi jo nyt tuoda taloudellista hyötyä vuokratasonkin kautta. Kiinteistöala on vaikuttavissa kestävyysteoissaan ottamassa vasta ensiaskeleita ja uskon, että lähivuosina vuokralaisilta tulee entistä enemmän painetta saada muutosta aikaan, Mustakallio sanoo.

Koettu vastine vuokralle laskee yli 900 eurossa

Vuokra-asuntoa valitessaan suomalainen painottaa eniten sijaintia, vuokratasoa ja asunnon kuntoa.

Suomalaisten tyytyväisyys vuokratasoonsa on melko korkea: 83 prosenttia vastanneista koki saavansa vastinetta vuokrarahoilleen. Kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa, ihmisten kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta.

JLL toteutti kyselytutkimuksen toukokuussa 2022. Kysymykseen vastasi 1 040 ihmistä pääasiassa pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen ja Turun alueilla. Tutkimuksen otos vastaa pitkälti Etelä-Suomen kasvukeskusten vuokra-asujia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

16.8.2023

Kustannusten nousu ei aina oikeuta vuokrankorotukseen

Korkojen ja vastikkeiden nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Vuokrankorotusehto kannattaa kirjata vuokrasopimukseen, ja jos näin ei ole tehty, vuokranantaja ja vuokralainen voivat neuvotella asiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti