Voimakas positiivinen muutos asuntokaupassa tammi-maaliskuussa

Vanhojen kerrostalohuoneistojen kauppoja tehtiin maaliskuussa Suomessa lähes 5% enemmän kuin maaliskuussa 2016. Kauppamäärän nousu käytetyissä kerrostalohuoneistoissa on erittäin voimakas, kun verrataan maaliskuun kauppoja tammikuun kauppamäärään, johon verrattuna kasvua on yli 33% koko Suomen luvuissa. 

Pääkaupunkiseudulla käytettyjen kerrostalohuoneistojen kauppamäärä nousi tammikuuhun vuoteen verrattuna yli 40 %. Kerrostalohuoneistojen kaupassa vahvoja kasvulukuja tammi-maaliskuu -vertailussa nähtiin mm. Espoossa (+58%), Tampereella (+29%), Turussa (+37%), Jyväskylässä (+70%) ja Oulussa (+57%). Omakotitalojen kauppoja Suomessa tehtiin maaliskuussa 1075 kpl, jossa on lähes 39% kasvu tammikuun kauppamäärään verrattuna. Vahvaa kasvua omakotitalokaupassa nähtiin tammi-maaliskuun vertailussa myös mm. Espoossa (+50%), Tampereella (+29%), Jyväskylässä (+44%) ja Lappeenrannassa (+83%).

RE/MAX-ketjun kauppamäärät kasvoivat maaliskuussa 27 % vuoteen 2016 verrattuna. Ketjun myynti kasvoi yli 23 % vuodesta 2016. Ketjun kasvu on jatkunut jo kymmenen vuotta Suomessa. RE/MAX on tehnyt alkuvuonna 23% enemmän kauppoja kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Myös ketjumme myynti on kasvanut 16 % verrattuna vuoden 2015 tammi-maaliskuuhun”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Myyntiaikojen ennustettavuus on parantanut asunnonvaihtajien asemaa

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiaika maaliskuussa oli koko Suomessa keskimäärin 72 päivää ja pääkaupunkiseudulla 60 päivää, mitkä ovat lähes samat kuin vuoden 2016 myyntiaikojen keskiarvo. Myyntiajat käytettyjen kerrostalohuoneistojen osalta lyhenivät Vantaan, Tampereen, Turun, Lahden, Jyväskylän ja Oulun alueilla.

Myyntiaikojen vaihtelut kuukausitason vertailussa näyttäisivät, ainakin suuremmissa kaupungeissa, tasaantuneen, jolloin vanhan asunnon myyntiajan arvioiminen on helpottunut, mikä on parantanut oleellisesti asunnonvaihtajien tilannetta.

Kerrostaloasuntojen neliöhinnat hienoisessa nousussa Suomessa

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat nousivat Suomessa lähes 6% verrattuna vuoden 2016 maaliskuun tasoon. Keskimääräinen neliöhinta käytetyissä kerrostalohuoneistoissa Suomessa oli maaliskuussa noin 2817 €/m2 ja pääkaupunkiseudulla noin 4290 €/m2. Käytetyissä kerrostalo 2h-huoneistoissa neliöhinnat nousivat Suomessa yli 5 % vuoden 2016 maaliskuuhun verrattuna. Kerrostalokaksion neliöhinta oli Suomessa maaliskuussa 2708 €/m2. ja pääkaupunkiseudulla 4205 €/m2.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.4.2017

LVI-järjestelmään liittyvät muutostyöt

Osakas haluaa rakentaa huoneistoonsa uuden saunan muutostyöoikeuteensa vedoten. Ennen remonttiin ryhtymistä sekä osakkaan että yhtiön on kuitenkin hyvä kerrata asunto-osakeyhtiölain osoittaman muutostyöoikeuden laajuutta koskevia säännöksiä. Osakkaalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossaan.

1.4.2016

Osakkaan muutostyöt piha-alueella

Lakineuvontaan tulee ajoittain kysymyksiä siitä, minkälaisia muutostöitä osakas saa rivi- tai paritalon piha-alueella tehdä. Osakkaan muutostyöoikeuden kannalta merkitystä on ennen kaikkea sillä, onko piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Mitä eroa tällä käytännössä on ja miten yhtiö voi puuttua osakkaan luvattomasti toteuttamaan muutostyöhön?

28.4.2016

Yhtiö voi ennakoida osallistumalla osakkaan muutostyöhön

Kosteusvaurioiden torjunnassa keskeistä on ennakoiva korjaaminen. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kysellään viikoittain ns. porkkana- eli kannustinpäätöksistä, joilla yhtiöt tahtovat kannustaa osakkeenomistajia omatoimisiin remontteihin.

27.4.2017

Asuntokauppojen tammi-helmikuun nousujohteinen vire tasaantui hieman maaliskuussa

Maaliskuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 3 % enemmän kuin maaliskuussa 2016. Maaliskuu oli kuitenkin työpäiväkorjattuna viime vuoden maaliskuuhun verrattuna heikompi kauppakuukausi, sillä nyt työpäiviä oli kaksi enemmän kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat maaliskuussa 10 % vuoden takaisesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti