Viisi vinkkiä tulevaisuuteen varautuvalle asuntosijoittajalle

Yhteiskunnan muutokset tulevat näkymään myös asuntosijoittamisessa. Kilpailu hyvistä vuokralaisista kovenee, mutta kiihtyvän kaupungistumisen myötä kasvukeskuksissa on jatkossakin paljon kysyntää vuokra-asunnoille.

-Vuokranantajia sekä vuokra-asuntoja tarvitaan lisää, jotta kasvavaan kysyntään voidaan vastata. Tulevaisuuden näkymä asuntosijoittamisen kannalta erityisesti kasvukeskuksissa on hyvä, ennustaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Asuntosijoittamiseen vaikuttaviin yhteiskunnan muutoksiin voi varautua huolellisella suunnittelulla ja opiskelulla.

Viisi vinkkiä tulevaisuuteen varautuvalle asuntosijoittajalle:

  1. Vertaile sijoituskaupunkeja. Suomen Vuokranantajat ry julkaisee vuosittain alueellisen tuottotutkimuksen, jossa tarkastellaan ja vertaillaan lähes kolmenkymmenen kaupungin vuokratuottoja. Yllättävätkin kaupungit voivat osoittautua aarteiksi. Vuonna 2016 kannattavimpia sijoituskaupunkeja olivat Vaasa, Jyväskylä, Oulu, Helsinki ja Kokkola.
  2. Hinnoittele järkevästi. Vuokran suuruus on hyvä määritellä perusteellisesti markkinatilanteeseen ja alueen keskimääräiseen vuokratasoon pohjaten. Tietoa alueella pyydetystä vuokratasosta löytää vuokraussivustoilta, vuokranvälittäjiltä tai tutuilta asuntosijoittajilta.
  3. Tee tarkka sijoitusstrategia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aseta sijoitustoiminnallesi selkeä tavoite ja tee tavoitetta tukeva suunnitelma, jota noudatat kaikkien sijoitusasuntojen kohdalla. Erityisen tarkasti pitää tutkia, kuinka hyvin asunto on vuokrattavissa, jotta kassavirtaa syntyy.
  4. Mieti minkälaista tuottoa tavoittelet. Asuntosijoittaja pyrkii saamaan tuottoa sijoitetulle pääomalle, joka on kiinni asunnossa. Tuotto koostuu kahdesta osasta: vuokratuotosta ja arvonnoususta. Se, haluaako tuon tuoton säännöllisenä kuukausittaisena vuokratulona, asunnon arvonnousuna pitkän ajan kuluessa vai näiden yhdistelmänä, on kunkin vuokranantajan itsensä valittavissa.
  5. Mieti minkälaisen lainariskin olet valmis ottamaan. Laina ja pankit ovat tärkeä kumppani asuntosijoittajalle. Lainaa hakiessa on syytä olla jonkin verran omaa rahaa varattuna sijoitukseen. Ideaalitilanne voisi olla 50% omaa rahaa ja 50% pankin rahaa, mutta oikeaa yksiselitteistä vastausta ei ole. Asuntosijoittajan on kuitenkin tärkeää ymmärtää ottamansa lainariskin määrä. Oikein käytettynä laina saattaa mahdollistaa paremman tuoton.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.6.2017

Uusi malli asuntosijoittamiseen

Suomen Rahamarkkinakeskus pistää uusiksi asuntosijoittamisen kuviot, kuten OnniBus matkustamisen. Uusi malli tuo tuottoa uudiskohteen asuntosijoittajalle jo ennen vuokralaisen sisään muuttoa. Tyypillinen tilanne asunto-osakeyhtiön rakennusaikaisessa rahoituksessa on, että pankki rahoittaa ison rakennusliikkeen asunto-osakeyhtiöhanketta ja tulevat osakkeenomistajat maksavat rakennettavasta osakehuoneistosta sen valmistumisasteen mukaan.

23.2.2018

Ovatko röörisi kunnossa? – Viisi vinkkiä putkivaurioiden välttämiseksi

Ilmatieteenlaitoksen ennusteet varoittavat kireistä yöpakkasista. Nopeasti laskeva lämpötila voi yllättää, kun jokapäiväisen tarpeeseen tottuneena aamulla ei saa hanasta edes kahvikeittovettä. Jäätyessään putket voivat usein vielä rikkoutua, mikä saattaa aiheuttaa jopa useita kuukausia kestäviä kalliita korjaustöitä.

14.9.2018

Viisi vinkkiä vuokrakodin alku- ja lopputarkastukseen

Yleisimmät erimielisyydet vuokrasuhteen päättyessä koskevat huoneiston kuntoa ja loppusiivouksen tasoa. Vuokralaisella ja vuokranantajalla saattaa olla erilainen käsitys siitä, missä kunnossa asunto on alun perin ollut. Useimmat riidat voitaisiin välttää vuokra-asunnon huolellisella alku- ja lopputarkastuksella.

21.9.2018

Viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään asumiseen

Ensi viikolla vietetään kansainvälistä Green Building Weekiä, jonka tarkoituksena on motivoida meitä kaikkia rakentamaan ja asumaan ilmastoa ja ympäristöä säästäen. Rakennusten osuus on noin 40 prosenttia maailman energiankulutuksesta. Meistä jokainen voi tehdä omassa elämässään valintoja, jotka tekevät kodeistamme vihreämpiä, terveellisempiä ja energiatehokkaampia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti