Viisi vinkkiä tulevaisuuteen varautuvalle asuntosijoittajalle

Yhteiskunnan muutokset tulevat näkymään myös asuntosijoittamisessa. Kilpailu hyvistä vuokralaisista kovenee, mutta kiihtyvän kaupungistumisen myötä kasvukeskuksissa on jatkossakin paljon kysyntää vuokra-asunnoille.

-Vuokranantajia sekä vuokra-asuntoja tarvitaan lisää, jotta kasvavaan kysyntään voidaan vastata. Tulevaisuuden näkymä asuntosijoittamisen kannalta erityisesti kasvukeskuksissa on hyvä, ennustaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Asuntosijoittamiseen vaikuttaviin yhteiskunnan muutoksiin voi varautua huolellisella suunnittelulla ja opiskelulla.

Viisi vinkkiä tulevaisuuteen varautuvalle asuntosijoittajalle:

  1. Vertaile sijoituskaupunkeja. Suomen Vuokranantajat ry julkaisee vuosittain alueellisen tuottotutkimuksen, jossa tarkastellaan ja vertaillaan lähes kolmenkymmenen kaupungin vuokratuottoja. Yllättävätkin kaupungit voivat osoittautua aarteiksi. Vuonna 2016 kannattavimpia sijoituskaupunkeja olivat Vaasa, Jyväskylä, Oulu, Helsinki ja Kokkola.
  2. Hinnoittele järkevästi. Vuokran suuruus on hyvä määritellä perusteellisesti markkinatilanteeseen ja alueen keskimääräiseen vuokratasoon pohjaten. Tietoa alueella pyydetystä vuokratasosta löytää vuokraussivustoilta, vuokranvälittäjiltä tai tutuilta asuntosijoittajilta.
  3. Tee tarkka sijoitusstrategia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aseta sijoitustoiminnallesi selkeä tavoite ja tee tavoitetta tukeva suunnitelma, jota noudatat kaikkien sijoitusasuntojen kohdalla. Erityisen tarkasti pitää tutkia, kuinka hyvin asunto on vuokrattavissa, jotta kassavirtaa syntyy.
  4. Mieti minkälaista tuottoa tavoittelet. Asuntosijoittaja pyrkii saamaan tuottoa sijoitetulle pääomalle, joka on kiinni asunnossa. Tuotto koostuu kahdesta osasta: vuokratuotosta ja arvonnoususta. Se, haluaako tuon tuoton säännöllisenä kuukausittaisena vuokratulona, asunnon arvonnousuna pitkän ajan kuluessa vai näiden yhdistelmänä, on kunkin vuokranantajan itsensä valittavissa.
  5. Mieti minkälaisen lainariskin olet valmis ottamaan. Laina ja pankit ovat tärkeä kumppani asuntosijoittajalle. Lainaa hakiessa on syytä olla jonkin verran omaa rahaa varattuna sijoitukseen. Ideaalitilanne voisi olla 50% omaa rahaa ja 50% pankin rahaa, mutta oikeaa yksiselitteistä vastausta ei ole. Asuntosijoittajan on kuitenkin tärkeää ymmärtää ottamansa lainariskin määrä. Oikein käytettynä laina saattaa mahdollistaa paremman tuoton.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

kynttilät

7.12.2022

Polta kynttilöitä aina valvotusti

Joulukuussa sattuu eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja koko vuonna. Kynttilöitä on aina poltettava valvotusti, ja ne on sammutettava huoneesta lähtiessä. Myös ulkolyhtyjen turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

3.5.2023

5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin

Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti