Viime vuosi oli pirteä asuntokauppavuosi

Vuosi 2016 oli pirteä asuntokauppavuosi: vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 3,0 % enemmän kuin vuonna 2015. Joulukuu oli kuitenkin koko maan tasolla asuntokaupoilla hiljainen.

Suomessa tehtiin vuonna 2016 yhteensä 58 400 vanhojen asuntojen* kauppaa välitysliikkeiden kautta. Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin yhteensä 14 500, joka oli reilun prosentin enemmän kuin vuonna 2015.

”Kauppa kävi melko tasaisesti ympäri vuoden tammi-, heinä- ja joulukuuta lukuun ottamatta. Vuoden 2016 vilkkain kuukausi vanhojen asuntojen kaupoissa Suomessa oli kesäkuu, jolloin tehtiin yhteensä 5 530 kauppaa välitysliikkeiden kautta, mikä on 8,2 % enemmän kuin kesäkuussa 2015”, Huoneistokeskuksen vt. toimitusjohtaja Lea Jokinen sanoo.

Erityisesti uudiskohteiden kauppa kävi vilkkaasti vuonna 2016, ja Huoneistokeskuksella uudiskohteiden kauppamäärät nousivat yli 60 % vuodesta 2015.

”Kokonaisuutena vuosi 2016 oli hyvä vuosi asuntokaupoilla: vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 3,0 % enemmän kuin vuonna 2015. Ennustamme vanhojen asuntojen kaupan jatkavan piristymistään myös tänä vuonna. Vuosi on alkanut vilkkaana ja asunnonvaihtajia on runsaasti liikkeellä”, Jokinen sanoo.

Asuntokauppa hiljeni joulukuussa

Virkeästi kuluneesta vuodesta huolimatta vuoden 2016 joulukuu oli asuntokaupoilla vaisu: vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna 3,2 %.

Helsingissä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat joulukuussa 11,7 %, Espoossa 2,7 % ja Tampereella 7,1 % edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna. Sen sijaan Vantaalla vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat 14,9 %, Jyväskylässä 12,8 %, Turussa 15,4 % ja Oulussa 6,8 % vuoden takaisesta.

Neliöhinnoissa hieman nousua joulukuussa

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat vuoden 2016 joulukuussa Suomessa 0,3 % vuoden takaisesta.

Helsingissä neliöhinnat nousivat 4,7 % edellisvuoden joulukuuhun verrattuna. Espoossa neliöhinnat pysyivät lähes samana (+0,2 %) vuoden takaiseen verrattuna, kun taas Vantaalla neliöhinnat laskivat 2,2 %.

Uusia asuntolainoja nostettiin marraskuussa enemmän kuin vuotta aiemmin

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2016 uusia asuntolainoja miljardin euron edestä, mikä on reilu 0,1 miljardia euroa enemmän kuin vuotta aiemmin marraskuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,16 %. Kotitalouslainoista oli marraskuun lopussa kulutusluottoja 14,5 miljardia euroa ja muita lainoja 16,3 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta ei tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja.

**Pääkaupunkiseutuun luetaan mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti