Vastikkeenmaksu perustuu yhtiöjärjestykseen

Osakkeenomistajan yksi olennaisimmista velvollisuuksista taloyhtiössä on maksaa yhtiövastiketta. On siis sekä osakkeenomistajan että taloyhtiön etu, että vastikkeenmaksuvelvollisuudesta on määrätty yhtiöjärjestyksessä selkeästi. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Osakkeenomistajan vastikkeenmaksuvelvollisuuden tulee perustua yhtiöjärjestykseen, jossa tulee määrätä myös yhtiövastikkeen maksuperusteesta. Tällä tarkoitetaan sitä suhdelukua, jonka mukaisesti yhtiön menot jaetaan osakkeenomistajien maksettaviksi. Peruste voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärä. Yhtiötä perustettaessa maksuperuste on voitu valita vapaasti.

Tässä valinnanvapaudessa ongelma usein piileekin. Vastikemääräykset voivat olla varsin luovia rakennelmia, joissa eri menoille on eri maksuperusteita. Voi olla myös niin, että jotkut huoneistot on vapautettu kokonaan tietyistä yhtiön menoista ja joillekin on määritelty poikkeava vastikekerroin. Valitettavan usein vastikepykälien toimivuutta ei ole loppuun asti mietitty, ja pykälään on jäänyt ristiriitaisuuksia. Yksinkertaisuus olisi tässäkin kaunista.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Maria Forsblom

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

osakas sähköjärjestelmät

4.12.2023

Osakas uusii sähköjärjestelmiä – kuinka vastuut jaetaan?

Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölakiin perustuva oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia huoneistossa. Osakas voi muuttaa myös taloyhtiön vastuulle kuuluvia osia, esimerkiksi sähköjärjestelmiä, kunhan tämä ei aiheuta haittaa taloyhtiölle.

Tilaajille