Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Taloyhtiöissä on yhä jonkin verran väärinkäsityksiä siitä, miten yhtiön tulee toimia, jos osakkaan vuokralainen on aiheuttanut vahinkoa yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluville rakennuksen osille.

Vuokralainen on suoraan lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen vahingon, jonka huoneistossa vuokralaisen luvalla oleskeleva henkilö tahallisesti taikka huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle. Jos taloyhtiö on vuokrannut itse esimerkiksi entisen talonmiehen asunnon ja taloyhtiön vuokralaisen vieras aiheuttaa vaurioita, voi taloyhtiö vaatia korvausta tästä myös omalta vuokralaiseltaan.

Osakasvuokranantajalla ei sen sijaan ole samanlaista isännänvastuuta vuokralaisensa mahdollisesti huoneistolle ja rakennukselle aiheuttamista vahingoista. Tämä on perusteltua muun muassa siksi, ettei vuokranantajalla ole tosiasiallisia mahdollisuuksia jatkuvasti valvoa vuokralaisensa toimintaa vuokrahuoneistossa. Vuokranantajaosakas voikin tavallisesti luottaa siihen, että vuokralainen toimii asianmukaisesti, eikä osakas ole vastuussa sellaisesta vahingosta, jota hänen ei ole ollut mahdollista tavanomaisella huolellisella toiminnalla estää (KKO 2016:33).

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Tarik Ahsanullah

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

jälleenvuokraus

27.6.2023

Vuokralainen, huomioi nämä suunnitellessasi jälleenvuokrausta

Vuokralainen voi jälleenvuokrata kotinsa lyhyeksi ajaksi, kunhan vuokraukseen on saatu vuokranantajan lupa. Puolet asunnosta voi jälleenvuokrata myös ilman vuokranantajan lupaa, mutta koko asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille