Varomaton ruohonleikkurilla ajo aiheuttaa tapaturmia

varomaton ruohonleikkuri

Ruohonleikkuri aiheuttaa vuosittain kymmeniä tapaturmia ja satoja esinevahinkoja. Usein syy on leikkurin käyttäjässä.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan tilastojen mukaan ruohonleikkuri oli viime vuonna osallisena lähes 80 tapaturmassa. Erityisesti työnnettävät, bensakäyttöiset ja päältä ajettavat ruohonleikkurit ovat alttiita tapaturmille. Varsinkin työnnettävillä leikkureilla syntyy vammoja kaaduttaessa.

– Yleistä on, että ruohonleikkaaja kävelee leikkurin kanssa takaperin ja epähuomiossa astuu kuoppaan tai kompastuu johonkin esteeseen. Näistä aiheutuu erilaisia venähdyksiä ja vääntymisiä, jopa murtumia, kertoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Päältä ajettavilla leikkureilla tapaturmia aiheuttavat usein erilaiset putoamiset ja kaatumiset. Myös itse leikkuri voi olla tapaturmien aiheuttaja. Etenkin huollon yhteydessä leikkurin terä voi tuottaa haavoja.

Pahimmat tapaturmat syntyvät käynnissä olevan polttomoottorileikkurin kanssa. Kun leikkaaja ajaa tai työntää leikkurin pienten kivien, oksien tai muiden esineiden päältä, tehokkaat terät sinkoavat valtavalla nopeudella teräviä osia pitkin nurmikkoa. Pahimmillaan ne osuvat leikkaajaan tai muihin nurmikolla oleviin.

Kaikkein vaarallisinta on, jos leikkuria ryhdytään siivoamaan tai nostelemaan sen ollessa käynnissä.

– Sormia ja varpaita on leikkautunut, kun käynnissä olevaa leikkuria on ryhdytty putsaamaan tai nostelemaan pohjasta. Mikäli käynnissä olevan leikkurin teräsuojan sisään laittaa sormia tai varpaita, on amputoituminen enemmän kuin todennäköistä.

Muista ainakin nämä:

Ruohonleikkuun suojavarusteisiin kuuluvat turvajalkineet, jotka eivät luista nurmikolla.

Lue käyttöohje ja turvallisuuteen liittyvät ohjeet.

Älä koskaan laita sormia tai varpaita ruohonleikkurin teräsuojuksen sisään koneen ollessa käynnissä tai terän pyöriessä.

Pyri aina kulkemaan eteenpäin. Usein kaatuminen tapahtuu kävellessä takaperin.

Huolehdi ylimääräiset esineet pois nurmikolta. Pidä aina huoli, että nurmikolla ei ole esineitä tai kiviä, jotka voivat lentää leikkurin osuessa niihin.

Varmista, ettei ihmisiä tai lemmikkejä ole lähettyvillä, jos kiviä lentää leikkurista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kestääkö katto varmasti talven yli?

Talveen voi valmistautua varmistamalla, että vesikatto on kunnossa. Katon toimivuus voidaan varmistaa asianmukaisilla tarkastuksilla, huolloilla ja ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla. Myös lumenpudotukset voidaan sopia nyt jo.

Kattotutka Oy

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

huoneistossa asutaan

24.10.2022

Korjausurakka alkamassa, mutta huoneistossa asutaan?

Asuntojen tulisi olla tyhjiä, kun linjasaneeraus alkaa, jotta niissä voidaan tehdä töitä. Välillä asukas ei kuitenkaan ole tyhjentänyt asuntoa ajoissa. Taloyhtiön tulee tällöin miettiä tilanteeseen vähiten haitallinen ratkaisu.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti