Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,4 %

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 % vuoden takaisesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,4 % vuoden takaisesta.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat vuoden toisella neljänneksellä keskimäärin 17,88 €/m² ja muualla Suomessa 11,52 €/m². Helsingissä vuokrat olivat 18,71 €/m² ja Espoossa 15,85 €/m². Voimakkainta vuokrien nousu pääkaupunkiseudulla oli jälleen Vantaalla, missä vuokrat nousivat 4,4 % vuoden takaisesta ollen 15,57 €/m² vuoden toisella neljänneksellä.

Tampereella vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat keskimäärin 13,94 €/m², Turussa 12,98 €/m², Kuopiossa 13,07 €/m², Jyväskylässä 13,23 €/m² ja Oulussa 11,98 €/m².

Kesä ja syksy vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla – tarjonta lisääntyy edelleen

Realia Asuntovuokrauksen vuokravälittäjät kertoivat vuokramarkkinabarometrissä, että vuokra-asuntojen tarjonta lisääntyi edelleen vuoden toisen neljänneksen aikana.

”Tarjonta on jatkanut tasaista kasvuaan, ja uudiskohteita valmistui myös toisen kvartaalin aikana runsaasti”, Realia Asuntovuokrauksen johtaja Jussi Lindholm kertoo.

”Luonnollisesti opiskelupaikkavalintojen jälkeen on tullut kysyntäpiikki, joka alkoi jo kesäkuussa. Mitään suurta muutosta kysynnässä verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa.”

Vuokravälittäjät kertoivat barometrissä vuokrausaikojen jonkin verran pidentyneen tarjonnan lisääntymisen ja hyvistä vuokralaisista koventuneen kilpailun vuoksi.

”Oikein hinnoitellussa asunnoissa vuokrausajat ovat säilyneet entisellään, huonokuntoisemmissa ja liian kalliiksi hinnoitelluissa taas vuokrausajat ovat pidentyneet. Asunnon laatutaso täytyy huomioida hinnoittelussa: oikea hinnoittelu on tärkeä kriteeri vuokrauksessa onnistumisessa”, Lindholm sanoo.

Suuromistajien uudiskohteet kiinnostavat vuokralaisia

Uudet asunnot kiinnostavat vuokralaisia aiempaa enemmän. Tähän on vaikuttanut lisääntynyt tarjonta uudiskohteissa sekä vuokrahintojen erojen tasaantuminen uusien ja vanhojen kohteiden välillä. Uudistuotannon kasvu on lisännyt suuromistajien, kuten rahastojen, kiinnostusta asuntosijoittamiseen. Uudiskohteissa asuntosijoittajia kiinnostavat vanhoja asuntoja nopeammat vuokrausajat sekä vuokratuottojen parempi ennustettavuus.

”Teimme Realia Asuntovuokrauksessa ensimmäisen puolen vuoden aikana 25 % enemmän vuokrasopimuksia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Sijoittajien lisääntynyt kiinnostus uudiskohteisiin tuo sekä suuromistajia että yksityisiä asuntosijoittajia lisää myös meidän asiakkaiksemme”, Lindholm kertoo.

”Tarjonnan lisääntyminen voi aiheuttaa yksityissijoittajille painetta joustaa vuokrissa alaspäin varsinkin niillä alueilla, joissa tarjonta on merkittävästi lisääntynyt tai vuokrahintojen taso on noussut korkeaksi”, Lindholm huomauttaa.

Realia Asuntovuokrauksen vuokravälittäjät ennustavat vuokramarkkinan säilyvän vireänä myös loppuvuonna.

Kuopiossa vuokra-asuntojen kysyntä tasaista läpi vuoden

Tarja Korhonen Realia Asuntovuokrauksen Kuopion toimistosta kertoo Kuopion vuokramarkkinoiden muuttuneen merkittävästi viimeisen vuoden aikana lisääntyneen uudistuotannon vuoksi.

”Markkinaan on tullut vuokranantajaksi paljon uusia toimijoita, kuten sijoitusrahastoja. Uudistuotantoa Kuopiossa on ollut erityisesti Saaristokaupungin, Lehtoniemen ja Pihlajalaakson alueilla. Oikea hinnoittelu on tärkeää myös uudiskohteissa, jotta tyhjäkäynniltä vältytään”, Korhonen huomauttaa.

Kysyttyjä alueita vuokra-asunnoille Kuopiossa ovat keskustan lisäksi Puijonlaakso ja Niirala.

”Näillä alueilla kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Opiskelijoiden suosiossa ovat erityisesti Savilahden ja Puijonlaakson alueet”, Korhonen sanoo.

”Vuosi on ollut Kuopion toimistollamme kiireinen. Realia Asuntovuokrauksella on Kuopiossa paljon hyvä asuntoja halutuilla alueilla, ja kysyntää onkin ollut tasaisesti läpi vuoden”, Korhonen kertoo.

Realia Management on osa Realia Group -konsernia, joka on Pohjoismaiden suurin asuntojen, kiinteistöjen ja toimitilojen välitykseen sekä hallintaan erikoistunut asiantuntijapalvelukonserni. Realia Groupiin kuuluvat Huoneistokeskus, SKV Kiinteistönvälitys, Huom! Huoneistomarkkinointi, Realia Isännöinti ja Realia Management. Baltian liiketoiminnoista vastaa Ober-Haus. Realia Groupin vuotuinen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa ja konsernin palveluksessa työskentelee yli 1 600 henkilöä. Yhteistä kaikille yrityksille on asiakastyytyväisyyden korostaminen, jota rakennetaan räätälöidyillä tuotteilla sekä aktiivisella ja ammattitaitoisella palvelulla. www.realiagroup.fi www.realiamanagement.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti