Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat heinä-syyskuussa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Eniten vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Hämeenlinnassa (2,5 prosenttia), Oulussa (2,5 prosenttia), Riihimäellä (2,2 prosenttia) sekä Tampereella (2,2 prosenttia).

Vähiten vuokrat nousivat Espoossa (0,2 prosenttia), Helsingissä (0,4 prosenttia) sekä Raumalla (0,5 prosenttia).

Vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat eniten Oulussa (3,0 prosenttia), kaksioiden Riihimäellä (2,5 prosenttia) ja perheasuntojen Hämeenlinnassa (3,4 prosenttia).

ARA-vuokrien nousu kiihtyi. ARA-vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 3,2 prosenttia ja muualla maassa 3,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Perheasuntojen vuokrat kallistuivat yksiöitä ja kaksioita enemmän

Pääkaupunkiseudun runsas rakentaminen näkyy hillittynä vuokrakehityksenä, ja ero muuhun Suomeen on kasvanut, arvioi Suomen Vuokranantajat.

Järjestön mukaan asuntomarkkinat ovat paikalliset, mikä korostuu tuoreissa tilastoissa. Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntojen ylitarjonta ei siis kosketa koko maata.

Myös pääkaupunkiseudun sisällä on eroja, sillä Vantaan vuokrat nousivat 1,0 prosenttia, kun taas Helsingin kantakaupungin alueella vuokrat nousivat vain 0,3 prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta.

– Vaikka heinä-syyskuu on vuokramarkkinan vilkkain sesonki, pääkaupunkiseudun vuokrat eivät silti kasvaneet merkittävästi. Helsingissä vuokrat eivät nousseet lainkaan edellisestä vuosineljänneksestä. Samalla muualla Suomessa vuokrat kehittyivät pääosin huomattavasti suotuisammin, toteaa Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Viime aikoina suurten asuntojen vuokrat ovat kehittyneet myönteisimmin ja sama näyttää edelleen jatkuvan. Vuodentakaiseen verrattuna kolmioiden ja sitä suurempien vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 1,0 prosenttia ja kaksioissa 1,4 prosenttia.

– Alueelliset erot korostuvat yleisellä tasolla, mutta myös tarkasteltaessa vuokrankehitystä huonekokojen kesken.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti