Vanhojen asuntojen kauppa takkuaa yhä – syyskuu piristi uusien myyntiä

Uusien asuntojen kauppa piristyi selkeästi alkusyksyllä. 969 uudiskohdetta kävi syyskuussa kaupaksi, mikä oli 3,4 % viime vuotta ja peräti 40 % viiden vuoden keskiarvoa enemmän. 

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton asuntokaupan tilastot kertovat kuitenkin, että vanhojen asuntojen kauppa ei ole koko vuonna päässyt odotettuun nousuun. Syyskuussa vanhoja asuntoja myytiin 10,3 % viime vuotta vähemmän ja 5,7 % viiden vuoden keskiarvoa vähemmän.

SP-Kotien toimitusjohtaja Jukka Rantanen toivoo rakennuttajilta lisää isoja perheasuntoja.

– Uudiskohteiden segmentointi  ei ole välttämättä toiminut, kun rakennuttajat tähtäävät selkeästi sijoittajamarkkinoille. Kasvukeskuksissa rakennetaan nyt aivan liikaa yksiöitä suhteessa perheasuntoihin, Rantanen arvelee.

– Hyviä käytettyjä asuntoja ei ole tullut markkinoille, koska uudiskohteiden huoneistojako on painottunut pieniin asuntoihin. Pieniä asuntoja ostavilla ei ole entisiä asuntoja myyntiin laitettavaksi, ja kaupan rotaatio ei toimi nyt oikealla tavalla, Rantanen summaa.

– Kasvukeskuksissa sijaitsevien vanhojen asuntojen hinnat nousevat kuitenkin uudiskohteiden myötä: koko asuinalue kehittyy myönteisesti, kun alueelle saadaan myös palveluita lisää, toteaa Rantanen.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan uusien osakeasuntojen tuotanto on vähentänyt vanhojen asuntojen kysyntää vuosina 2016-2018, sillä esimerkiksi vuosina 2016-2019 markkinoille on tullut arviolta 40 000 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa.

Tampere ja Espoo kasvuimussa

Suurista kaupungeista Tampere ja Espoo ovat ponnistaneet vahvaan kasvuun viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Myös Vantaalla ja Turussa kauppamäärät ovat selkeästi viiden vuoden keskiarvoa paremmalla tasolla.

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaika pääkaupunkiseudulla on keskimäärin 61 päivää ja omakotitalon 104 päivää. Muualla Suomessa vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika on 82 päivää, ja omakotitalon 122 päivää.

Helsingin ja Espoon hinnat tasoittuivat toisiinsa nähden

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat hieman elokuuhun nähden sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa. Markkinoilla nähtiin selvä hintapiikki kesä-heinäkuussa, mutta elo-syyskuussa on palattu takaisin normaalille uralle. Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuodessa 2,9 % ja muualla Suomessa prosentin.

Pääkaupunkiseudun sisällä korjausliike näkyy selvimmin Helsingin hinnoissa. Kun Espoossa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat samaan aikaan, päätyivät Helsingin ja Espoon hintaindeksit samalle tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2015 ostettu ja syyskuussa 2018 myyty asunto oli kasvattanut arvoaan suunnilleen saman verran, 13 % molemmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta syyskuussa 2018 oli 4465 euroa ja muualla Suomessa 2268 euroa.

Markkinatiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalveluun, johon kirjataan suomalaisten välitysliikkeiden välittämät kaupat. Hintaseurantapalvelun asiakkaina ovat myös Suomen suurimmat rakennuttajat mm. Skanska, NCC, Peab, Luja, Bonava, JM-Suomi ja Westpro. Asuntomarkkinatiedotteen tilastoissa mukana olevat kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Pori, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti