Välinpitämättömyys suurin este kierrätykselle pk-seudulla – Pienissä taloyhtiöissä on parempi asenne kierrätykseen kuin suurissa yhtiöissä

70 % pääkaupunkiseudun taloyhtiöpäättäjistä tunnistaa välinpitämättömyyden suurimmaksi esteeksi kierrätyksen parantamisessa. Toinen haaste on jätekeräystilojen ahtaus, joka vaikeuttaa useiden eri keräysastioiden käyttöä. Erityisesti pienissä, 1-9 asunnon taloyhtiöissä, yli 60 % vastaajista ilmoitti suurimmaksi haasteeksi jätekeräystilojen pienuuden.

– Kymmenistä vastauksista paistoi läpi turhautuminen asukkaiden välinpitämättömyyteen. Osa vastaajista oli jo heittänyt henkisesti hanskat tiskiin toteamalla ”mitä välii, ketä kiinnostaa” – tämä on huolestuttavaa.  Periksi ei pitäisi antaa, vaikka joskus harmittaakin, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Pääkaupunkiseudulla korostuu myös viestinnän haaste. Monet vastaajat nostivat esiin kulttuurierot ja kielitaidon puutteen ohjeistuksen ymmärtämisessä. Monikielisiä lajitteluohjeita kaivattiin. 

Muovi kiertää jo, mutta lisää halutaan

Pääkaupunkiseudulla muovin kierrätyksen osuus on muuta maata suurempi, 56 %, kun koko valtakunnan taso on noin 40 %. Silti pääkaupunkiseudun vastaajista yli 40 % tunnisti eniten kierrätyksen lisäämismahdollisuutta juuri muovijätteen osalta.

– Selityksenä tälle on varmasti se, että bio-, paperi- ja kartonkijätettä kerätään 80-90 %:ssa taloyhtiöistä. Myös lasi- ja metallijätettä kerätään jo varsin hyvin. Sen sijaan muovin kerääminen on vielä aika uutta. Monissa avoimissakin vastauksissa nousi esiin into muovin keräämiseen. Tämä on hyvin positiivista, Heikkilä arvioi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.8.2018

Pysäköinti maksullista lähes kaikissa kerrostaloissa, pyörille tarpeeksi tilaa vain harvassa taloyhtiössä

Pysäköintipaikat, sähköautojen lataaminen ja pyörien säilytys sekä muut liikenteeseen liittyvät aiheet herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Kiinteistöliiton tekemän kyselyn mukaan joka toisessa taloyhtiön hallituksessa on tarvetta käsitellä liikenteeseen liittyviä asioita. Pysäköinnin valvontaa ja autopaikkojen hintaa on tarvetta käsitellä joka kolmannessa taloyhtiössä.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

11.12.2018

Taloyhtiöt isossa roolissa liikenteen murroksessa

Autopaikkojen riittävyys ja hinnoittelu ovat kuumia keskustelunaiheita suomalaisissa taloyhtiöissä, eikä lainsäädännöstä ole johdettavissa yksiselitteisiä ratkaisuja kaikkiin kysymyksiin. Kiinteistöliitto kartoitti autopaikkoja, polkupyörien säilytystä ja muita taloyhtiöitä koskevia liikennekysymyksiä Liikennepalvelut taloyhtiössä -hankkeessa, jonka keskeiset havainnot ovat luettavissa nyt julkaistavasta raportista. Autopaikkoja ei riitä kaikille halukkaille noin joka kolmannessa taloyhtiössä.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti