Välinpitämättömyys suurin este kierrätykselle pk-seudulla – Pienissä taloyhtiöissä on parempi asenne kierrätykseen kuin suurissa yhtiöissä

säilytä jätteet

70 % pääkaupunkiseudun taloyhtiöpäättäjistä tunnistaa välinpitämättömyyden suurimmaksi esteeksi kierrätyksen parantamisessa. Toinen haaste on jätekeräystilojen ahtaus, joka vaikeuttaa useiden eri keräysastioiden käyttöä. Erityisesti pienissä, 1-9 asunnon taloyhtiöissä, yli 60 % vastaajista ilmoitti suurimmaksi haasteeksi jätekeräystilojen pienuuden.

– Kymmenistä vastauksista paistoi läpi turhautuminen asukkaiden välinpitämättömyyteen. Osa vastaajista oli jo heittänyt henkisesti hanskat tiskiin toteamalla ”mitä välii, ketä kiinnostaa” – tämä on huolestuttavaa.  Periksi ei pitäisi antaa, vaikka joskus harmittaakin, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Pääkaupunkiseudulla korostuu myös viestinnän haaste. Monet vastaajat nostivat esiin kulttuurierot ja kielitaidon puutteen ohjeistuksen ymmärtämisessä. Monikielisiä lajitteluohjeita kaivattiin. 

Muovi kiertää jo, mutta lisää halutaan

Pääkaupunkiseudulla muovin kierrätyksen osuus on muuta maata suurempi, 56 %, kun koko valtakunnan taso on noin 40 %. Silti pääkaupunkiseudun vastaajista yli 40 % tunnisti eniten kierrätyksen lisäämismahdollisuutta juuri muovijätteen osalta.

– Selityksenä tälle on varmasti se, että bio-, paperi- ja kartonkijätettä kerätään 80-90 %:ssa taloyhtiöistä. Myös lasi- ja metallijätettä kerätään jo varsin hyvin. Sen sijaan muovin kerääminen on vielä aika uutta. Monissa avoimissakin vastauksissa nousi esiin into muovin keräämiseen. Tämä on hyvin positiivista, Heikkilä arvioi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

esteellisyys

29.5.2023

Mitä tarkoittaa hallituksen jäsenen ja osakkaan esteellisyys?

Asunto-osakeyhtiölaki sisältää säännökset hallituksen jäsenen ja osakkeenomistajan esteellisyydestä. Säännös hallituksen jäsenen esteellisyydestä koskee esteellisyyttä hallituksen päätöksenteossa ja osakkeenomistajan esteellisyys esteellisyyttä yhtiökokouksessa.

Tilaajille

yhteistilojen esteettömyys

12.5.2023

Osakkaat voivat parantaa yhteistilojen esteettömyyttä

Osakkaat saavat vastedes tehdä esteettömyyttä parantavia muutostöitä myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Taloyhtiön kannattaa suhtautua muutostöihin myönteisesti, sillä esteettömyys hyödyttää kaikkia kiinteistön käyttäjiä.

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti