Valaisinpalot lisääntyivät, kiuaspalot vähenivät – eniten sähköpaloja aiheuttaa lieden varomaton käyttö

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna. Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta.

– Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti, Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö sanoo.

Esimerkkejä väärästä käytöstä ovat:

• Laitetta käytetään, vaikka sen toiminnassa on toistuvasti häiriöitä, esim. välkkyvät ja särisevät loisteputket.
• Laitetta ei huolleta ohjeiden mukaisesti.
• Laitetta käytetään väärässä paikassa, esim. pakastin parvekkeella, tai väärään tarkoitukseen, esim. pyykin kuivattaminen kiukaan lähettyvillä.
• Laitetta käytetään, vaikka se on näkyvästi vaurioitunut, esim. rikkoutunut johto, mustunut pistorasia.

Alustavien tietojen mukaan sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 13 henkilöä yhdeksässä eri onnettomuudessa. Palon syttymislähteeksi oli Pelastustoimen PRONTO-tietokantaan merkitty kiuas, jakokeskus, kylmälaite, liesi tai uuni, mikroaaltouuni sekä sähköjohdot.

Sähköpalojen yleisin syy on lieden valvomaton tai huolimaton käyttö

Liedestä tai uunista lähteneitä paloja on ollut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 915 kpl vuodessa. Viime vuonna liesipaloja oli 870.

– Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika. Yleisin palon aiheuttaja on inhimillinen virhe, kuten lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin, Lepistö sanoo.

Valaisimista aiheutuneita rakennuspaloja tai -palovaaroja on ollut keskimäärin noin 180 vuodessa, viime vuonna näitä tapauksia oli noin 215. Useimmiten viallinen loisteputkivalaisin oli merkitty onnettomuuden syyksi.

– Yhtenä syynä tähän voi olla vähentynyt huolto ja se, että vikaantuneita valaisimia ei huomata ajoissa. Jos valaisimen loisteputki vilkkuu tai palaa muuten omituisesti, pitää se vaihtaa uuteen pikaisesti. Tällaisessa tilanteessa valaisin voi kuumentua niin paljon, että se syttyy palamaan ja saattaa samalla sytyttää myös katon, Lepistö varoittaa.

Kiukaasta alkaneita paloja oli viime vuonna noin 90, kun luku oli edellisvuonna 110. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen saunassa ja kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia. Riskinä on, että kiuas laitetaan vahingossa päälle ja kiukaan ympärille tai päälle kasatut tavarat syttyvät tuleen. Muita palon syttymissyitä olivat kärähtäneet vastukset, vikaantunut termostaatti tai kellokytkin.

Tukes varoittaa

Akkukäyttöisten laitteiden määrä kodeissa lisääntyy jatkuvasti. Laitteita käytettäessä, akkuja ladattaessa ja varastoidessa tulee noudattaa laitteen mukana tullutta käyttöohjetta.

Jos akuissa havaitaan turpoamista, muita muodonmuutoksia tai näkyviä vaurioita, niitä ei saa käyttää eikä ladata. Samoin on meneteltävä, jos akut kuumenevat laitteen käytön yhteydessä tai ladattaessa. Pakkaa vahingoittunut akku tai paristo tiiviiseen muovipussiin ja siirrä se turvalliseen paikkaan.

Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa. Palossa aikaa poistumiseen on vain minuutteja, koska myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti. Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia ja vaihda paristo säännöllisesti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

6.4.2022

Onko taloyhtiöauto tulevaisuuden ratkaisu liikkumiseen

Taloyhtiöautolla asukkaat voivat nauttia autoilun tuomasta vapaudesta ilman autoon sidottua pääomaa sekä ylläpitoon liittyviä kuluja ja huolia. Taloyhtiöauto tukee myös kestävän kehityksen mukaisia arjen valintoja. Leasingpalvelu sisältää yleensä kaikki auton ja palvelun ylläpitoon ja hallinnointiin liittyvät kulut ja toimet kuten polttoaineet tai sähkön, huollot, puhtaanapidon, katsastukset ja renkaidenvaihdot.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti