Vakuutusmaksuihin tulossa merkittäviä korotuksia

kiinteistövakuutusmaksut

Taloyhtiöiden kiinteistövakuutusmaksut nousevat merkittävästi vuonna 2023, varoittaa vakuutusmeklariyritys Howden Finland. Aikaisempia vuosia suurempiin maksunkorotuksiin vaikuttaa erityisesti rakennuskustannusindeksi, joka on parhaillaan poikkeuksellisen korkea.

Vakuutukset saattavat nousta jopa 10–20 prosenttia aiempien vuosien 5–10 prosentin sijaan, yritys arvioi.

– Erityisesti tiettyjen rakennusmateriaalien voimakas hinnannousu vaikuttaa kiinteistön omaisuusvahinkojen korjaamisen kuluihin ja tämä näkyy korotuspaineina vakuutusmaksuissa. Rakennuskustannusindeksin päälle tulee usein vielä tariffikorotus, sanoo yrityksen palvelujohtaja Jani Korhonen.

Kiinteistövakuutusten hintojen keskimääräinen korotusprosentti ei välttämättä kerro todellisuutta yksittäisessä taloyhtiössä. Maksunkorotus saattaa olla yleistä linjaa merkittävästi korkeampi tai parhaassa tapauksessa jopa hieman matalampi.

Korotuksiin vaikuttaa muun muassa, millaisen yleisen linjauksen taloyhtiön oma vakuutusyhtiö tekee, millaisia kannattavuustoimenpiteitä vakuutusyhtiöt tekevät tietyntyyppisille taloyhtiöille sekä millainen on kyseisen taloyhtiön korvausmeno.

Taloyhtiön omalla vahinkohistorialla on erityisen suuri merkitys: taloyhtiöt, joille on sattunut paljon vahinkoja, saattavat saada yleiseen linjaan nähden moninkertaisia hinnankorotuksia.

Huonoimmille kohteille tarjotaan pelkkää palovakuutusta

Huonoin tilanne on taloyhtiöillä, joilla on ikääntyneet ja vuotavat putket, mikä kiinteistövakuutusyhtiön näkökulmasta tarkoittaa riskialtista kohdetta.

– Jos vahinkohistoria on erityisen huono, vakuutusyhtiö saattaa jopa irtisanoa vakuutuksen. Vakuutuksen voi kuitenkin saada toisesta vakuutusyhtiöstä. Joidenkin taloyhtiöiden kohdalla tilanne on niin huono, ettei mikään vakuutusyhtiö halua vakuuttaa kohdetta kuin korkeintaan pelkällä palovakuutuksella, toteaa Korhonen.

Lue lisää: Kiinteistövakuutuksissa huimia korotuksia

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

1.2.2022

Kiinteistövakuutuksissa huimia korotuksia – vakuutusyhtiöt sanovat silti seuraavansa vain yleisiä indeksejä

Helsinkiläinen paritaloyhtiö sai tammikuussa vakuutusyhtiö Pohjolalta uudet vakuutusehdot. Nousua oli 21,3 prosenttia. Taloyhtiölle kerrottiin, että laskenta oli tehty yleisindeksikorotusten perusteella, vaikka yleiskorotukset jäävät noin kymmeneen prosenttiin.

12.1.2022

Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa tänä vuonna

Kaukolämmön hintakehitys vaihtelee nyt suuresti kaupunkien välillä. Suurimmat korotuspaineet tulevat niihin energiayhtiöihin, jotka käyttävät öljyä, kivihiiltä, maakaasua tai turvetta. − Taloyhtiön budjettia laadittaessa on lähtökohtana oltava tavanomaisen vuoden lämmitystarve, joka lasketaan pitkän ajan keskiarvosta.

8.1.2022

Kiinteistöliitto: Lämmöntuotanto rajattava lakon ulkopuolelle

Metsäteollisuuden piirissä oleva työriita uhkaa vaikuttaa Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan kohtuuttomalla tavalla useiden kaupunkien kaukolämmön tuotantoon. Tehtaiden yhteydessä toimivat voimalaitokset ja vedenkäsittely kuuluvat lakon piiriin, mistä johtuen lämpö joudutaan lakon aikana tuottamaan vara- ja huippulaitoksilla. Korvaava lämmöntuotanto on kalliimpaa, mikä vaikuttaa kaukolämmön hintaan.

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti