Vakavia puutteita joka kolmannen kerrostalon pelastusturvallisuudessa

Tuhansien suomalaisten kiinteistöjen paloturvallisuudessa on vakavia puutteita. Tulipalojen leviämistä hidastavat palokatkot on jätetty usein tekemättä, savunpoistoon tarkoitetut savunpoistoluukut eivät toimi ja käytävillä lojuu tavaroita, jotka eivät sinne kuulu.

”Tyhjät lastenrattaat lisäävät palokuormaa, tukkivat poistumisreitit ja tulessa olevat lastenvaunut täyttävät porrashuoneen savulla muutamassa minuutissa”, sanoo pelastusturvallisuuteen erikoistuneen Safetum Oy:n johtava turvallisuusasiantuntija Tuomas Jurvelin.

”Tulipalotilanteessa savu kohoaa yläkerroksiin ja tunkeutuu paineella huoneistoihin jos savunpoistoluukut eivät aukea. Tällöin ihmishenget joutuvat vaaraan ja aineelliset vahingot moninkertaistuvat muutamassa minuutissa”

Safetum on tehnyt kiinteistöihin yli 3000 pelastustarkastusta kuluneen vuoden aikana. Tuomas Jurvelinin mukaan näissä kiinteistöissä on tehty noin 30 000 turvallisuushavaintoa. Havainnot ovat johtaneet tuhansiin korjaussuosituksiin eli turvallisuutta edistäviin käytännön toimenpiteisiin. Tyypillisimmät ongelmat liittyvät puutteellisiin palokatkoihin, hätäuloskäytävillä oleviin tavaroihin sekä savunpoistoluukkujen huoltojen laiminlyönteihin.

Safetumin luokittelun mukaan peräti 36 prosenttia yhtiön tarkastamista kiinteistöistä kuuluu pelastusturvallisuuden riskiryhmään.

”Parantamisen varaa on myös kiinteistöjen käyttäjien tietoisuuden tasossa”, Jurvelin sanoo.

”Pelastussuunnitelmia ei ole tiedotettu kiinteistön käyttäjille, kuten asukkaille tai kiinteistössä toimivien yrityksien työntekijöille. Arviolta vain kolmasosa ihmisistä osaisi toimia tulipalon sattuessa oikein.”

Paloriskit kasvavat jouluna

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön seurannan mukaan huoneistopaloissa on kuollut Suomessa kuluneen vuoden aikana 72 ihmistä.  Joulun ja vuodenvaihteen aika on yksi vuoden vaarallisimmista ajankohdista, kun kynttilät, tulisijat, liedet ja saunat ovat ahkerassa käytössä.

Tuomas Jurvelinin mukaan ennaltaehkäisevällä turvallisuustyöllä voidaan pelastaa ihmishenkiä, mutta vuosittaisten palokuolemien puolittaminen on hyvin vaikea tavoite.

”Taloissa asuu ihmisiä ja ihmisille sattuu vahinkoja. Suuri osa kuolemista johtuu siitä, ettei huoneistossa ole palovaroitinta tai siitä ettei alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena oleva asukas herää ajoissa varoittimen ulinaan.”

Jurvelinin mukaan toimiva palovaroitin on asuinhuoneistossa asukkaan paras henkivartija. ”Jokaisesta keittiöstä pitäisi lisäksi löytyä kunnollinen sammutuspeite. Se on halpa mutta valitettavan harvinainen turvallisuusvaruste.”

Vakuutus ei korvaa aina

Yksi huoneistopalo voi aiheuttaa jopa 60 000-100 000 euron aineelliset vahingot. Jurvelin uskoo, että turvallisuuspuutteiden korjaaminen vähentäisi selvästi tulipalojen aiheuttamia taloudellisia tappioita. Myös asenteissa on korjaamista.

”Meillä on Suomessa jonkin verran sellaista ajattelua, että riittää kun viranomainen valvoo ja vakuutusyhtiö korvaa. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu, jos taloyhtiö on laiminlyönyt vastuunsa.”

Safetum tarjoaa taloyhtiöille ja yrityksille Pelastusvalvoja-palvelun, jonka avulla tunnistetaan vaaratilanteita, ennaltaehkäistään vahinkoja ja pienennetään onnettomuuden vahinkojen laajuutta. Tyypillinen asunto-osakeyhtiö maksaa verkkopalvelun ja käytännön asiantuntijapalvelun yhdistävästä pelastusvalvoja- palvelusta noin 50 euroa kuukaudessa.

”Me pystymme parantamaan selvästi taloyhtiön pelastusturvallisuutta summalla, joka maksaa yhtä asukasta kohti saman kuin pussillinen porkkanoita. Se on pieni hinta siitä, että näennäinen turvallisuudentunne muuttuu todellisuuteen perustuvaksi turvallisuudeksi.”

Isännöitsijä, näin parannat taloyhtiön pelastusturvallisuutta:

  • Tarkasta taloyhtiön palokatkot
  • Poista turhat tavarat porrashuoneista
  • Poista turhat tavarat sähköpääkeskuksesta ja lämmönjakohuoneesta
  • Tiedota pelastussuunnitelma asukkaille ja kiinteistön käyttäjille
  • Varmista alkusammuttimien, savunpoistoluukkujen ja palovaroittimien toimivuus

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2018

Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017: vakavia puutteita joka neljännessä suomalaisessa kiinteistössä

Espoossa paras turvallisuuskulttuuri, Turussa heikoin. Suomalaisten kiinteistöjen pelastusturvallisuudessa on vakavia puutteita. Savunpoistojärjestelmien, käsisammuttimien ja palovaroittimien huoltoja laiminlyödään.

23.11.2016

Betoni- ja puukerrostalojen rakentaminen vertailussa Helsingissä

Rakennusliike Reposella on käynnissä hanke kahden betoni- ja kahden puukerrostalon rakentaminen Helsingin Kuninkaantammeen, kertoo Helsingin Sanomat. Hankkeessa vertaillaan betonin ja puun kustannuseroja kerrostalorakentamisessa. Helsingin Sanomat on koonnut yhteen VTT:n betoni- ja puukerrostalorakentamista koskevat tutkimukset.

2.7.2015

Kerrostalon ryhmärakentaminen kiinnostaa, mutta oletettu yltiösosiaalisuus mietityttää

Ryhmärakentamiseen liittyy monia uskomuksia: sen uskotaan olevan riitaisaa, sopivan vain sosiaalisille ihmisille ja edellyttävän sitä, että ainakin yhdellä ryhmästä on rakennusalan kokemusta. Tämä selviää rakennusalaa uudistavan Fira Oy:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin pk-seudulla ja kehyskunnissa asuvien näkemyksiä ryhmärakentamisesta. Ryhmärakentaminen on uudisrakentamisen muoto, jossa asunnonhankkijat toimivat rakennuttajina.

12.10.2018

UPEA18-taidefestivaalin kaikki teokset valmiita

UPEA18-taidefestivaalin kaikki teokset ovat nyt valmiita ja ihailtavissa ympäri maan. Vaikuttavaa julkista taidetta syntyi huippuluokan taiteilijoiden voimin yhteensä 20 kohteeseen 12 suomalaiskaupungissa. UPEA-taidefestivaali on Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma, joka järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti