Vaihda ilmanvaihdon suodattimet siitepölykauden jälkeen

Suomessa pitkä siitepölykausi aiheuttaa yhden kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille. Kun suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä tippuu jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Koneellisessa ilmanvaihdossa tukkeutunut suodatin rasittaa lisäksi ilmanvaihtokonetta.

Oikea hetki vaihtaa suodattimet on siitepölykauden päättyessä. Näin estetään niiden ylikuormitus ja varmistetaan riittävä raittiin ilman tulo. Ilmanvaihto on hyvä huoltaa myös mökillä, sillä se auttaa rakennuksia pysymään paremmassa kunnossa. Hyvälaatuisiin suodattimiin panostaminen kannattaa. Hintaerot ovat olemattomia, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.

Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä. Usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Huono sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut.

– Auton huollosta pidetään usein parempaa huolta kuin asunnon, vaikka kodin kunnolla on merkittävä vaikutus siellä asuvien terveyteen. Kotia pitää huoltaa säännöllisesti, ihan niin kuin autoakin. Ei riitä, että rakennukseen on asennettu ilmanvaihtojärjestelmä. Jos sen suodattimia ei vaihdeta ja venttiileitä puhdisteta, sisäilman laatu heikkenee. Liian likaantuneet suodattimet menettävät tehonsa, jolloin raittiin ilman on vaikeampi läpäistä suodatinta. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta, kun ilma ei vaihdu kunnolla, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään 2–3 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat loppukesä siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.

– Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluvat taloyhtiölle, mutta venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto yleensä asukkaille. Sovitut vastuujaot selviävät yhtiöjärjestyksestä. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää asumisviihtyvyyttä. Siksi asiasta kannattaa tarvittaessa muistuttaa huoltoyhtiötä ja isännöitsijää. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla, Schlauf kertoo.

Hyvälaatuinen suodatin ei ole kalliimpi

Suurimmassa osassa suomalaisista kodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näissä asunnoissa raitisilmaventtiilien sisällä on usein vaihdettava suodatin, jonka ulkonäkö riippuu venttiilin mallista. Koska venttiilejä on monenlaisia, myös suodatinvalikoimista löytyy lukuisia eri malleja.

– Suodattimen valinnassa kannattaa panostaa hyvälaatuisiin, tiheisiin suodattimiin. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri. Niin kuin imurien pölypusseissa, olennaisinta on tarkistaa, minkä kokoinen ja tyyppinen suodatin venttiiliin sopii. Valitettavan usein se suodatin, joka venttiilin sisältä ennestään löytyy, ei ole se paras tai ainoa malli, Schlauf huomauttaa.

– Mistä laadukkaan suodattimen erottaa? VTT:n logo suodatinpaketissa on merkki testatusta ja hyväksytystä laadusta. Suodatinluokat kertovat, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Viime aikoina myös karmiventtiileihin on tullut tarjolle tiheämpiä suodattimia aiempien verkkomaisten suodattimien rinnalle, Schlauf neuvoo.

Jos raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa. Ikkunasuodattimissa laatuerot ovat erityisen suuria. Siksi erityisesti allergikkojen on syytä kiinnittää niihin huomiota.

Ilmanvaihtokoneen sisältä löytyy suodatinkasetti

Suurimmassa osassa 2000-luvulla rakennettuja taloja on täysin koneellinen ilmanvaihto, jossa sekä tulo- että poistoilma puhalletaan koneellisesti. Näissä taloissa ilmanvaihdon suodattimen vaihto onnistuu yhdellä toimenpiteellä.

– Täysin koneellisessa ilmanvaihdossa suodatinkasetti löytyy ilmanvaihtokoneen sisältä. Vaihtaminen käy helposti avaamalla koneen ovi, irrottamalla vanha kasetti ja laittamalla uusi tilalle. Tuloilmaventtiileissä ei näissä asunnoissa ole erillisiä suodattimia, joten pelkkä koneen suodattimen vaihto riittää. Venttiilit pitää silti puhdistaa säännöllisesti, esimerkiksi imuroimalla ja pyyhkimällä kertynyt pöly pois. Liesituulettimessa olevan rasvasuodattimen saa yleensä pestä astianpesukoneessa, Schlauf toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

sisäilma

18.10.2023

Kuukauden kasvo: Puhtaan sisäilman puolesta

Kodin sisäilman laatu vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös asukkaan terveyteen. Sisäilman laatuun taas vaikuttavat muun muassa valitut pintamateriaalit, ilmanvaihdon toiminta ja ylläpito sekä omat teot. Jokainen asukas voi parantaa sisäilmaa omilla toimillaan.

ilmanvaihtojärjestelmät

1.11.2023

Tunnetko ilmanvaihtojärjestelmät?

Eri aikakausina rakennetuissa taloissa on erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Ne eroavat toisistaan niin tekniikaltaan kuin energiatehokkuudeltaankin. Selvitimme, kuinka järjestelmät eroavat toisistaan ja mitä asukkaan on hyvä tietää järjestelmien eroista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti