Vähintään miljoona euroa maksaneiden asuntojen myynti on kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Koronapandemian alettua keväällä 2020 tyrehtyi asuntokauppakin hetkeksi, mutta sen jälkeen kasvu on ollut hurjaa. Kasvu ei tosin ole tasaista: neliöhinnat nousevat muuta Suomea nopeammin kasvukeskuksissa. Helsingissä asuntojen kovin kysyntä painottuu keskustaan, jossa hinnat nousevat muuta kaupunkia nopeammin.

Helsingin Sanomat kertoo, että myös asuntojen koossa ja myyntihinnoissa on nähtävissä selkeä muutos pitkän aikavälin trendiin.

− Finanssikriisin jälkeisenä aikana yksiöiden hinnat kasvoivat nopeammin kuin suurempien asuntojen hinnat. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen, pääekonomisti Juhana Brotherus Hyposta sanoo.

Esimerkiksi Helsingissä vanhojen kerrostaloyksiöiden velattomat neliöhinnat nousivat heinä-syyskuussa 4,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Samana aikana vanhojen kerrostalokolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat nousivat koko Helsingissä 7,2 prosenttia.

Erityisen jyrkkää isompien asuntojen hintojen nousu on ollut Tilastokeskuksen mukaan Helsingin keskustasta, jossa kolmioiden neliöhinnat nousivat heinä-syyskuussa 10,9 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Helsingin keskustassa myös yksiöiden ja kaksioiden hinnat nousivat nopeammin kuin muualla.

Tilastot kertovat: isoilla ja kalliilla asunnoilla on taas imua

Vanhojen omakotitalojen markkinoilla yli 140 neliön talojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat maaliskuuhun 2020 verrattuna 15 prosenttia, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliitto KVKL:n selvitys.

KVKL:n Helsingin Sanomille toimittamien lukujen mukaan vuonna 2017 vähintään miljoona euroa maksaneita asuntoja myytiin koko Suomessa noin 160, vuonna 2019 taas 250.

Sitten tuli alkuvuosi 2020 ja koronapandemia, ja miljoona-asuntojen myynti tyrehtyi muun asuntomarkkinan mukana. Kauppa kuitenkin elpyi ja saavutti huippunsa tämän vuoden alussa. Pelkästään tammi-maaliskuussa 2021 vähintään miljoona euroa maksaneita asuntoja myytiin 140.

Koko vuonna vähintään miljoonan euron asuntojen kauppoja on jo tehty noin 400, mikä on eniten Suomen asuntomarkkinoiden historiassa.

Suomalaisten vaurastumisesta kertoo myös sijoitusasuntovarallisuuden kasvu: Suomen pankin tuoreimpien tilastojen mukaan jo noin kymmenen prosenttia suomalaisten asuntolainoista on nostettu sijoitusasunnon hankintaa varten.

Marraskuun alussa Oikotie-palvelun noin kahdesta sadasta yli miljoonan euron asunnosta 154 oli Helsingissä. Tampereella niitä oli myynnissä parikymmentä, mikä on hieman vähemmän kuin Espoossa. Ylipäätään vähintään miljoonan euron asuntoja on tarjolla vähän.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,6 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 1,0 prosenttia. Vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,1 prosenttia.

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

28.1.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat neljännellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2014 neljännellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,2 prosenttia ja muualla maassa 0,5 prosenttia. Vuoden 2013 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,0 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti