Väestönsuojat rapistuvat

Omavalvonnan lisäännyttyä väestösuojien kunto on rapistunut ja osassa esimerkiksi ilmanvaihtokoneet eivät ole toimintakunnossa, kirjoittaa Yle.

On arvioitu, että vain 10 prosenttia väestönsuojista olisi otettavissa käyttöön tilanteen niin vaatiessa. Suurin syy tähän on laiminlyönti tilojen ylläpidossa. Tarvikkeita on jopa varastettu ja osa tuotteista on vanhentunut.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön varautumisjohtaja Karim Peltosen mukaan todennäköisesti noin puolet suojista on siinä kunnossa, että ne täyttävät vaatimukset pikkuvioista huolimatta. Yleisesti ottaen tilanne on tyydyttävä.

Uusi pelastuslaki velvottaa

Pelastuslakia uudistettiin viisi vuotta sitten. Sen jälkeen väestönsuojien huollon vastuuta on siirretty kiinteistönomistajille, muun muassa taloyhtiöille. Lain mukaan kiinteistönomistajalla on velvoite pitää väestönsuoja ja sen laitteet kunnossa. Pelastusviranomaisen tehtävänä on antaa tarpeen vaatiessa korjausmääräys ja sillä on velvoite jälkitarkastukseen.

Karim Peltosen mukaan kiinteistönomistajat laiminlyövät velvoitteensa yleensä inhimillisestä syystä, on tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä, sillä väestönsuoja ei ole tavanomainen tila. Sitä on monimutkaista ylläpitää kuin muuta kiinteistöä.

Väestösuojat tulisi pystyä ottamaan käyttöön 72 tunnin kuluessa viranomaisen käskystä.

Lue alkuperäinen artikkeli Ylen nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.3.2022

Pelastusalan keskusjärjestö vaatii väestönsuojille nimettyä hoitajaa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) esittää, että väestönsuojien kunnosta vastaavien kiinteistönomistajien tulisi nimetä erillinen henkilö, joka huolehtii väestönsuojien huollosta ja tarkastuksista vuosittain. SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta toteaa Ylelle, että nykyinen lainsäädäntö ei suojanhoitajan nimeämistä edellytä. Poudan mukaan väestönsuojan hoitajat ohjaisivat ja johtaisivat toimia myös käyttöönotto- ja suojautumistilanteessa, ellei kiinteistössä ole toisin sovittu.

väestönsuoja

17.5.2022

Taloyhtiö, tunne väestönsuojasi

Taloyhtiöiden väestönsuojat ovat vuosikymmenien ajan olleet lähinnä varastokäytössä. Ukrainan sota on nostanut ne jälleen ajankohtaisiksi. Taloyhtiön hallituksen on hyvä tuntea väestönsuojavelvoitteet myös rauhan aikana.

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

taloyhtiön turvallisuus

17.5.2022

Kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta?

Ukrainan sota on saanut suomalaisten turvallisuudentunteen järkkymään. Taloyhtiöissäkin pohditaan nyt asioita, joita ei ennen tarvinnut miettiä: kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta, ja voiko taloyhtiössä elää jatkossakin turvallisesti?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti