Talojen yläpohjien eristeet tulee asentaa oikealla tavalla niin uudisrakennuksissa kuin yläpohjan lisäeristystöissäkin, muistuttaa Tulisija- ja Savupiippuyhdistys. Eristeiden puhaltaminen tulee suorittaa huolellisesti ja huomioida myös savupiippujen edellyttämät toimenpiteet ennen eristystöihin ryhtymistä.
Väärät ratkaisut piippujen läpivienneissä nostavat tulipalon riskiä suuresti ja voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja. Läpivientiratkaisujen asentamisessa tulee aina käyttää apuna ammattilaisia suunnittelusta lopputoteutukseen asti.
Tehdasvalmisteisten tulisijojen ja savupiippujen eristeratkaisuja sekä niiden käyttöön liittyviä ohjeita tulee noudattaa, eikä valmistajakohtaisia ohjeita, eristemateriaaleja tai niihin liittyviä rakenneratkaisuja saa muuttaa. Korkean lämpötilan kanssa tekemisiin joutuvien eristeiden tulee olla palamattomia, korkeimman mahdollisen paloluokituksen A1 mukaisia.
Yläpohjassa käytettävät puhalluseristeet eivät saa olla kosketuksissa savupiipun kanssa, eikä rakenteiden sisälle saa sijoittaa savupiippuelementtien limittämättömiä liitoksia. Vanhoissa taloissa voi olla paloeristeenä likaantunutta mineraalivillaa, pölyinen hiekkapelti tai suoraan puru, turve tai muu eriste piippua vasten. Mikäli piippuun tulee halkeama eristeiden kohdalta, tulipalon riski on suuri.
Ennen puhallustöitä savupiipun ympärillä oleva tuulettuva tila tulee suojata. Työsuorituksen jälkeen suojaus tulee ehdottomasti poistaa.
Tulisijan ylilämmittäminen vaurioittaa ja aiheuttaa tulipaloriskin
Tulisijojen ylilämmittäminen on vaarallista, sillä siitä syntynyt lämpökuorma voi murtaa hormin tiiliä ja saada aikaan halkeamia, joista satojen asteiden palokaasut karkaavat ja voivat sytyttää lähellä olevan materiaalin tuleen.
Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen toiminnanjohtajan Hannu Murtokaren mukaan saunan pitkäaikainen lämmitys erityisesti jatkuvalämmitteisillä kiukailla johtaa helposti ylilämmitykseen ja kiukaan ja savupiipun läheisyydessä olevien rakenteiden vaaralliseen kuumenemiseen.
Tulisijan käyttöön tarkoitettuja ohjeita on erittäin tärkeää noudattaa. Mikäli ohjeet ovat päässeet häviämään, tulisijan valmistajilta tai paikalliselta nuohoojalta voi kysellä oman tulisijan energiatehokkaasta ja paloturvallisesta käytöstä. Valmistajan ohjeiden vastainen lämmittäminen lyhentää takan käyttöikää. Yleisohjeena tulisijaa tulisi lämmittää 1,5–2 tuntia kerrallaan.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään