Väärin asennettu puhallusvilla luo paloturvariskin

Talojen yläpohjien eristeet tulee asentaa oikealla tavalla niin uudisrakennuksissa kuin yläpohjan lisäeristystöissäkin, muistuttaa Tulisija- ja Savupiippuyhdistys. Eristeiden puhaltaminen tulee suorittaa huolellisesti ja huomioida myös savupiippujen edellyttämät toimenpiteet ennen eristystöihin ryhtymistä.

Väärät ratkaisut piippujen läpivienneissä nostavat tulipalon riskiä suuresti ja voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja. Läpivientiratkaisujen asentamisessa tulee aina käyttää apuna ammattilaisia suunnittelusta lopputoteutukseen asti.

Tehdasvalmisteisten tulisijojen ja savupiippujen eristeratkaisuja sekä niiden käyttöön liittyviä ohjeita tulee noudattaa, eikä valmistajakohtaisia ohjeita, eristemateriaaleja tai niihin liittyviä rakenneratkaisuja saa muuttaa. Korkean lämpötilan kanssa tekemisiin joutuvien eristeiden tulee olla palamattomia, korkeimman mahdollisen paloluokituksen A1 mukaisia.

Yläpohjassa käytettävät puhalluseristeet eivät saa olla kosketuksissa savupiipun kanssa, eikä rakenteiden sisälle saa sijoittaa savupiippuelementtien limittämättömiä liitoksia. Vanhoissa taloissa voi olla paloeristeenä likaantunutta mineraalivillaa, pölyinen hiekkapelti tai suoraan puru, turve tai muu eriste piippua vasten. Mikäli piippuun tulee halkeama eristeiden kohdalta, tulipalon riski on suuri.

Ennen puhallustöitä savupiipun ympärillä oleva tuulettuva tila tulee suojata. Työsuorituksen jälkeen suojaus tulee ehdottomasti poistaa.

Tulisijan ylilämmittäminen vaurioittaa ja aiheuttaa tulipaloriskin

Tulisijojen ylilämmittäminen on vaarallista, sillä siitä syntynyt lämpökuorma voi murtaa hormin tiiliä ja saada aikaan halkeamia, joista satojen asteiden palokaasut karkaavat ja voivat sytyttää lähellä olevan materiaalin tuleen.

Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen toiminnanjohtajan Hannu Murtokaren mukaan saunan pitkäaikainen lämmitys erityisesti jatkuvalämmitteisillä kiukailla johtaa helposti ylilämmitykseen ja kiukaan ja savupiipun läheisyydessä olevien rakenteiden vaaralliseen kuumenemiseen.

Tulisijan käyttöön tarkoitettuja ohjeita on erittäin tärkeää noudattaa. Mikäli ohjeet ovat päässeet häviämään, tulisijan valmistajilta tai paikalliselta nuohoojalta voi kysellä oman tulisijan energiatehokkaasta ja paloturvallisesta käytöstä. Valmistajan ohjeiden vastainen lämmittäminen lyhentää takan käyttöikää. Yleisohjeena tulisijaa tulisi lämmittää 1,5–2 tuntia kerrallaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

asuntomessut Molok

26.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Loviisan asuntomessuilla eri talotyyppien Molok-jätepisteitä

Vuoden 2023 Asuntomessut Loviisassa tarjoavat monentyyppistä nähtävää eri asumismuodoista kiinnostuneille. Asuntomessualueelta löytyy myös kattaus Molok Oy:n tarjoamia jätteenkeräysratkaisuja eri asumismuodoille.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti