Uusien asuntojen kysyntä yllätti rakentajat

Tänä vuonna aloitetaan Rakennusteollisuus RT:n tuoreimman arvion mukaan 36 000 asunnon rakentaminen. Määrä on kymmenenkunta prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja jopa yli 40 prosenttia isompi kuin pari vuotta sitten. Valtaosa uusista asunnoista päätyy vuokrakäyttöön.

Asuntoaloituksia on pantu liikkeelle roimasti yli sen, mitä Rakennusteollisuus RT ennusti vuosi sitten syksyllä. RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo monen tekijän osuneen nyt kohdilleen.

”Asuntosijoittajien osuus uusien asuntojen hankinnoista on pysytellyt ennätyksellisen korkealla tasolla samalla kun kuluttajakysyntä on elpynyt. Lisäksi kasvavat kaupungit ovat kyenneet lisäämään tonttitarjontaansa, mihin on myötävaikuttanut valtion tuki joukkoliikennehankkeille. Myös rakennusteollisuus on pysynyt kirimään, vaikka tekijöistä ja tuotteista on ollut jossain määrin pulaa.”

Kerrostalojen uudisasuntotuotanto jakautuu Pakarisen mukaan nykyisin karkeasti kolmeen yhtä suureen osaan: vapaarahoitteinen omistusasuntoihin, vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin sekä valtion tukemiin ARA-vuokra-asuntoihin. Tämä tarkoittaa, että lähes 70 prosenttia uusista kerrostaloasunnoista tuotetaan lähtökohtaisesti vuokrakäyttöön.

Pakarinen ennakoi sijoittajamarkkinan kuitenkin hivenen jäähtyvän, kun vuokramarkkinoille valmistuu runsaasti lisää asuntoja. RT:n lokakuisen asuntotuotantokyselyn mukaan vuokra-asuntojen osuus vapaarahoitteisesta tuotannosta vähenee ensi vuonna. Tulevan vuoden asuntoaloitusten kokonaismääräksi arvioidaan 34 000.

ARA-asuntojen aloitusmäärä notkahtaa lievästi tänä vuonna. Valtion myöntämien korkotukilainojen valtuudet mahdollistavat ensi vuodeksi suuremman tuotannon.

”Heinäkuussa voimaan tullut uusi kymmen vuoden korkotukimalli on saanut hyvän vastaanoton. Tänä vuonna sen kysyntä ylitti nelinkertaisesti sille myönnetyt valtuudet. On hienoa, että hallitus on ryhtynyt toimeen markkinahintaa edullisemman vuokra-asuntotuotannon aktivoimiseksi”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Asuntotuotanto painottuu tätä nykyä kasvukeskusten pieniin kerrostaloasuntoihin. Kaikkien aloitettujen uusien asuntojen keskipinta-ala on nyt 90 neliömetrin tuntumassa, kun se vuonna 2008 oli 130. Tämän vuoksi asuntoaloitukset eivät kasva kuutoissa mitattuna yhtä paljon kuin kappalemääräisesti.

Entistä pienempien asuntojen suosio näkyy myös omakotitalomarkkinoilla. Pientalovalmistajat ovat vastanneet kysyntään kehittämällä kaupunkiympäristöön soveltuvia kompakteja talomalleja. Uusien omakotitalojen aloitukset ovat painuneet viime vuosina pohjalukemiin, mutta tänä vuonna niiden odotetaan kääntyvän varovaiseen kasvuun. RT:n arvio tämän vuoden uusista omakotialoituksista on 6 600.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

5.4.2022

SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti