Uusia ratkaisuja sähköautojen lataukseen

Kaikki merkittävät autonvalmistajat ovat tuomassa markkinoille sähköautoja ja ladattavia hybridejä. Ratkaistava kysymys on ollut sähköajoneuvojen lataaminen kerrostaloissa ja toimistoissa.

Sähköauto ladataan helpoiten siellä missä se on pysäköitynä pitkään: kotona ja työpaikalla. Parkkisähkö Oy tuo palvelun, jossa kaapelointi-investointi voidaan pitää erillään latauslaitteista, joiden teknologia kehittyy nopeasti ja joihin liittyvät tarpeet vaihtuvat.

Ensimmäinen laaja uutta tekniikkaa käyttävä järjestelmä on asennettu Helsinkiin Keskinäisen työeläkeyhtiö Varman pääkonttoriin, missä latausvalmius tuotiin koko halliin. Palvelu on tarjolla kaikille kiinteistön vuokralaisille.

Pysäköintialue voidaan jo rakennusvaiheessa kaapeloida pikaliittimin, jolloin jokaiseen parkkiruutuun saadaan latausvalmius. Latauslaitteita voidaan tuoda palveluna mihin tahansa ruutuun sitä mukaa kun sähköautojen määrä lisääntyy. Järjestelmä voidaan asentaa uudisrakennukseen ja vanhaankin kiinteistöön. Latauslaitteen saa palveluna, ja laitetta voi vaihtaa tarpeen muuttuessa.

– Tämä on ikään kuin sähköautoilun USB, joka mahdollistaa yhteensopivuuden kaikkien eri valmistajien välillä, toteaa Parkkisähkö Oy:n toimitusjohtaja Jiri Räsänen.

Suomen ensimmäinen kaksisuuntainen latauspiste Helsinkiin

Suomen ensimmäinen kaksisuuntainen latauspiste asennettiin Helsingin Suvilahteen, Helenin aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhteyteen. V2G (vehicle-to-grid) -latauspiste mahdollistaa paitsi sähköauton lataamisen, myös sen toimimisen sähkövarastona ja osallistumisen sähköjärjestelmän säätöön.

Suvilahteen tuleva julkinen kaksisuuntainen latauspiste on Helenin, Liikennevirran ja Nissanin yhteistyössä toteuttama. Vastaavanlaisia latausasemia ei tiettävästi vielä ole julkisessa käytössä muualla Euroopassa.

– V2G-latauspisteen avulla voidaan hyödyntää auton akkua osana energiajärjestelmää. Tulevaisuudessa sähköautot eivät ole enää vain verkon kuormia, vaan ne voivat toimia osana sähköverkkoa. Kaksisuuntaisen latauksen avulla sähköautojen akkuja voisi hyödyntää esimerkiksi sähköverkon häiriötilanteissa tai jo ennaltaehkäisemään häiriöitä. Helen testaa Suvilahden pilottikohteessa, miten V2G käytännössä toimii, sanoo yksikönpäällikkö Perttu Lahtinen Helenistä.

– Suvilahden latauspiste on osa mySmartLife-EU-hanketta. Suomi on maailman johtavia maita älykkäiden sähköverkkojen palveluissa. Helenille rakentamamme palvelu on osa Virran energiayhtiöille suunnattua kansainvälistä palvelutarjoomaa, toteaa liiketoimintajohtaja Elias Pöyry Liikennevirrasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

sähköauto paloturvallisuus

27.11.2023

Kuukauden kasvo: Paloturvallisuutta sähköautojen lataukseen

Sähköautopalot voivat lisääntyä autokannan vanhetessa. Erityisen hankalasti sammutettavia palot ovat maanalaisissa pysäköintitiloissa. Siksi taloyhtiöiden parkkihallien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti