Uusia asuntoja nousee huippumäärä

Tänä vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen Rakennusteollisuus RT:n uusimman ennusteen mukaan. Asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on 40 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vielä ensi vuonna saatetaan yltää 40 000 asuntoaloitukseen. Vastaavia lukemia on viimeksi nähty 1990-luvun alussa.

Kerrostalojen osuus uusista asunnoista ei ole koskaan ennen ollut näin suuri: lähes kolme neljästä uudesta asunnosta valmistuu kerrostaloon. Uusien asuntojen rakentamista ylläpitää kaupungistuminen ja väestön muutto kasvukeskuksiin. Esimerkiksi Helsingin seudun muuttovoitto kasvoi huhti-kesäkuussa ennätyssuureksi, ja alueella on jo entuudestaan patoutunutta asuntotarvetta.

”Suurimmilla seutukunnilla en pidä riskiä asuntotuotannon jyrkästä laskusta nyt kovin suurena, vaikka tuotantomäärä on kohonnut poikkeuksellisen korkeaksi. Talouden noususuhdanne on vauhdittanut asuntokauppaa, ja kuluttajien ostohalu korvaa hiljalleen vähenevää sijoittajakysyntää ennakoitua voimakkaammin”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Pakarisen näkemystä tukee Rakennusteollisuus RT:n tuore asuntotuotantokysely, jossa asuntorakentajien suurin kasvuodotus kohdistuu omaperusteiseen tuotantoon ja sijoittajien osuus on tullut alaspäin. RT:n jäsenyritykset arvioivat alkavansa ensi vuonna rakentaa asuntoja mahdollisesti jopa tätä vuotta enemmän, mutta tähän Pakarinen suhtautuu vielä varauksella.

”Kysely kuvastaa odotuksia, jotka usein ovat toteutuvaa tasoa korkeammat. Suhteellisen lyhyen ajan kuluessa markkinoille on valmistumassa huomattava määrä uusia asuntoja, mikä hillinnee aloituksia. Väestöään menettävissä maakuntakeskuksissa voi jopa tulla hetkellistä ylitarjontaa.”

Pienten asuntojen suosio kasvaa

Kappaleissa mitattuna historialliset asuntotuotantomäärät ovat syntyneet aiempaa vähemmillä neliöillä. Kun vuonna 2007 uudet kerrostalohuoneistot olivat koko maassa keskimäärin 62 neliömetriä, vastaava koko on kymmenessä vuodessa laskenut 45 neliöön. Pienten asuntojen suosio on perustunut sijoittajavetoiseen kysyntään sekä toisaalta asumismieltymysten muutokseen.

”Entistä useampi valitsee pienemmän asunnon, jotta rahat riittävät haluttuun sijaintiin oli kyse sitten vuokra- tai omistusasunnosta. Toisaalta uusien asuntojen suunnitteluun on panostettu, ja entistä kompaktimmat asunnot voivat olla hyvinkin toimivia. Tämä näkyy myös omakotitaloissa, joissa arvostetaan nykyisin tehokkaita neliöitä.”

Omakotitalojen rakentaminen hienoisessa nousussa

Omakotitalojen rakentaminen on hienoisessa nousussa, vaikka 2000-luvun alkuun nähden yhä vaatimattomalla tasolla. RT:n katsauksessa arvioidaan omakotitalojen aloitusmääräksi 7 500.

Valtion tukemaa ARA-tuotantoa lähtee liikkeelle tänä vuonna ja nähtävästi myös ensi vuonna 9 000 asuntoaloitusta, mikä on varsin korkea taso. Aloituksia rajoittaa jossain määrin tonttien lisäksi resurssivajeesta johtuva urakkatarjousten vähyys ja kohonneet kustannukset.

”Noususuhdanteessa valtion tuilla ei kannattaisi aivan täydellä teholla kirittää asuntotuotantoa. Kohtuuhintaisuuden tavoitetta palvelee parhaiten asuntotuotannon kokonaismäärän pitäminen riittävällä tasolla pitkällä aikavälillä. Sen vuoksi valtion asuntorahaston varojen kohdentaminen myös asuntorakentamista vauhdittaviin liikennehankkeisiin olisi perusteltua, kuten eduskunnan tarkastusvaliokunnan hiljattain julkaisemassa asuntopolitiikan kehittämisraportissa ehdotetaan”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

Pieniä vuokra-asuntoja

7.6.2023

Pieniä vuokra-asuntoja rakennettu yhä enemmän

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Rakentaminen keskittyy Suomessa yhä enemmän Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tampereelle.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti