Uusia asuintaloja Suomenlinnaan

Maailmanperintökohde Suomenlinnaan rakennetaan uusia asuintaloja, joiden suunnitelmaa haetaan avoimella arkkitehtuurikilpailulla. Kilpailuohjelma on nyt julkaistu. Kilpailun järjestää Suomenlinnan hoitokunta, joka restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnan merilinnoitusta.

Kilpailun tarkoitus on löytää Länsi-Mustasaarelle rakennettaville uusille asuinrakennuksille soveltuva luonne, laajuus ja toteutustekniikka, joka sopii maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen.

– Vastaavanlaisiin kilpailuihin tulee yleensä rutkasti ehdotuksia. Suomenlinna on ainutlaatuinen ja siksi erityisen mielenkiintoinen kohde, joten odotamme kilpailuun paljon osallistujia, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola.

Suomenlinna on jatkuva restaurointikohde, jossa on jatkuvasti käynnissä työmaita. Merilinnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1748, ja siellä on nähtävissä sekä Ruotsin, Venäjän että itsenäisyyden ajan kerrostumia. Kilpailuehdotusten tulee sopia tähän kokonaisuuteen. Uudisrakennuksia Suomenlinnaan nousee harvakseltaan. Tällä vuosikymmenellä linnoitukseen on rakennettu yhteensä viisi uutta rakennusta: kauppa sekä majoitusrakennuksia.

Kilpailu järjestetään suppeana avoimena kilpailuna, johon voivat osallistua yksittäiset henkilöt tai työryhmät. Työryhmissä tulee olla mukana henkilö, jolla on oikeus harjoittaa arkkitehdin ammattia omassa maassaan.

– Järjestämme arkkitehtuurikilpailun, sillä se on paras tapa saada useita erilaisia mutta keskenään vertailukelpoisia ratkaisuehdotuksia samalle rakennuspaikalle ja samaan aikaan. Näin näemme mahdolliset ja ehkä myös mahdottomat tavat rakentaa kyseiseen paikkaan, ja voimme valita niistä parhaan, kuvailee Rautiola.

Kilpailun voittaja palkitaan 16 000 eurolla. Toinen ja kolmas palkinto ovat arvoltaan 12 000 ja 8 000 euroa.

Kilpailu jatkuu 3.10.2016 saakka, ja voittaja ratkeaa tammikuussa 2017. Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluu edustajat Suomenlinnan hoitokunnasta, Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta, Museovirastosta sekä Suomen Arkkitehtiliitosta. Palkintolautakunta voi päätöksen tueksi kuulla tarpeelliseksi katsomiaan asiantuntijoita.

Päämääränä on, että voittajaksi valittavan työn pohjalta voidaan ryhtyä tarkempaan suunnitteluun. Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.11.2022

Olisiko aika uusia sähköt?

Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

6.4.2022

Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti