Uusia asuintaloja Suomenlinnaan

Maailmanperintökohde Suomenlinnaan rakennetaan uusia asuintaloja, joiden suunnitelmaa haetaan avoimella arkkitehtuurikilpailulla. Kilpailuohjelma on nyt julkaistu. Kilpailun järjestää Suomenlinnan hoitokunta, joka restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnan merilinnoitusta.

Kilpailun tarkoitus on löytää Länsi-Mustasaarelle rakennettaville uusille asuinrakennuksille soveltuva luonne, laajuus ja toteutustekniikka, joka sopii maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen.

– Vastaavanlaisiin kilpailuihin tulee yleensä rutkasti ehdotuksia. Suomenlinna on ainutlaatuinen ja siksi erityisen mielenkiintoinen kohde, joten odotamme kilpailuun paljon osallistujia, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola.

Suomenlinna on jatkuva restaurointikohde, jossa on jatkuvasti käynnissä työmaita. Merilinnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1748, ja siellä on nähtävissä sekä Ruotsin, Venäjän että itsenäisyyden ajan kerrostumia. Kilpailuehdotusten tulee sopia tähän kokonaisuuteen. Uudisrakennuksia Suomenlinnaan nousee harvakseltaan. Tällä vuosikymmenellä linnoitukseen on rakennettu yhteensä viisi uutta rakennusta: kauppa sekä majoitusrakennuksia.

Kilpailu järjestetään suppeana avoimena kilpailuna, johon voivat osallistua yksittäiset henkilöt tai työryhmät. Työryhmissä tulee olla mukana henkilö, jolla on oikeus harjoittaa arkkitehdin ammattia omassa maassaan.

– Järjestämme arkkitehtuurikilpailun, sillä se on paras tapa saada useita erilaisia mutta keskenään vertailukelpoisia ratkaisuehdotuksia samalle rakennuspaikalle ja samaan aikaan. Näin näemme mahdolliset ja ehkä myös mahdottomat tavat rakentaa kyseiseen paikkaan, ja voimme valita niistä parhaan, kuvailee Rautiola.

Kilpailun voittaja palkitaan 16 000 eurolla. Toinen ja kolmas palkinto ovat arvoltaan 12 000 ja 8 000 euroa.

Kilpailu jatkuu 3.10.2016 saakka, ja voittaja ratkeaa tammikuussa 2017. Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluu edustajat Suomenlinnan hoitokunnasta, Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta, Museovirastosta sekä Suomen Arkkitehtiliitosta. Palkintolautakunta voi päätöksen tueksi kuulla tarpeelliseksi katsomiaan asiantuntijoita.

Päämääränä on, että voittajaksi valittavan työn pohjalta voidaan ryhtyä tarkempaan suunnitteluun. Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.8.2021

Kesäkuussa nostettiin runsaasti mökkilainoja

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja eli mökkilainoja suomalaiset kotitaloudet nostivat 151 miljoonan euron edestä kesäkuussa 2021. Enemmän uusia mökkilainoja on nostettu vain kerran, ja se tapahtui kesäkuussa 2020. Tuolloin uusia lainanostoja tehtiin 1,9 prosenttia enemmän kuin tämän vuoden kesäkuussa.

11.5.2016

Suuret salkkukaupat nostavat kiinteistökaupankäynnin volyymiä

Kiinteistömarkkinoilla kaupankäynti jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, kertovat KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometri. Ennätysmatalien korkojen ympäristössä kiinteistöjen vakaat nettotuotot houkuttelevat sijoittajia. Runsas sijoituskysyntä painaa tuottovaatimuksia. Toimitilavuokramarkkinoilla syntyy nyt uusia sopimuksia melko vilkkaasti, mutta tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja.

23.5.2016

Energiatodistukseen muutoksia ja todistusten piiriin uusia rakennuksia 1.7. alkaen

Energiatodistusten piiriin tulee 1.7.2016 alkaen uusia rakennuksia. Keväällä hyväksytyn lainmuutoksen myötä energiatodistus tarvitaan jatkossa mm. uimahalleille, jäähalleille, varastorakennuksille, liikenteen rakennuksille sekä erillisille yli 50 neliömetrin moottoriajoneuvosuojille eli suurille autotalleille.

24.1.2019

Koteja vaihdettiin vuonna 2018 edellisvuotta vähemmän

Vuosi 2018 oli hieman odotettua vaisumpi asuntomarkkinoilla. Koko vuonna myytiin kiinteistönvälittäjien kautta 58 557 vanhaa asuntoa, joka on 2,9 prosenttia vähemmän vuonna 2017. Asuntoja myytiin kuitenkin 3,7 % enemmän kuin edeltävinä viitenä vuotena keskimäärin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti