Uusi opas auttaa huomioimaan ikääntyneiden tarpeet asumisen ja asuinalueiden kehittämisessä

Hyvä asuinympäristö tarjoaa muistisairaille tai toimintakyvyltään heikentyneille henkilöille mahdollisuuden jatkaa totuttua elämäänsä tuen tarpeista huolimatta. Väestön ikääntyessä tarve kehittää asuinalueiden muisti- ja ikäystävällisyyttä kasvaa. Ympäristöministeriön ”Muisti- ja ikäystävällinen asuminen ja asuinympäristö” -opas tarjoaa ensimmäistä kertaa maassamme kokonaisvaltaisen tarkastelumallin ikääntyneen väestön tarpeiden huomioimiseen asuinympäristöissä.

Oppaassa tarkastellaan muisti- ja ikäystävällisyyden kehittämismahdollisuuksia niin olemassa olevan asuntokannan, uudisrakentamisen kuin iäkkäille suunnattujen asumisratkaisujen osalta. Mukana ovat myös asuinalueet palveluineen sekä rakennukset ja asunnot lähiympäristöi­neen.

– Ikääntyneiden tarpeet ovat muutakin kuin esteettömiä kulkureittejä. Toisaalta viihtyisä ja toimiva asuinympäristö palvelee kaikkia ja luo mahdollisuuksia kohtaa­misille ja yhteisöllisyydelle. Tällaisessa ympäristössä iäkkäät ja muistisairaat voivat elää täysipainoisina yhteisön jäseninä muiden asukkaiden kanssa, sanoo asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä.

Tuore opas sisältää runsaasti hyödyllisiä ohjeita esimerkiksi pihan, asuinrakennuksen ja asunnon suunnitteluun iäkkäiden ja muistisairaiden tarpeita vastaavaksi. Asuntosuunnittelua koskevissa vinkeissä kiinnitetään huomiota esimerkiksi pintamateriaaleihin ja väreihin moniaististen kokemusten välittäjinä. Myös teknologian mahdollisuudet asumisen tukemisessa on nostettu esille.

Laajemmassa asuinalueen tarkastelussa korostuvat esimerkiksi helposti saavutettavien viheralueiden, lähipalveluiden ja yhteisöllisyyttä edistävien tilaratkaisujen merkitys iäkkäitä ja muistisairaita tukevina tekijöinä.

Oppaan ovat laatineet vanhempi tutkija Erja Rappe, tutkija Jere Rajaniemi ja johtaja Päivi Topo Ikäinstituutista sekä arkkitehti Helinä Kotilainen. Se on suunnattu kaikille, jotka osallistuvat asumisen ja asuinalueiden suunnitteluun ja kehittämiseen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen kunnissa ja asuinalueilla. Myös iäkkäät ja muistisairaat ihmiset ja heidän läheisensä voivat saada oppaasta ideoita oman asumisensa arviointiin ja suunnitteluun.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti