Uudet työkalut auttavat taloyhtiöitä kiinteistönpidossa

Suunnitelmallisuus kiinteistönpidossa auttaa ennakoimaan tulevia taloyhtiön kuluja. Kuitenkin huolestuttavan harva taloyhtiö laatii edes lakisääteistä kunnossapitotarveselvitystä. Suunnitelmallinen kiinteistönpito -hankkeessa on kehitetty taloyhtiöille kaksi uutta esimerkkiratkaisua kunnossapitosuunnitelmien laatimiseen.

Kiinteistön ylläpidon ja korjausten kustannukset vaikuttavat merkittävästi asukkaiden kuluihin, hoito- ja rahoitusvastikkeisiin. Yllättävien kulujen ja remonttien välttämiseksi korjaustarvetta on tärkeä selvittää vuosia eteenpäin.

”Haluaako taloyhtiö olla ajopuuna vai ottaa oikeasti kantaa yhtiön kehitykseen? Monella ihmisellä on suurin omaisuus kiinni asunnossa: jo tämän takia kiinteistönpidosta ja talouden ennakoinnista kannattaa olla kiinnostunut”, sanoo Mikko Peltokorpi, Matinkylän Huolto -isännöintiyrityksen toimitusjohtaja.

Kiinteistöliiton kyselyt näyttävät kuitenkin huolestuttavia lukuja: esimerkiksi alle 60% taloyhtiöistä on tehnyt lakisääteisen kunnossapitotarveselvityksen. Tilanteen parantamiseksi taloyhtiöille on kehitetty kaksi kunnossapitosuunnitelman mallia Suunnitelmallinen kiinteistönpito -hankkeen tuloksena.

”Esimerkkiratkaisuissa yhdistyvät asukaskysely, strateginen ajattelu, tekninen kunto, tehdyt tutkimukset ja tulevat remontit. Toivottavasti tämä auttaa parantamaan suunnitelmallisuutta”, Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta sanoo.

Tähtiluokittelu ja liikennevalot visualisoimassa taloyhtiön tilannetta

Kiinteistön eri osien korjaustarpeen arviointiin käytetään esimerkkiratkaisuissa kahta mallia: toisessa hyödynnetään tähtiluokittelua, toisessa liikennevalomallia. Tavoitteena on ollut luoda esimerkkejä, jotka antaisivat selkeän ja visuaalisen kuvan taloyhtiön tilanteesta myös maallikolle.

Nyt julkaistujen esimerkkien pohjana on käytetty arjen isännöintityössä saatuja kokemuksia. Matinkylän Huolto on tehnyt isännöimilleen taloyhtiöille perusteellisia kunnossapitosuunnitelmia 15 vuoden ajan.

”Tässä on elävästä elämästä otettu hyviä käytäntöjä, joita soveltamalla taloyhtiö voi tehdä omannäköisensä kunnossapitosuunnitelman. Minä puhun apinoinnista – kopiointi ei riitä, vaan malli on muokattava omaan käyttöön sopivaksi”, Peltokorpi kuvaa.

Mallit toteutettu osana Suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI2) -hanketta

Esimerkkiratkaisut ovat syntyneet osana Suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI2) -hanketta. Hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa käytännöllisiä esimerkkiratkaisuja asunto-osakeyhtiöille ja kiinteistönpidosta vastaaville tahoille suunnitelmallisen kiinteistönpidon edistämiseksi. Hankkeessa on toteutettu esimerkkejä asiakirjoista, joita taloyhtiöllä olisi hyödyllistä olla toimintansa tukena.

Hanke on toteutettu laajassa yhteistyössä Ympäristöministeriön, Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton, Matinkylän Huollon, VTS Kiinteistöpalvelujen, Kiinteistöalan Koulutuskeskuksen ja Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan kanssa. Hanke päättyi syksyllä 2016.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Mistä taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisessa kannattaa lähteä liikkeelle?

Taloyhtiön korjaushankkeen aikana kannattaa suunnata katse myös energiatehokkuuden parantamiseen. Energiatehokas rakennus on ympäristöystävällisempi, mutta samalla myös pienempi kustannuksiltaan. Vaikka usein rajoitetun budjetin takia saatetaan toteuttaa vain yksi ennalta suunniteltu ja toivottu korjaustoimenpide, toimenpiteiden yhdistely säästäisi kustannuksia merkittävästi pitkällä aikavälillä.  Ajoissa hyvin suunnitellut energiaremontit mahdollistavat kauaskantoisia positiivisia taloudellisia vaikutuksia taloyhtiölle.

Raksystems

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti