Uudehkot omakotitalot viedään käsistä

Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo, että asuntomarkkinan tarjonta ei tyydytä tällä hetkellä vaurastuvan keskiluokan tarpeita . Alle 250 000 euron asunnoissa tarjontaa on lähes entiseen tapaan, mutta yli 250 000 euron asunnoissa valikoima on pudonnut dramaattisesti.

-Tämänhetkinen ja lähitulevaisuuden kysyntää kohdistuvat eniten hyvätuloisten haluamiin, yli 250 000 euron asuntoihin. Liikkeellä ovat he, joihin korona-ajan taloudelliset haitat eivät ole henkilökohtaisesti kohdistuneet. Kun koronasta eniten kärsineiden taloudellinen tilanne selkiytyy, voidaan nähdä isoakin aktivoitumista myös edullisemmissa asuntotyypeissä, mutta se aika ei ole vielä, arvioi Kyhälä.

Kiinteistömaailman uusi asuntojen hintaennuste vuosille 2021 – 2023 on noussut viime syksystä 0,3 prosenttiyksikköä 1,3 % kasvuun. Tekoälymallinnus ennakoi Helsinkiin nyt jopa 4,2 % kasvua seuraavalle kolmevuotisjaksolle, ja Turkuun ja Tampereellekin selvästi yli 3 % kasvua.

Kiinteistömaailman data-analyytikko Tony Korkalan mukaan ennuste nostaa esiin useita viime syksystä vahvistuneita postinumeroalueita.

-Hinnankehitysnäkymät ovat yhä voimakkaammin erilaistuvat eri postinumeroalueilla, eri asuntotyypeissä ja eri vuosikymmenillä rakennetuissa asunnoissa, Korkala sanoo.

Kiinteistömaailman 54. puolivuosittain barometri koostuu nyt teknologiatalo eCraftin kehittämästä tekoälypohjaisesta hintaennusteesta vuoteen 2023 asti sekä 354 Kiinteistömaailman välitysammattilaisen arvioista alkavan kesäkauden asunto- ja kiinteistökaupassa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

1.4.2022

Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet. – Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti