Urakoitsijan takuuvastuu – Tilaajan opas

Urakoitsija vastaa siitä, että urakan lopputulos täyttää urakkasopimuksessa määritellyt vaatimukset. Jos urakkakohteessa havaitaan töiden valmistumisen jälkeen virhe, tällöin vedotaan tyyppisesti urakoitsijan takuuvastuuseen. Siitä määrätään Rakennusurakan yleisissä sopimusehdoissa (YSE 1998).

Urakoitsijan takuuvastuu – Tilaajan opas -uutuuskirja selvittää yksityiskohtaisesti, mitä YSE 1998 -ehdoissa määrätään urakan takuuajasta ja urakoitsijan vastuusta. Kirjassa kerrotaan muun muassa miten takuuaika lasketaan, mitä toimenpiteitä takuu kattaa ja miten takuukorjauksista sovitaan tilaajan ja urakoitsijan kesken. Kirja opastaa myös virheiden reklamoinnissa ja kertoo, milloin urakoitsijalta voidaan vaatia vahingonkorvauksia.

Lisäksi kirjassa neuvotaan, miten tilaaja kannattaa menetellä erilaisissa ongelmatilanteissa – esimerkiksi silloin, jos urakoitsija kieltäytyy takuukorjauksista tai jos takuuaikana korjattu virhe uusiutuu.

Kirja sopii oppaaksi rakennus- tai korjausurakkaa tekevän taloyhtiön hallituksen jäsenille ja isännöitsijöille. Kirjassa avataan kiitettävän hyvin määräysten ja lakipykälien sisältöä, ja kirja auttaa siten taloyhtiötä pitämään puoliaan takuukorjausten suhteen. Kirjassa on mukana myös kätevät mallit reklamaation tekemiseen.

Kirjan on kirjoittanut asianajaja, DI Emma Niemistö. Sen on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Lue lisää oppaasta ja tilaa!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2016

Urakoitsija vastaa työnsä tuloksesta – tilaajan osattava valvoa oikeuksiaan takuuaikana

Rakentamisen laatu maassamme puhuttaa säännöllisin väliajoin. Suomessa niin uudis- kuin korjausrakentamishankkeissakin noudatetaan lähes poikkeuksetta Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998). Ehtojen mukaan urakoitsija vastaa osapuolten sopiman ajan siitä, että urakan lopputulos on urakkasopimuksen mukainen.

1.7.2015

Rakennushankkeen eri urakkamuodoista

Urakkamuodolla tarkoitetaan rakennushankkeen osapuolten sopimusrakenteen organisointitapaa. Urakkamuodolla on keskeinen vaikutus työtä tilaavan yhtiön sopimuksiin ja vastuisiin ja oikean urakkamuodon valinta onkin yksi onnistuneen rakennushankkeen perusteista. Urakkamuodot on mahdollista jaotella tilaajan ja rakennusurakoitsijan välisen suoritusvelvollisuuden, urakoitsijoiden keskinäisten suhteiden tai urakan maksuperusteen mukaan.

22.7.2016

5 vinkkiä takuuajan virheiden reklamointiin

Urakkasopimuksessa sovitaan yleensä siitä, että urakoitsija vastaa tietyn ajan urakan valmistumisen jälkeen työsuorituksensa asianmukaisuudesta. Yleensä tämä urakan takuu kestää Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) mukaisesti 2 vuotta. Takuuaikana urakan tilaajan, siis esimerkiksi taloyhtiön, on reklamoitava urakoitsijalle havaituista virheistä ja puutteista.

2.11.2017

Isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot ISE 2007

1 § Soveltamisala Yleisiä sopimusehtoja noudatetaan toimeksisaajan ja tilaajan välillä isännöintipalveluista tai muista vastaavista kiinteistöjohtamista koskevista palveluista tehdyissä sopimuksissa. Yleisistä sopimusehdoista voidaan poiketa sopimalla niistä toisin. 2 § Tavoitteellinen sopimussuhde Sopijapuolet pyrkivät pitkäjänteiseen yhteistyöhön sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti