Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

Tammikuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kaksi prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten. Vilkkaampia vuoden aloituksia on nähty vain vuosina 2007–2008 uusissa asuntolainoissa

Suomen Pankin mukaan suomalaiset kotitaloudet nostivat tammikuussa 2022 uusia asuntolainoja 1,4 miljardin euron edestä, mikä on noin 30 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Osalla ostajista tuumaustauko

Riskialttiimpaa kohdetta tai idänkaupan tuloista riippuvainen kotitalous saattaa nyt kuitenkin pitää asunnon ostosta tuumaustauon.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan epävarmuus pidentää tyypillisesti myyntiaikoja ja laskee kauppamääriä, muttei juuri vaikuta asuntojen hintoihin.

Hypon ekonomisti Juho Keskisen mukaan uusien asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 0,79 prosenttia. Keskimääräisissä korkomarginaaleissa on havaittu maltillista nousua vuodentakaisesta, mutta kansainvälisesti katsoen asuntolainaa saa Suomessa edelleen monia muita maita edullisemmin.

− Sota Ukrainassa on lisäksi lykännyt markkinoiden odotuksia euriborkorkojen kääntymisestä positiiviselle puolelle. Nyt sen uskotaan tapahtuvan vasta ensi talvena, Keskinen toteaa.

Sota voi lisätä sijoitusasuntojen kysyntää

Sijoitusammattilainen Miika Vuorensola kertoo Sijoitustieto-verkkolehden blogissa arvionsa sodan vaikutuksista asuntosijoittamiseen.

Sota tietenkin nostaa raaka-aineiden kuten teräksen ja öljyn hintaa. Lisäksi rakennustyömailla käytetään jonkin verran ukrainalaista työvoimaa, jonka saatavuus luonnollisesti vähenee merkittävästi, kun miehet kutsutaan armeijan palvelukseen. Nämä vaikuttavat rakentamisen hintaan.

Rakentamisen kallistuessa rakentaminen luultavasti vähenee. Mikäli asuntojen kysyntä kasvukeskuksissa pysyy hyvänä ja asuntoja rakennetaan vähemmän, jatkuu vanhojenkin asuntojen hintojen nousu. Myös vuokrat nousevat, jos kysyntä pysyy hyvänä mutta tarjonta vähenee.

Talouden kasvu hidastuu

Pakotteet tulevat hidastamaan länsimaiden talouskasvua. Tällä vuorostaan on vaikutusta työmarkkinoihin ja ihmisten käytettävissä oleviin rahoihin. Hidastunut talouskasvu vähentää rakentamista ja vaimentaa asuntohintojen kasvua.

Pankkien into rahoittaa asumista saattaa vähentyä hetkellisesti. Ainakin taloyhtiölainojen saatavuus saattaa kärsiä, mistä johtuen jokunen talohanke ei ehkä käynnistykään eli rakentaminen hidastuisi myös tätä kautta.

Jos taas konflikti pahenee ja ihmiset haluavat pois sotatantereelta, tulee pakolaisia luultavasti myös Suomeen. Pakolaisten saapuessa Suomeen lisääntyisi asuntojen kysyntä, koska luultavasti osa pakolaisista jäisi tänne pysyvästi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

30.3.2022

OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla. – Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni.

4.3.2022

Ukrainan sodan vaikutukset asuntomarkkinaan ovat kahdensuuntaisia

Alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen. Usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista.

22.3.2022

Kustannusten nousu ja materiaalipula jarruttavat rakentamista

Kauppalehti kirjoittaa Venäjän sotatoimien osuvan myös rakennusalaan. Teräksen, alumiinin, lasin ja puutavaran saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousseet. Myös energian kallistuminen, sirupula ja työvoimapula koettelevat rakennusalaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti