Työpaikoilla piilee keuhkosyöpävaara

Tuhannet ihmiset altistuvat viranomaisten määrittämille radonin enimmäispitoisuuksille. Korkeita radonpitoisuuksia havaittu talvikauden radonmittauksissa kouluissa, päiväkodeissa, julkisissa tiloissa, sekä työpaikoilla.

Korkeita radonpitoisuuksia on löytynyt myös rakennuksista, jotka sijaitsevat aiemmin riskittömiksi luokitelluilla alueilla. Fil.lis. Martti Romu Suomen Radonhallinta Oy:stä kummeksuu viranomaisvalvonnan puutteellista toimintaa tässä ihmisten terveyden kannalta merkityksellisessä asiassa, varsinkin kun mittauksiin velvoittava laki on ollut voimassa työpaikoille jo liki 20 vuotta.

Lakisääteisistä radonmittauksista on suoritettu vasta noin 25%, joka yllättikin valvontaviranomaiset täysin. Näin uutisoivat mediat huhtikuussa. Suomen Radonhallinta Oy radonasiantuntija Jarkko Ruokosen mukaan asia ollut tiedossamme jo vuosia. Valvontaviranomaisten suuri työkuorma ja suunnitelmallisuuden puute on ollut hänen mielestään syy nykytilanteeseen. Tilanteeseen tarvitaan nyt todellinen ryhtiliike, jonka tulee lähteä Säteilyturvakeskukselta. Säteilyturvakeskus toimii Sosiaali ja Terveysministeriön valtuuttamana tahona Suomessa radonvalvonnassa.

Hajuton, mauton ja väritön radonkaasu muodostaa Suomessa erittäin merkittävän uhan kansanterveydelle. Arviolta 300 ihmistä saa maassamme vuosittain keuhkosyövän seurauksena pitkäaikaiselle altistumiselle sisäilman radonille. Haitallista altistusta syntyy kaikkialla, jossa radonpitoisuudet ovat yli raja-arvojen. EU edellyttää jäsenvaltioiltaan kansallista toimintasuunnitelmaa radonin aiheuttamien haittojen vähentämiseksi, joka tulee olla kansallisessa lainsäädännössä helmikuussa 2018.

Radonia on mahdoton havaita ilman asianmukaisia radonmittauksia. Lisätietoa radonin mittaamisesta ja sen torjunnasta www.suomenradonhallinta.fi ja www.stuk.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.7.2017

Tee-se-itse–sähkötöissä piilee hengenvaara

Sähköturvallisuuden taso on Suomessa kokonaisuudessaan varsin hyvä, mutta itse tehdyt viritelmät eivät kuitenkaan ole harvinaisia. Sähkötyöt on aina syytä jättää ammattilaiselle, sillä maallikkojen asennuksissa piilee hengenvaara sekä asentajalle että kiinteistön asukkaille ja naapureille. Sallitutkin asennukset vaativat perusasioihin perehtymistä.

17.9.2014

Loisteputkilampuissa piilee suuri palovaara

Useimmissa loisteputkivalaisimissa piilee palovaara, josta moni ei ole lainkaan tietoinen. Jos valaisimeen tulee vika, se saattaa kuumeta hetkessä yli 200-asteiseksi ja aiheuttaa tulipalon. Helposti vaihdettavissa oleva toimintahäiriön tunnistava turvasytytin on edullinen turva tulipalojen varalta.

25.3.2015

Väärin tehty loppusiivous voi vähentää kosteusvauriokorjausten hyötyjä

Riittämättömät korjaukset tai jopa väärin toteutettu korjausten jälkeinen siivous voivat vähentää kosteusvauriokorjausten vaikutuksia. Näin arvioi THL:n Asuinympäristö ja terveys -yksikön johtava tutkija Anne Hyvärinen, joka on tutkinut Suomen Akatemian rahoituksella kosteus- ja homevaurioiden ja niiden korjausten vaikutusta altistumiseen ja terveyteen. ”Kosteusvauriokorjausten jälkeen mikrobitoksiinipitoisuudet pölyssä yleensä vähenevät, mutta eivät siis aina”, kertoo Hyvärinen.

1.12.2016

Tänään vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää

Tänään 1.12. vietetään jokavuotista Pohjoismaista palovaroitinpäivää niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Päivän teemana on palovaroittimien toimintakunnon varmistaminen vaihtamalla niihin uudet paristot.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti