Toukotalkoot-kampanja puuttuu satojen miljoonien eurojen ongelmiin

Monet kodin huoltotyöt ovat yksinkertaisia ja nopeita, mutta myös helposti unohtuvia. Toukotalkoot 2015 -kampanja muistuttaa, miten kodin talotekniikkaa tarkkailemalla ja huoltamalla voi ehkäistä suuriakin vahinkoja. Muistamisen tukena ovat asukkaille tarkoitetut tarkastuslistat.  Niiden avulla on hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa kodin huoltokierros.

Imuroi jääkaapin tausta, puhdista lattiakaivo, tarkasta palovaroittimen kunto, hanki suoja-allas vesivahinkovaaran aiheuttavien kodinkoneiden alle, tarkasta, että sähköjohdoissa ei ole mekaanisia vikoja.  Asukkaan on hyvä tarkastaa, huoltaa ja tarvittaessa korjata tai korjauttaa laitteet, joiden vikaantumisesta voi syntyä palovaara tai kosteusvaurio. Palkintona on parantunut turvallisuus, pienempi vahinkoriski ja energiankulutus sekä mukavampi asuminen.

Sähköpalojen ja vesivahinkojen kustannukset huimia

Vuonna 2014 sattui Suomessa yli 2460 sähköön liittyvää tulipaloa tai palonalkua, joissa pelastuslaitos kävi paikalla. Näistä lähes 1700 oli sähkölaitteista johtuvia. Sähkölaitteesta alkaneen palon syy on useimmiten huollon laiminlyönti, huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden noudattamatta jättäminen, tai laitteen vaurioituminen. Useimmiten palon alkujuurena ovat liedet ja uunit, kylmälaitteet, valaisimet, kiukaat, pyykinpesukoneet ja mikroaaltouunit.

Huolellisuus, kodin laitteiden oikeanlainen käyttö ja huolto sekä vikaantuneiden laitteiden korjauttaminen ehkäisisi suuren osan kotien sähköpaloista. Vaikka itse voi tehdä paljon, tulee muistaa, että monet kodin tekniikan huoltotyöt kuuluvat ammattilaisille.

Suomessa maksetaan vuosittain korvauksia yli 30 000 vesivahingosta, kaikkiaan noin 110 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen aiheuttajia ovat muun muassa kylpyhuoneen kosteussuojauksen pettäminen, putkistovuodot ja laitteistojen viat. Kodinkoneista astianpesukoneet aiheuttavat suurimman osan vahingoista.

Tarkistuslistat huoltotoimien apuna

Toukotalkoot -kampanja on laatinut omat tarkistuslistansa kerros- ja pientaloille, koska asukkaan vastuulla olevat huoltotoimet vaihtelevat asumismuodoittain. Listoissa käydään läpi tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista, vesi- ja viemärilaitteista ja ilmanvaihdosta. Pientaloasukkaan osalta käydään läpi myös lämmityslaitteistojen sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmän tarkastustoimia.

Tarkistuslistat voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.fi

Toukotalkoot järjestetään yhdeksättä kertaa. Mukana kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.3.2022

Aurinkosähköjärjestelmien laatuvertailu kannattaa

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

asuinrakennusten energia-avustukset

26.10.2022

Rakli: Asuinrakennusten energia-avustukset kaikille

Asuinrakennusten energiatehokkuusremontteja tuetaan vuosittain avustuksilla. Avustusten piiriin eivät kuitenkaan kuulu taloudellista toimintaa harjoittavat yhteisöt. Niidenkin pitäisi olla oikeutettuja avustuksiin, jotta vihreä siirtymän tavoitteet voitaisiin oikeasti saavuttaa, huomauttaa Rakli.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti