Toukotalkoot-kampanja puuttuu satojen miljoonien eurojen ongelmiin

Monet kodin huoltotyöt ovat yksinkertaisia ja nopeita, mutta myös helposti unohtuvia. Toukotalkoot 2015 -kampanja muistuttaa, miten kodin talotekniikkaa tarkkailemalla ja huoltamalla voi ehkäistä suuriakin vahinkoja. Muistamisen tukena ovat asukkaille tarkoitetut tarkastuslistat.  Niiden avulla on hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa kodin huoltokierros.

Imuroi jääkaapin tausta, puhdista lattiakaivo, tarkasta palovaroittimen kunto, hanki suoja-allas vesivahinkovaaran aiheuttavien kodinkoneiden alle, tarkasta, että sähköjohdoissa ei ole mekaanisia vikoja.  Asukkaan on hyvä tarkastaa, huoltaa ja tarvittaessa korjata tai korjauttaa laitteet, joiden vikaantumisesta voi syntyä palovaara tai kosteusvaurio. Palkintona on parantunut turvallisuus, pienempi vahinkoriski ja energiankulutus sekä mukavampi asuminen.

Sähköpalojen ja vesivahinkojen kustannukset huimia

Vuonna 2014 sattui Suomessa yli 2460 sähköön liittyvää tulipaloa tai palonalkua, joissa pelastuslaitos kävi paikalla. Näistä lähes 1700 oli sähkölaitteista johtuvia. Sähkölaitteesta alkaneen palon syy on useimmiten huollon laiminlyönti, huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden noudattamatta jättäminen, tai laitteen vaurioituminen. Useimmiten palon alkujuurena ovat liedet ja uunit, kylmälaitteet, valaisimet, kiukaat, pyykinpesukoneet ja mikroaaltouunit.

Huolellisuus, kodin laitteiden oikeanlainen käyttö ja huolto sekä vikaantuneiden laitteiden korjauttaminen ehkäisisi suuren osan kotien sähköpaloista. Vaikka itse voi tehdä paljon, tulee muistaa, että monet kodin tekniikan huoltotyöt kuuluvat ammattilaisille.

Suomessa maksetaan vuosittain korvauksia yli 30 000 vesivahingosta, kaikkiaan noin 110 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen aiheuttajia ovat muun muassa kylpyhuoneen kosteussuojauksen pettäminen, putkistovuodot ja laitteistojen viat. Kodinkoneista astianpesukoneet aiheuttavat suurimman osan vahingoista.

Tarkistuslistat huoltotoimien apuna

Toukotalkoot -kampanja on laatinut omat tarkistuslistansa kerros- ja pientaloille, koska asukkaan vastuulla olevat huoltotoimet vaihtelevat asumismuodoittain. Listoissa käydään läpi tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista, vesi- ja viemärilaitteista ja ilmanvaihdosta. Pientaloasukkaan osalta käydään läpi myös lämmityslaitteistojen sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmän tarkastustoimia.

Tarkistuslistat voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.fi

Toukotalkoot järjestetään yhdeksättä kertaa. Mukana kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.2.2019

Aurinkosähköä kotiin -kampanja kerää tarjouksia kuluttajakohteisiin

Motiva kerää yrityksiltä tarjouksia aurinkosähköjärjestelmien mallikohteista aurinkosähkökampanjaan. Kuluttajat pääsevät vertailemaan avaimet käteen -järjestelmiä toimittavia yrityksiä sekä laite- ja hintatietoja Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivulla 4.maaliskuuta alkaen. Kampanjan yhteistyökumppanina on Suomen Omakotiliitto.

12.5.2016

Toukotalkoot muistuttaa – koti kaipaa vuosihuoltoa

Toukotalkoot-kampanja muistuttaa, että pienistä asioista huolehtimisella vaikutetaan oleellisesti asumisen turvallisuuteen, viihtyisyyteen ja kustannuksiin sekä kiinteistön ja huoneiston arvon säilymiseen. Perinteisen kevätsiivouksen ikkunanpesuineen voi laajentaa myös talotekniikkaan. Toukotalkoot-sivustolta löytyvien tarkastuslistojen avulla voi niin omakoti- kuin kerrostaloasukaskin helposti käydä läpi keskeiset tarkastus- ja huoltotoimet.

27.1.2017

Espoo haastaa taloyhtiöt mukaan energiahukkajahtiin

Ympäristöministeriön johdolla käynnistyi lokakuussa 2016 Energiahukka-kampanja, jossa Suomen taloyhtiöt haastetaan toteuttamaan yksinkertaisia keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi. Espoon kaupunki haastaa kaikki espoolaiset taloyhtiöt mukaan kampanjaan ja samalla yhteisiin ilmastotalkoisiin. Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä.

8.5.2017

Taloyhtiöiden Energiahukka-kampanjalla konkreettista hyötyä taloyhtiöille

Ympäristöministeriön johtama Energiahukka-kampanja haastaa taloyhtiöt toteuttamaan yksinkertaisia toimia energiankulutuksen vähentämiseksi. Syksyllä 2016 kampanjaan ilmoittautuneet taloyhtiöt ovat jo nähneet muutoksia energiatehokkuudessa: jopa 10–15 prosenttia taloyhtiöiden säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa pienillä ja edullisilla korjaustoimenpiteillä. Hukkaan menevän energian voi mitata energiankulutuksen lisäksi euroissa: jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista voi mennä suden suuhun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti