Toukat avuksi biojätteen hyödyntämiseen

VTT ja Luonnonvarakeskus tutkivat mustasotilaskärpästen ja jauhomatojen toukkien valjastamista kiertotalouskäyttöön, kertoo Hämeen Sanomat.

Toukkien avulla voidaan muuttaa kilo hyvälaatuista ruokajätettä kahdessa viikossa 300 grammaksi toukkia ja 300 grammaksi kompostia. Toukista 40 prosenttia on proteiinia ja 40 prosenttia rasvaa ja toukkien käsittely tuottaa vain 30 prosenttia kompostoinnin tuottamasta hiilidioksidista.

Toukkien ruoaksi kelpaavat lanta, puhdistamoliete, hävikkiruoka, sellu ja jauhomadolle jopa muovit. Toukat myös hajottavat tiettyjä viruksia, bakteereita ja lääkejäämiä.

EU:n alueella muun muassa mustasotilaskärpästen toukkien käyttö ihmisravinnoksi on sallittu, mutta vain silloin, kun niitä on ruokittu rehukelpoisiksi todistetuilla aineilla. Tämän johdosta niiden sisältämä proteiini ja rasvat joudutaan useimmiten hyödyntämään muussa käytössä, esimerkiksi lannoitteina tai voiteluaineiden raaka-aineina.

Mustasotilaskärpänen on jauhomatoa houkuttelevampi käyttöön Suomessa, koska se ei pystyisi karatessaan lisääntymään Suomen luonnossa.

Lue lisää Hämeen Sanomien artikkelista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.8.2018

Kesähelteet saattoivat tuoda ei-toivottuja vieraita vaatekaappiin

Vaatekoit ovat vaarattomia mutta kiusallisia kodin tuholaisia, jotka voivat aiheuttaa vaurioita vaatteille, huonekalujen verhoiluille, matoille ja nahalle. Helteinen kesä on luonut otolliset mahdollisuudet vaatekoiden lisääntymiselle. Vaatteiden pesu liian matalissa lämpötiloissa ei riitä tappamaan koin toukkia.

14.3.2019

Mistä tunnet sä mönkijän?

Eräät vanhat tutut kuusijalkaiset kuokkavieraat yleistyvät taas pihalla ja kodeissa. Toiset eivät ole mihinkään kadonneetkaan. Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa  kerrotaan myös vastuista tuhoeläinten hävittämisessä.

27.12.2021

Näin lajittelet joulun jätteet!

Rakentaja.fi listasi joulunajan jätteiden lajitteluohjeet Lounais-Suomen Jätehuollon tiedotteesta. Ne soveltuvat kaikille suomalaisille ja erityisesti taloyhtiöiden asukkaille. Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.

30.10.2020

Biojätteen lajittelulla saamme puhdasta ympäristövoimaa

Pirkanmaan Jätehuolto panostaa seuraavan vuoden aikana biojätteeseen. Oman 17 pirkanmaalaista kuntaa kattavan paikallisen biokampanjan kaverina on valtakunnallinen Rakasta joka murua -kampanja, jossa ovat mukana Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto ja 30 muuta jäteyhtiötä. Kampanjoiden tavoite on kannustaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin ja hyödyntämään erilliskeräystä mahdollisimman laajasti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti