Tilaajavastuulain uudistus vesittää harmaan talouden torjuntatoimia rakennusalalla

Rakennusteollisuus RT yhtyy Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessaan antamaan kritiikkiin, joka kohdistuu eduskunnan käsittelyssä olevaan tilaajavastuulain muutosesitykseen.

”Olemme useaan kertaan tuoneet selvästi esiin kantamme, että tilaajavastuulain uudistus on menossa metsään. On hämmästyttävää, jos joku vielä kuvittelee, että uudistus vie eteenpäin harmaan talouden torjuntaa”, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari toteaa.

”Uudistus ei tarjoa rakennusalalle mitään lisäkeinoja, sillä alalla on jo aiemminkin ollut käytössä korotetut laiminlyöntimaksut. Sen sijaan uudistus pakottaa ottamaan takapakkia. Lakiesityksessä käytännössä hyväksytään 10 000 euron ja sitä pienemmät verovelat, kun nykyään pienistäkin veroveloista on edellytetty neuvoteltavan verottajan kanssa maksusuunnitelma. Laki on siis tähän saakka ohjannut verovelalliset verottajan vierihoitoon. Nyt tästä ollaan luopumassa”, Tapio Kari sanoo.

Rakennusalalla muutoksen vaikutus korostuu, koska siellä harmaan talouden tekijät ovat piiloutuneet urakkaketjun loppupäässä oleviin pieniin yrityksiin.

Tapio Karin mukaan lakiesityksessä on vielä suurempi moka rakennusalan kannalta se, että tilaajavastuulaki ei enää edellytä tilaajan tarkistavan työmaalle kesken urakan tulevilta ulkomaisilta lähetetyiltä työntekijöiltä todistusta voimassa olevasta eläke- ja tapaturmavakuutuksesta.

”Esimerkiksi tapaturman sattuessa meidän vakuutusjärjestelmämme korvaa jatkossa vahinkoja ilman, että vastaavia vakuutusmaksuja olisi maksanut kukaan. Tällä hetkellä tilaajavastuulain mukaan tilaajan on tarkastettava kaikkien lähetettyjen työntekijöiden todistukset riippumatta siitä, milloin työ on aloitettu. Muutos antaa väärinkäyttäjille mahdollisuuden ilman kiinnijäämisriskiä pelata vakuutusmaksuilla ja saavuttaa merkittävää kilpailuetua epärehellisin keinoin. Tästä kärsii rehellinen suomalainen yrittäjä ja yritys”, Tapio Kari painottaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

harmaan talouden torjunta

5.5.2023

Harmaan talouden torjunta huomioitava rakennusurakoissa

Taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa huomioon harmaan talouden torjunta hankkiessaan palveluja ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Hallituksen kannattaa palkata ulkopuolinen projektijohtaja valvomaan urakoitsijan valintaa.

kiinteistövero

8.9.2022

Kiinteistöveron uudistaminen jäihin

Kiinteistöverotuksen uudistusta koskevaa hallituksen esitystä ei anneta eduskunnalle tällä hallituskaudella. Hallitus on arvioinut, että nykyisessä tilanteessa ei ole syytä antaa eduskunnalle uudistusesitystä, joka lisäisi taloudellista epävarmuutta asumisen kustannusten noustessa.

11.4.2023

Asumistukea nostaa yhä useampi työssäkäyvä

Lähes 40 prosenttia asumistuen saajista on työssäkäyviä, käy ilmi Valtiontalouden tarkastusviraston selvityksestä. Työssäkäyvien osuus kohosi sen jälkeen, kun ansiotulovähennys otettiin käyttöön. Asumistukea saa nykyisin aiempaa suuremmilla tuloilla.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

21.2.2023

Yhtiökokoukseen osallistuminen tärkeää epävarmoina aikoina

Taloyhtiöt saattavat tänä keväänä joutua tekemään vaikeita päätöksiä yhtiökokouksissa esimerkiksi vastikkeiden noususta. Osakkaiden on nyt erityisen tärkeää osallistua yhtiökokoukseen, jotta he pysyvät perillä taloyhtiön taloustilanteesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti