Teknologiasta tukea ikääntyneiden kotona asumiseen

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa on käynnistetty kansainvälinen selvitys älyteknologiaratkaisuista yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön sekä Tekesin kanssa. Loppuvuodesta valmistuvan selvityksen tuloksia hyödynnetään ikääntyneiden kotona asumista tukevan teknologian kehittämisessä ja levittämisessä.

Selvityksessä tuotetaan tietoa siitä, miten teknologian käyttöä ikääntyneiden kotona asumisen tukena voidaan edistää ja miten siihen liittyviä esteitä voidaan purkaa. Selvityksen kohdemaita ovat Suomen lisäksi Japani, Yhdysvallat, Hollanti ja Tanska. Selvitystyön toteuttaa Tampereen ammattikorkeakoulun muodostama tutkimuskonsortio, johon kuuluu myös Tampereen teknillinen yliopisto sekä asiantuntijoita alan yrityksistä.

Älyteknologiaa myös vanhoihin asuinrakennuksiin

Ikääntyville suunnattu teknologia liitetään usein hoivaan ja terveysteknologiaan liittyviin ratkaisuihin. Selvityksessä ikäteknologiaa tarkastellaan laajemmin ikääntyneiden kotona asumista ja itsenäistä suoriutumista tukevana, asumiseen kytkeytyvänä teknologiana.

”Olemme kiinnostuneita esimerkiksi siitä, miten älykästä talotekniikkaa, kuten kiinteistönhallintaan ja asunnon toimintaan liittyviä järjestelmiä ja laitteita voidaan tuoda vanhoihin asuntoihin, joissa valtaosa ikääntyneistä asuu”, kertoo ohjelmapäällikkö Sari Hosionaho ympäristöministeriöstä.

”Selvityksen kohteina ovat lisäksi turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta edistävät teknologiat.”

Mobiiliratkaisut edellyttävät toimivia matkaviestinyhteyksiä

Selvityksessä tarkastellaan myös rakennusten sisätilakuuluvuutta ja laajakaistateknologiaa, sillä ne ovat edellytyksiä mobiilien älyteknologiaratkaisujen toimivuudelle.

”Uuden tiiviin ja energiatehokkaan rakentamisen on todettu aiheuttavan radiosignaaleille aikaisempaa vahvempia vaimennuksia”, kertoo neuvotteleva virkamies Mikael Åkermarck liikenne- ja viestintäministeriöstä.

”Sisätilakuuluvuusongelma pitäisikin huomioida jo talojen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa sekä esimerkiksi suunnittelu- ja rakennustyötä ohjaavissa määräyksissä.”

Väestön ikääntyminen luo liiketoimintamahdollisuuksia

Ikääntyneiden kotona asumiseen liittyy runsaasti vielä kartoittamattomia liiketoimintamahdollisuuksia. Selvityksessä laaditaankin myös suosituksia Suomen markkinoille soveltuvista älyteknologisista innovaatioista ja suomalaisyritysten kansainvälisistä liiketoimintamahdollisuuksista.

”Turva- ja ICT-teknologiat tarjoavat ratkaisuja kotona asumisen tueksi. Tekniikka on kuitenkin yleensä suunniteltu laitoksiin tai diginatiiveille”, kertoo asiantuntija Sanna Sairanen Tekesistä. ”Ikääntyvät tarvitsevat helppokäyttöisiä ja sujuvia palveluita. Tällaisia ratkaisuja tekeville yrityksille löytyy markkinoita sekä Suomessa että kansainvälisesti.”

Erityishuomio käyttäjien tarpeisiin

Ikääntyneiden kotona asumisen edistämisessä on tärkeää tarkastella asukkaiden erilaisia tarpeita ja niihin soveltuvia teknologiaratkaisuja. Keskeinen haaste on painopisteen siirtäminen itse teknologiasta sen hyödyntämiseen. Selvityksessä kiinnitetäänkin erityishuomiota ikääntyneiden tarpeisiin sekä heidän läheistensä näkökulmien huomioimiseen.

”Käyttäjälähtöinen ajattelu on avainasemassa ikäihmisten kotona asumista tukevissa älyteknologiaratkaisuissa”, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja Lea Saarni Tampereen ammattikorkeakoulusta.

”Teknologiavalintojen ja -hankintojen lähtökohtia ovat ikäihmisten ja heidän läheistensä halu käyttää teknologioita sekä ymmärrys siitä, miten teknologia voi auttaa arjessa.”

Lue lisää Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmasta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

sähkölämmitteisille taloyhtiöille

17.3.2023

Sähkölämmitteisille taloyhtiöille tukea lämmityskuluihin

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tuki vähentää asunto-osakeyhtiön paineita siirtää kohonneita lämmityskuluja vastikkeisiin asukkaiden maksettavaksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti