Syksy tuo tullessaan haasteita, jotka kannattaa ottaa talon vuosihuollossa huomioon. Ihan ensimmäiseksi taloyhtiön hallituksen kannattaa tarkistaa, että talvikunnossapidosta on sovittu huoltoyhtiön kanssa.
– Jos huoltoyhtiö on vastuussa talvikunnossapidosta, kuten aurauksesta, hiekoituksesta sekä kattolumien tarkkailusta ja pudottamisesta, asioista pitää sopia selkeästi ja kirjallisessa muodossa, sanoo Isännöintiliiton kehitysjohtaja Reetta Yrttimaa.
Taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin on varmistettava yhdessä huoltoyhtiön kanssa, että huoltotoimenpiteet tehdään oikeaan aikaan ja kiinteistö on kaikilta osin turvallinen.
Osa kerrostalon puhteista hoituu myös talkoilla, jotka koronan helpottaessa onnistuvat nyt taas helpommin. Esimerkiksi pihan haravoinnit ja pienet pikkuaskareet voidaan suorittaa asukkaiden omin voimin, kunhan talkoissa noudatetaan aluehallintoviraston hygieniavaatimuksia.
– Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Talkooväkeä voi olla kuitenkin helpompi saada kokoon, kun pihalle hankitaan lava, johon asukkaat voivat tuoda tarpeettomia tavaroitaan kodistaan ja varastoistaan. Myös pienet tarjoilut voivat houkutella, Yrttimaa vinkkaa.
Isännöintiliiton mukaan seuraavat kahdeksan asiaa kannattaa vaarojen välttämiseksi hoitaa kuntoon viimeistään nyt:
• rännien ja sadevesikourujen puhdistaminen lehdistä ja roskista
• katon kunnon selvittäminen ja huoltaminen tarvittaessa
• pihan ja porraskäytävien valaistuksen tarkistaminen
• piha-alueiden ja parkkipaikkojen tarkistaminen esimerkiksi kuoppien varalta
• asuntojen ilmanvaihtosuodattimien vaihtaminen ja rakennuksen ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen
• patterien ja termostaattien toimivuuden tarkistaminen
• pihapuiden kunnon selvittäminen ja huonokuntoisten puiden kaataminen
• yhteisten pihakaluisteiden ja grillien laittaminen talvisäilöön
Asukkaiden tehtävänä on puolestaan säätää omien pattereidensa termostaatit terveelliseen ja energiataloudelliseen, noin 21 asteen lämpötilaan. Sisälämpötila ei saisi laskea alle 18 asteen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään