Täytyykö taloyhtiön huomioida osakkaan muutostyö?

Riidassa (Vaasan hovioikeus 11.11.2022, tuomio Nro 411) oli kyse siitä, oliko taloyhtiön tai urakoitsijan pitänyt huomioida osakkaan liikehuoneiston ilmanvaihto yhtiön julkisivusaneerauksessa oma-aloitteisesti, ja kun näin ei ollut toimittu, oliko taloyhtiö vahingonkorvausvastuussa osakkaalle.

Osakas A oli vuonna 2012 halunnut muuttaa liikehuoneistonsa ravintolaksi, ja yhtiö oli hakenut muutostyölle rakennusluvan. Rakentaminen oli edellyttänyt ilmanvaihdon eriyttämistä, ja osakas oli asennuttanut kustannuksellaan liikehuoneistoon erillisen iv-koneen ja teettänyt sen vaatimat putkivedot liiketilan yläikkunoiden tilalle asennettujen levyjen ja ritilöiden kautta.

Yhtiö oli toteuttanut vuonna 2018–2019 julkisivu- ja ikkunasaneerauksen, jossa liikehuoneistoon oli vaihdettu vastaavat ikkunat kuin muihin huoneistoihin. A:n asennuttamat levyt ja ritilät sekä ilmalämpöpumpun oli poistanut naapuriosakas, jonka ulkoyksikkö oli ollut samassa kotelossa. Laite oli kadonnut.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Jaana Sallmen

Kirjoittaja on asianajaja ja varatuomari asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

parveke

16.5.2022

Osakkaalla on oikeus muutoksiin parvekkeellaan

Voiko osakas tehdä muutos- tai korjaustöitä parvekkeellaan? Sisustaminen, maalaaminen ja koristelu eivät vaadi lupaa taloyhtiöltä, mutta entä, jos osakas asentaa parvekkeelle ilmalämpöpumpun?

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille