Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Vuokra-asuntomarkkinoiden kuumin kesäsesonki lähestyy. Heinä-syyskuussa vuokra-asuntoa etsii normaalitilanteeseen nähden moninkertainen määrä asunnonhakijoita. Suomen Vuokranantajat ry kehottaa uusia vuokrasuhteita solmivia vuokranantajia ja vuokralaisia tarkkuuteen ja huolellisuuteen yhteistä vuokrasopimusta tehtäessä.

Hyvin laadittu ja selkeä vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman vuokrasuhteen.

-On tärkeää varmistua siitä, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet sopimusehtojen sisällön samalla tavalla, painottaa Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu. Hyvän vuokrasopimuksen perusedellytyksenä on se, että sopimuksessa noudatetaan lakia ja hyvää vuokratapaa.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin kohtiin

Sopimuksen kesto

Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Irtisanomisajan alkamisesta voidaan kuitenkin sopia erikseen vuokrasopimuksessa.

Vuokran määrä

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä vuokranantaja ja vuokralainen sopivat vuokrasopimuksessa.Sopivaa vuokraa voi kartoittaa tutustumalla alueen vuokratasoon. Sähkön ja netin vuokralainen tyypillisesti sopii ja maksaa itse palveluita tarjoavan yhtiön kanssa.

Vakuus

Vakuudesta kannattaa käyttää vuokrasopimuksessa termiä ”vakuus”, jolloin sitä voidaan käyttää kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi. Vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuutena voidaan antaa rahaa, pankkitalletus, sosiaalitoimen antama maksusitoumus tai jonkun henkilön antama takaus.

Vuokrankorotus

Joka kolmannesta vuokrasopimuksesta puuttuu vuokrankorotusehto ja vuokran korottaminen onkin tyypillinen kiistanaihe vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Korotusehdon kirjaaminen vuokrasopimukseen ehkäisee konfliktitilanteita. Korotusperusteina voidaan käyttää esimerkiksi prosenttikorotusta, indeksiä, porrasvuokraa tai sitomista hoitokuluihin. Yleinen korotusperuste on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin.

Muut ehdot

Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia selkeästi myös tupakoinnista, lemmikkieläimistä, vesimaksusta, muuttopäivästä, asunnon jälleenvuokrauksesta ja vuokralaisen kotivakuutuksesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

As Oy Helmiäispolku 7

29.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Uutta pintaa As Oy Helmiäispolku 7:ään

As Oy Helmiäispolku 7 Helsingin Näkinpuistossa saa pintaansa uutta väriä. Saumalaakso uusi kohteen julkisivujen saumat pari vuotta sitten. Maalaustöiden ohessa tiilipinnat suojakäsitellään eli impregnoidaan.

Saumalaakso

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

talousarvion laadintaan

15.3.2023

Tarkkuutta talousarvion laadintaan

Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti