Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Vuokra-asuntomarkkinoiden kuumin kesäsesonki lähestyy. Heinä-syyskuussa vuokra-asuntoa etsii normaalitilanteeseen nähden moninkertainen määrä asunnonhakijoita. Suomen Vuokranantajat ry kehottaa uusia vuokrasuhteita solmivia vuokranantajia ja vuokralaisia tarkkuuteen ja huolellisuuteen yhteistä vuokrasopimusta tehtäessä.

Hyvin laadittu ja selkeä vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman vuokrasuhteen.

-On tärkeää varmistua siitä, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet sopimusehtojen sisällön samalla tavalla, painottaa Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu. Hyvän vuokrasopimuksen perusedellytyksenä on se, että sopimuksessa noudatetaan lakia ja hyvää vuokratapaa.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin kohtiin

Sopimuksen kesto

Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Irtisanomisajan alkamisesta voidaan kuitenkin sopia erikseen vuokrasopimuksessa.

Vuokran määrä

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä vuokranantaja ja vuokralainen sopivat vuokrasopimuksessa.Sopivaa vuokraa voi kartoittaa tutustumalla alueen vuokratasoon. Sähkön ja netin vuokralainen tyypillisesti sopii ja maksaa itse palveluita tarjoavan yhtiön kanssa.

Vakuus

Vakuudesta kannattaa käyttää vuokrasopimuksessa termiä ”vakuus”, jolloin sitä voidaan käyttää kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi. Vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuutena voidaan antaa rahaa, pankkitalletus, sosiaalitoimen antama maksusitoumus tai jonkun henkilön antama takaus.

Vuokrankorotus

Joka kolmannesta vuokrasopimuksesta puuttuu vuokrankorotusehto ja vuokran korottaminen onkin tyypillinen kiistanaihe vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Korotusehdon kirjaaminen vuokrasopimukseen ehkäisee konfliktitilanteita. Korotusperusteina voidaan käyttää esimerkiksi prosenttikorotusta, indeksiä, porrasvuokraa tai sitomista hoitokuluihin. Yleinen korotusperuste on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin.

Muut ehdot

Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia selkeästi myös tupakoinnista, lemmikkieläimistä, vesimaksusta, muuttopäivästä, asunnon jälleenvuokrauksesta ja vuokralaisen kotivakuutuksesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.6.2016

Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Hyvä vuokrasopimus on aina tehty kirjallisesti selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Vuokrasopimusehtojen miettiminen tarkkaan kannattaa poikkeuksetta. Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman ja pitkäaikaisen vuokrasuhteen.

9.12.2016

Yrittäjä voitti taistelun hovioikeudessa

Ruotsissa on Svean hovioikeus ratkaissut ostoskeskuksen ja sen liikehuoneiston vuokralaisen välisen riidan vuokralaisen eduksi. Asiasta kertoo Fastighetstidningenin verkkolehti. Arninge Centrumin omistaja Unibail-Rodamco ja Cykelringen-ketjun polkupyöräliike joutuivat vuodenvaihteessa 2013/2014 kiistaan siitä, voiko vuokraisäntä sisällyttää tulevaisuudessa käytännöllisesti katsoen kaikki uudet toimitilan kustannukset vuokrasopimuksiin.

22.12.2016

Kimppa-asujien asumistuki voi muuttua

Yhteisellä vuokrasopimuksella asuvia kämppäkavereita kohdellaan ensi elokuusta alkaen yhtenä ruokakuntana, jolloin kämppäkavereiden tulot vaikuttavat asumistuen saantiin. Asia kannattaa miettiä jo vuokrasopimuksen tekovaiheessa tai pyrkiä neuvottelemaan vuokranantajan kanssa uusi sopimus. Jos vanha yhteisvastuullinen sopimus halutaan muuttaa, kannattaa tehdä kokonaan uudet sopimukset, joissa kerrotaan niiden korvaavan aiemmin tehdyn sopimuksen.

25.1.2017

Opiskelijoiden kimppa-asunnon sopimus

Mediassa on kohkattu paljon opiskelijoiden siirtymisestä yleisen asumistuen piiriin elokuun alusta ja sen vaikutuksista vuokrasopimuksiin. Kimppa-asunnossa asuville opiskelijoille on aiemmin tehty yleensä yksi yhteinen tai erilliset yhteisvastuulliset sopimukset. Sopimuksessa kaikki vuokralaiset ovat yhdessä vastanneet vuokranmaksusta ja asunnon tavanomaisen kulumisen ylittävistä vahingoista ja sopimus on ollut mahdollista irtisanoa vain kokonaisuutena.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti