Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa

Helsingin Kaapelitehtaan yhteyteen nouseva Tanssin talo on erityisesti tanssille suunniteltu esitys- ja tapahtumatila. A-Insinöörit vastaa poikkeuksellisen kokonaisuuden vaativasta rakennesuunnittelusta, jossa korjaus- ja uudisrakentaminen kulkevat rinta rinnan.

Helsingin Ruoholahteen tänä vuonna valmistuva Tanssin talo on ainutlaatuinen kokonaisuus sekä arkkitehtuuriltaan että rakenteellisilta ratkaisuiltaan. Arkkitehtuurista vastaavat JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit.

Tanssin talo koostuu yli 5 000 neliömetrin uudisrakennuksesta sekä Kaapelitehtaan vanhaan tehdasrakennukseen sijoittuvasta noin 1 500 neliömetrin peruskorjattavasta osasta. Uudisrakennus kiinnittyy neljältä sivultaan Kaapelitehtaaseen.

Esitysten ja tapahtumien puitteiksi on tulossa uusi 700-paikkainen Erkko-sali ja peruskorjattu 220-paikkainen teollisuushenkinen Pannuhalli. Samalla myös osa Kaapelitehtaan sisäpihasta katetaan yleisökäyttöön.

Talon erikoisuus ovat uudisrakennuksen etelä- ja itäjulkisivujen verhoilun kennorakenteisista peltielementeistä tehdyt levymäiset pinnat, jotka näyttävät leijuvan ilmassa.

– Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa. Suunnittelimme seiniin teräskannattimet, joiden avulla saimme aikaan leijumisefektin. Katto  koostuu wq-ristikoista eli yläpuolisia ontelolaattoja kannattelevista kotelomallisista teräsleukapalkeista, joiden pitkät jännevälit onnistuvat alapuolisen ristikkorakenteen avulla. Tällä rakenteella katon ja salin väliin jää huoltoalue hyötykäyttöön. Ammattilaiset voivat ripustaa sitä kautta lavasteita esityksiä varten, A-Insinöörien rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Teemu Suhonen kertoo.

Myös rakenteiden jännevälit ovat poikkeuksellisen pitkät. Erkko-salissa kantava suunta on jopa 25 metriä ja korkeus yli kymmenen metriä.

Muuntojoustavilla tiloilla on suuret kuormavaatimukset. Kaikki Tanssin talon tilat ovat muuntojoustavia: salien seinissä on massiivisia akustisia nosto-ovia, joilla tiloja voi jakaa eri kokoisia tapahtumia ja harjoituskäyttöä varten. Kuormavaatimukset ovat saleissa suuret, sillä  lavasteita pitää pystyä vaihtamaan sekunneissa.

Kaapelitehtaan sisäpiha uudistetaan vanhan tehdasympäristön hengessä. Osa sisäpihasta katetaan Kaapelitehtaan uudeksi aulatilaksi lasikatolla, jonka kattorakennelman ripustus on suunniteltu vanhojen nosturipalkkien päälle.

– Selvitimme tarkkaan, mitä vanhat nosturipalkit kestävät, jotta ne saataisiin hyödynnettyä niin, ettei aulaan tarvita uusia pystyrakenteita, Suhonen kertoo.

Ovet avautuvat yleisölle aikataulun mukaisesti helmikuussa 2022. Kaapelitehtaan 350 vuokralaisen toiminta on jatkunut koko hankkeen ajan kulkujärjestelyjen, työn vaiheittaisuuden ja suojaseinien sekä -sermien avulla. Rakennuttajakonsulttina toimii Haahtela. Hanke on toteutettu mallilla, jossa ei ole  lainkaan pääurakoitsijaa, vaan kaikki osaurakoitsijat on kilpailutettu erikseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

26.4.2023

Energiatodistusten hinnat nousseet hieman

Energiatodistusten hinnat ovat nousseet lievästi parin vuoden takaisesta, käy ilmi valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan selvityksestä. Energiatodistus tarvitaan, kun rakennusta tai huoneistoa myydään tai vuokrataan.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti