Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa

Helsingin Kaapelitehtaan yhteyteen nouseva Tanssin talo on erityisesti tanssille suunniteltu esitys- ja tapahtumatila. A-Insinöörit vastaa poikkeuksellisen kokonaisuuden vaativasta rakennesuunnittelusta, jossa korjaus- ja uudisrakentaminen kulkevat rinta rinnan.

Helsingin Ruoholahteen tänä vuonna valmistuva Tanssin talo on ainutlaatuinen kokonaisuus sekä arkkitehtuuriltaan että rakenteellisilta ratkaisuiltaan. Arkkitehtuurista vastaavat JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit.

Tanssin talo koostuu yli 5 000 neliömetrin uudisrakennuksesta sekä Kaapelitehtaan vanhaan tehdasrakennukseen sijoittuvasta noin 1 500 neliömetrin peruskorjattavasta osasta. Uudisrakennus kiinnittyy neljältä sivultaan Kaapelitehtaaseen.

Esitysten ja tapahtumien puitteiksi on tulossa uusi 700-paikkainen Erkko-sali ja peruskorjattu 220-paikkainen teollisuushenkinen Pannuhalli. Samalla myös osa Kaapelitehtaan sisäpihasta katetaan yleisökäyttöön.

Talon erikoisuus ovat uudisrakennuksen etelä- ja itäjulkisivujen verhoilun kennorakenteisista peltielementeistä tehdyt levymäiset pinnat, jotka näyttävät leijuvan ilmassa.

– Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa. Suunnittelimme seiniin teräskannattimet, joiden avulla saimme aikaan leijumisefektin. Katto  koostuu wq-ristikoista eli yläpuolisia ontelolaattoja kannattelevista kotelomallisista teräsleukapalkeista, joiden pitkät jännevälit onnistuvat alapuolisen ristikkorakenteen avulla. Tällä rakenteella katon ja salin väliin jää huoltoalue hyötykäyttöön. Ammattilaiset voivat ripustaa sitä kautta lavasteita esityksiä varten, A-Insinöörien rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Teemu Suhonen kertoo.

Myös rakenteiden jännevälit ovat poikkeuksellisen pitkät. Erkko-salissa kantava suunta on jopa 25 metriä ja korkeus yli kymmenen metriä.

Muuntojoustavilla tiloilla on suuret kuormavaatimukset. Kaikki Tanssin talon tilat ovat muuntojoustavia: salien seinissä on massiivisia akustisia nosto-ovia, joilla tiloja voi jakaa eri kokoisia tapahtumia ja harjoituskäyttöä varten. Kuormavaatimukset ovat saleissa suuret, sillä  lavasteita pitää pystyä vaihtamaan sekunneissa.

Kaapelitehtaan sisäpiha uudistetaan vanhan tehdasympäristön hengessä. Osa sisäpihasta katetaan Kaapelitehtaan uudeksi aulatilaksi lasikatolla, jonka kattorakennelman ripustus on suunniteltu vanhojen nosturipalkkien päälle.

– Selvitimme tarkkaan, mitä vanhat nosturipalkit kestävät, jotta ne saataisiin hyödynnettyä niin, ettei aulaan tarvita uusia pystyrakenteita, Suhonen kertoo.

Ovet avautuvat yleisölle aikataulun mukaisesti helmikuussa 2022. Kaapelitehtaan 350 vuokralaisen toiminta on jatkunut koko hankkeen ajan kulkujärjestelyjen, työn vaiheittaisuuden ja suojaseinien sekä -sermien avulla. Rakennuttajakonsulttina toimii Haahtela. Hanke on toteutettu mallilla, jossa ei ole  lainkaan pääurakoitsijaa, vaan kaikki osaurakoitsijat on kilpailutettu erikseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

22.12.2021

Puukerrostalo valmistui kolme vuotta myöhässä − kustannukset kaatuivat asukkaiden syliin

Länsiväylä-lehti uutisoi Kirkkonummen Sundsbergissä sijaitsevan puukerrostalon ja sen asukkaiden kohtalosta. Kaupungin ensimmäisen puukerrostalon piti olla muuttovalmis jo vuoden 2018 lopulla. Talon valmistumista ovat hidastaneet kuitenkin rakennusvaiheen ongelmat sekä ennen muuta konkurssi, joka kaatoi rakennuksen massiivipuuelementit toimittaneen Alavus Tilaelementit Oy:n.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti