Tänään vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää

Tänään 1.12. vietetään jokavuotista Pohjoismaista palovaroitinpäivää niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Päivän teemana on palovaroittimien toimintakunnon varmistaminen vaihtamalla niihin uudet paristot. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että paristokäyttöisten palovaroittimien toimintakunnosta vastaa asukas. Sen sijaan sähköverkkoon kytketyistä varoittimista vastaa kiinteistön omistaja. Pohjoismainen palovaroitinpäivä päättää meneillään olevan Paloturvallisuusviikon.

SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino kertaa, että palovaroittimen toimintakunto kokeillaan painamalla laitteessa olevaa testinappia, kunnes varoittimesta kuuluu kova ääni.

– Paristokäyttöisen palovaroittimen toimintakunnosta huolehtii asukas. Sähköverkkoon kytketyistä varoittimista vastaa kiinteistön omistaja, kerrostaloissa siis taloyhtiö, Leino muistuttaa.

Laske kotisi palovaroittimet – saatat tarvita niitä enemmän

Säädösten mukaan asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä varten pitää olla vähintään yksi toimiva palovaroitin. Asian voi ajatella yksinkertaisemminkin.

– On fiksua asentaa palovaroitin ainakin kaikkiin niihin huoneisiin, joissa nukutaan. Lisäksi varoitin on hyvä olla eteisessä, uloskäynnin lähettyvillä, Leino suosittelee.

Pelkäätkö unohtavasi paloturvallisuuden? – Kipinä-sovellus auttaa

Paloturvallisuusviikon Kipinä-sovellus muistuttaa palovaroittimen testaamisesta jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä.  Kipinän saa ilmaiseksi omasta sovelluskaupasta, ja sen avulla voi tehdä myös kodin Oman paloharjoituksen.

– Palojen ennaltaehkäisyn lisäksi kannattaa harjoitella tulipalosta poistumista, jos vahinko kuitenkin sattuu. Oman paloharjoituksen avulla opetellaan toimimaan silloin, kun palovaroitin piippaa, Ilpo Leino kertoo.

Paloturvallisuusviikko.fi-sivuston ohjeilla Oman paloharjoituksen voi tehdä myös taloyhtiöissä, työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa. Paloturvallisuuden tarkistaminen on helppoa, ja paloturvallisuudesta huolehtimalla varmistaa, ettei menetä mitään!

Lahjavinkki: Palovaroitin ja sen asennus on mahtava lahjaidea kaverille, enolle tai kummilapsen ensimmäiseen kotiin. Siten osoitat läheisellesi huolenpitoa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

energiaremonttien hinnat

9.10.2023

Energianeuvonta: energiaremonttien hinnat tasaantuneet

Energiaremonttien hinnat ovat tasaantuneet laskeneen kysynnän vuoksi. Taloyhtiössä olisi siksi hyvä aika teettää energiaremontti, joka toisi säästöä pitkällä aikavälillä. Energiaremontti tarkoittaa ennen kaikkea energiatehokkuuden lisäämistä.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

säilytä jätteet

15.2.2023

Säilytä jätteet kotona jäteastioiden ollessa täynnä

Taloyhtiöiden jäteastiat täyttyvät joskus nopeasti, eikä niitä pystytä tyhjentämään riittävän usein. Jätteet tulee tällöin säilyttää ensisijaisesti kotona. Seka- ja biojätteet voi tyhjennysvälin pitkittyessä jättää irtojätteenä keräysastian viereen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti