Taloyhtiöt tarvitsevat tukea ilmastotalkoisiin

Rakennusten energiankulutus aiheuttaa selvästi suurimman osan maailman hiilidioksidipäästöistä. Suomessa rakennusten osuus energiankulutuksesta on 40 prosenttia ja hiilidioksidipäästöistä 30 prosenttia. Samaa lausetta on toisteltu jo viime vuosituhannella, mutta mitä asialle on tehty tai tehtävissä, kysyy Swecon energia-asiantuntija Niina Laasonen Rakennuslehden kotisivuilla Näkökulma-kirjoituksessaan.

Rakennuskannan uudistuessa niiden osuus energiankulutuksesta pienenee vuosi vuodelta. Uudisrakennukset ovat erittäin energiatehokkaita. Rakennuskanta uusiutuu kuitenkin hitaasti, ja uusissakin asuinkerrostaloissa energiatehokkuus on alkanut parantua merkittävästi vasta ilmanvaihdon lämmöntalteenoton yleistyessä 2000-luvun alussa, Laasonen toteaa. Jopa alle 20-vuotiaissa asuinkerrostaloissa paahdetaan ilmanvaihdon kautta jatkuvaa lämpötehoa ulkoilmaan ympäri vuoden.

Rta ratkaisu, poistoilmalämpöpumppu, on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta sen käyttöönotto on edelleen vähäistä. Nykyisin takaisinmaksuajat ovat yleensä enintään 10 vuoden luokkaa, mutta siltikään ratkaisu ei yleisty. Taloyhtiön hallituksen täytyykin olla todella kiinnostunut, jotta energiatehokkuustoimenpiteet lähtevät etenemään ilman peruskorjaustarvetta – huolimatta siitä, että viime vuosina markkinoille on tullut useita avaimet käteen -ratkaisuja tarjoavia yrityksiä ja osa pankeista on ryhtynyt tarjoamaan ”vihreää rahoitusta” myös yksityisomisteisille taloyhtiöille, Laasonen kirjoittaa.

Lue koko kirjoitus Rakennuslehden Näkökulma-sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

sähkölämmitteisille taloyhtiöille

17.3.2023

Sähkölämmitteisille taloyhtiöille tukea lämmityskuluihin

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tuki vähentää asunto-osakeyhtiön paineita siirtää kohonneita lämmityskuluja vastikkeisiin asukkaiden maksettavaksi.

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

20.4.2023

Taloyhtiöt voivat nyt hakea sähköavustusta

Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat 17. huhtikuuta 2023 alkaen hakea sähköavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiöllä on käytössä pörssisähkösopimus tai jos sähkön myyntihinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti