Rakennusten energiankulutus aiheuttaa selvästi suurimman osan maailman hiilidioksidipäästöistä. Suomessa rakennusten osuus energiankulutuksesta on 40 prosenttia ja hiilidioksidipäästöistä 30 prosenttia. Samaa lausetta on toisteltu jo viime vuosituhannella, mutta mitä asialle on tehty tai tehtävissä, kysyy Swecon energia-asiantuntija Niina Laasonen Rakennuslehden kotisivuilla Näkökulma-kirjoituksessaan.
Rakennuskannan uudistuessa niiden osuus energiankulutuksesta pienenee vuosi vuodelta. Uudisrakennukset ovat erittäin energiatehokkaita. Rakennuskanta uusiutuu kuitenkin hitaasti, ja uusissakin asuinkerrostaloissa energiatehokkuus on alkanut parantua merkittävästi vasta ilmanvaihdon lämmöntalteenoton yleistyessä 2000-luvun alussa, Laasonen toteaa. Jopa alle 20-vuotiaissa asuinkerrostaloissa paahdetaan ilmanvaihdon kautta jatkuvaa lämpötehoa ulkoilmaan ympäri vuoden.
Rta ratkaisu, poistoilmalämpöpumppu, on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta sen käyttöönotto on edelleen vähäistä. Nykyisin takaisinmaksuajat ovat yleensä enintään 10 vuoden luokkaa, mutta siltikään ratkaisu ei yleisty. Taloyhtiön hallituksen täytyykin olla todella kiinnostunut, jotta energiatehokkuustoimenpiteet lähtevät etenemään ilman peruskorjaustarvetta – huolimatta siitä, että viime vuosina markkinoille on tullut useita avaimet käteen -ratkaisuja tarjoavia yrityksiä ja osa pankeista on ryhtynyt tarjoamaan ”vihreää rahoitusta” myös yksityisomisteisille taloyhtiöille, Laasonen kirjoittaa.
Lue koko kirjoitus Rakennuslehden Näkökulma-sivuilta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään