Taloyhtiöt tarvitsevat tukea ilmastotalkoisiin

Rakennusten energiankulutus aiheuttaa selvästi suurimman osan maailman hiilidioksidipäästöistä. Suomessa rakennusten osuus energiankulutuksesta on 40 prosenttia ja hiilidioksidipäästöistä 30 prosenttia. Samaa lausetta on toisteltu jo viime vuosituhannella, mutta mitä asialle on tehty tai tehtävissä, kysyy Swecon energia-asiantuntija Niina Laasonen Rakennuslehden kotisivuilla Näkökulma-kirjoituksessaan.

Rakennuskannan uudistuessa niiden osuus energiankulutuksesta pienenee vuosi vuodelta. Uudisrakennukset ovat erittäin energiatehokkaita. Rakennuskanta uusiutuu kuitenkin hitaasti, ja uusissakin asuinkerrostaloissa energiatehokkuus on alkanut parantua merkittävästi vasta ilmanvaihdon lämmöntalteenoton yleistyessä 2000-luvun alussa, Laasonen toteaa. Jopa alle 20-vuotiaissa asuinkerrostaloissa paahdetaan ilmanvaihdon kautta jatkuvaa lämpötehoa ulkoilmaan ympäri vuoden.

Rta ratkaisu, poistoilmalämpöpumppu, on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta sen käyttöönotto on edelleen vähäistä. Nykyisin takaisinmaksuajat ovat yleensä enintään 10 vuoden luokkaa, mutta siltikään ratkaisu ei yleisty. Taloyhtiön hallituksen täytyykin olla todella kiinnostunut, jotta energiatehokkuustoimenpiteet lähtevät etenemään ilman peruskorjaustarvetta – huolimatta siitä, että viime vuosina markkinoille on tullut useita avaimet käteen -ratkaisuja tarjoavia yrityksiä ja osa pankeista on ryhtynyt tarjoamaan ”vihreää rahoitusta” myös yksityisomisteisille taloyhtiöille, Laasonen kirjoittaa.

Lue koko kirjoitus Rakennuslehden Näkökulma-sivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.8.2021

Taloyhtiöiden tietoja sähköistetään hitaasti

Taloyhtiöt siirtävät tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään hitaasti. Osakeluettelonsa on siirtänyt järjestelmään vasta kolmisen prosenttia ”vanhoista” eli ennen vuotta 2019 perustetuista asunto-osakeyhtiöistä. Osuus tarkoittaa reilua 2¬700 taloyhtiötä.

13.12.2021

KL: Asuntolainaa voi lyhentää Kelan tuilla

Kauppalehti kertoo artikkelissaan Kelan maksaneen viime vuonna asumistukea omistusasunnossa asuville runsaat 40,5 miljoonaa euroa. Summa on ollut kasvussa, koska omistusasujien asumistukia maksettiin vuonna 2019 vajaat 38,6 miljoonaa euroa. Kelan mukaan 17 112 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa sai asumistukea vuonna 2020.

20.6.2017

Taloyhtiöt tarvitsevat asiantuntemusta huoltoyhtiöiden kilpailutuksessa

Suuri osa taloyhtiöistä ostaa kiinteistönhoitopalveluita – esimerkiksi siivousta ja pihan aurausta – ulkopuoliselta huoltoyhtiöltä. Kun huoltoyhtiön työnjälki ei miellytä, huoltoa lähdetään herkästi kilpailuttamaan. Kilpailutus ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto.

26.2.2016

Investointitukea energiakärkihankkeisiin

Hallitus hyväksyi 25.2.2016 valtioneuvoston asetuksen uusiutuvan energian ja uuden energiateknologian investointituen myöntämisen yleisistä ehdoista. Tukiohjelma liittyy erityisesti hallituksen ”Biotalous ja puhtaat ratkaisut”-kärkihankkeeseen numero yksi: ”Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti”. Investointituki on tarkoitettu tulevaisuuden energiaratkaisuihin vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti