Taloyhtiön turvallisuusriskit haltuun itsearvioinnilla

Onko taloyhtiönne turvallisuusriskit tunnistettu ja niiden toteutuminen ehkäisty? Onko mahdollisiin onnettomuuksiin ja tapaturmiin varauduttu riittävällä tavalla? Osataanko asukkaat suojata vaaratilanteiden vaikutuksilta? Tärkeitä kysymyksiä turvallisuuden kannalta, joista taloyhtiön hallitus ja jokainen asukas osaltaan vastaa.

Asumisturvallisuuden parantamiseksi Helsingin kaupungin pelastuslaitos on tehnyt taloyhtiöille avuksi työkalun, jonka avulla turvallisuutta voidaan arvioida ja kehittää. Se auttaa tunnistamaan mahdolliset puutteet ja neuvoo niiden ratkaisemisessa. Paloturvallisuuden itsearviointi on sähköisessä muodossa oleva lomake, joka tarkastelee seuraavia asiakokonaisuuksia: pelastussuunnitelma, piha- ja ulkoalueet, yleiset ja yhteiset tilat, talotekniikka, väestönsuoja sekä asukkaat ja asuinhuoneistot. Taloyhtiö saa itsearvioinnin tulokset käyttöönsä ja ne välittyvät myös pelastuslaitokselle.

Vuonna 2018 pelastuslaitos edellyttää itsearvioinnin tekemistä seuraavilla asuinalueilla Helsingissä: Jätkäsaari, Pihlajamäki, Pihlajisto, Pohjois-Haaga, Puotila ja Santahamina. Näiden alueiden taloyhtiöille lähetetään kirje ja opasmateriaalia syyskuun alussa. Pelastuslaitos käsittelee itsearvioinnissa saadut tulokset ja kohdentaa niiden perusteella tarvittaessa valvontaa tai turvallisuusviestintää taloyhtiön turvallisuuden parantamiseksi.

Asuintalojen valvonta kohdistuu vuosittain eri puolilla Helsinkiä sijaitseville asuinalueille, pelastussuunnitelmavelvollisiin taloyhtiöihin. Pelastussuunnitelma on laadittava, jos talossa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suosittelemme kuitenkin pelastussuunnitelman laatimista kaikkiin asumismuotoihin. Lisätietoa asuintalojen valvonnasta saa nettisivuilta https://hel.fi/omavalvonta

Itsearvioinnin voi tehdä myös, vaikka taloyhtiö sijaitsisi muualla Helsingissä. Helsingin pelastuslaitos käsittelee kuitenkin vain itsearvioinnit, jotka ovat tulleet siihen velvoitetuilta taloyhtiöiltä. Itsearvioinnissa pääsee alkuun menemällä verkkosivuillamme osoitteeseen https://hel.fi/omavalvonta ja tilaamalla sieltä sähköisen itsearviointilomakkeen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti