Taloyhtiön turvallisuusriskit haltuun itsearvioinnilla

Onko taloyhtiönne turvallisuusriskit tunnistettu ja niiden toteutuminen ehkäisty? Onko mahdollisiin onnettomuuksiin ja tapaturmiin varauduttu riittävällä tavalla? Osataanko asukkaat suojata vaaratilanteiden vaikutuksilta? Tärkeitä kysymyksiä turvallisuuden kannalta, joista taloyhtiön hallitus ja jokainen asukas osaltaan vastaa.

Asumisturvallisuuden parantamiseksi Helsingin kaupungin pelastuslaitos on tehnyt taloyhtiöille avuksi työkalun, jonka avulla turvallisuutta voidaan arvioida ja kehittää. Se auttaa tunnistamaan mahdolliset puutteet ja neuvoo niiden ratkaisemisessa. Paloturvallisuuden itsearviointi on sähköisessä muodossa oleva lomake, joka tarkastelee seuraavia asiakokonaisuuksia: pelastussuunnitelma, piha- ja ulkoalueet, yleiset ja yhteiset tilat, talotekniikka, väestönsuoja sekä asukkaat ja asuinhuoneistot. Taloyhtiö saa itsearvioinnin tulokset käyttöönsä ja ne välittyvät myös pelastuslaitokselle.

Vuonna 2018 pelastuslaitos edellyttää itsearvioinnin tekemistä seuraavilla asuinalueilla Helsingissä: Jätkäsaari, Pihlajamäki, Pihlajisto, Pohjois-Haaga, Puotila ja Santahamina. Näiden alueiden taloyhtiöille lähetetään kirje ja opasmateriaalia syyskuun alussa. Pelastuslaitos käsittelee itsearvioinnissa saadut tulokset ja kohdentaa niiden perusteella tarvittaessa valvontaa tai turvallisuusviestintää taloyhtiön turvallisuuden parantamiseksi.

Asuintalojen valvonta kohdistuu vuosittain eri puolilla Helsinkiä sijaitseville asuinalueille, pelastussuunnitelmavelvollisiin taloyhtiöihin. Pelastussuunnitelma on laadittava, jos talossa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suosittelemme kuitenkin pelastussuunnitelman laatimista kaikkiin asumismuotoihin. Lisätietoa asuintalojen valvonnasta saa nettisivuilta https://hel.fi/omavalvonta

Itsearvioinnin voi tehdä myös, vaikka taloyhtiö sijaitsisi muualla Helsingissä. Helsingin pelastuslaitos käsittelee kuitenkin vain itsearvioinnit, jotka ovat tulleet siihen velvoitetuilta taloyhtiöiltä. Itsearvioinnissa pääsee alkuun menemällä verkkosivuillamme osoitteeseen https://hel.fi/omavalvonta ja tilaamalla sieltä sähköisen itsearviointilomakkeen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti