Taloyhtiön turvallisuusriskit haltuun itsearvioinnilla

Onko taloyhtiönne turvallisuusriskit tunnistettu ja niiden toteutuminen ehkäisty? Onko mahdollisiin onnettomuuksiin ja tapaturmiin varauduttu riittävällä tavalla? Osataanko asukkaat suojata vaaratilanteiden vaikutuksilta? Tärkeitä kysymyksiä turvallisuuden kannalta, joista taloyhtiön hallitus ja jokainen asukas osaltaan vastaa.

Asumisturvallisuuden parantamiseksi Helsingin kaupungin pelastuslaitos on tehnyt taloyhtiöille avuksi työkalun, jonka avulla turvallisuutta voidaan arvioida ja kehittää. Se auttaa tunnistamaan mahdolliset puutteet ja neuvoo niiden ratkaisemisessa. Paloturvallisuuden itsearviointi on sähköisessä muodossa oleva lomake, joka tarkastelee seuraavia asiakokonaisuuksia: pelastussuunnitelma, piha- ja ulkoalueet, yleiset ja yhteiset tilat, talotekniikka, väestönsuoja sekä asukkaat ja asuinhuoneistot. Taloyhtiö saa itsearvioinnin tulokset käyttöönsä ja ne välittyvät myös pelastuslaitokselle.

Vuonna 2018 pelastuslaitos edellyttää itsearvioinnin tekemistä seuraavilla asuinalueilla Helsingissä: Jätkäsaari, Pihlajamäki, Pihlajisto, Pohjois-Haaga, Puotila ja Santahamina. Näiden alueiden taloyhtiöille lähetetään kirje ja opasmateriaalia syyskuun alussa. Pelastuslaitos käsittelee itsearvioinnissa saadut tulokset ja kohdentaa niiden perusteella tarvittaessa valvontaa tai turvallisuusviestintää taloyhtiön turvallisuuden parantamiseksi.

Asuintalojen valvonta kohdistuu vuosittain eri puolilla Helsinkiä sijaitseville asuinalueille, pelastussuunnitelmavelvollisiin taloyhtiöihin. Pelastussuunnitelma on laadittava, jos talossa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suosittelemme kuitenkin pelastussuunnitelman laatimista kaikkiin asumismuotoihin. Lisätietoa asuintalojen valvonnasta saa nettisivuilta https://hel.fi/omavalvonta

Itsearvioinnin voi tehdä myös, vaikka taloyhtiö sijaitsisi muualla Helsingissä. Helsingin pelastuslaitos käsittelee kuitenkin vain itsearvioinnit, jotka ovat tulleet siihen velvoitetuilta taloyhtiöiltä. Itsearvioinnissa pääsee alkuun menemällä verkkosivuillamme osoitteeseen https://hel.fi/omavalvonta ja tilaamalla sieltä sähköisen itsearviointilomakkeen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti