Taloyhtiön putkiremontti voidaan tehdä monella tavalla

Putkiremonttia tehdään vuosittain lukuisissa taloyhtiöissä. Silti putkiremontti on monelle asunnonomistajalle peikko – sitä pelätään ja siitä liikkuu paljon harhaluuloja. Juuri ilmestynyt Jokaisen putkiremonttiopas (Kiinteistöalan Kustannus Oy) kannustaa taloyhtiön osakkaita ottamaan selvää remonttivaihtoehdoista sekä niiden eroista ja kustannuksista. Näin he pystyvät paremmin osallistumaan remonttia koskevaan päätöksentekoon.

Taloyhtiön putket on korjattava ennemmin tai myöhemmin

Taloyhtiön vesijohto- ja viemäriputkistot eivät ole ikuisia, vaan ne kestävät käytössä noin 40–60 vuotta. Tämän jälkeen putket on korjattava.

”Putket eivät aina kestä käytössä noinkaan kauaa. Putkiston kuntoon vaikuttavat esimerkiksi putkien materiaali ja kiinteistössä käytettävän veden laatu”, kertoo Jokaisen putkiremonttioppaan kirjoittaja, TkT Jari Virta.

Hälytyskellojen tulisi alkaa soida, jos putkistossa on jatkuvasti vuotoja ja tukkeumia. ”Toisinaan taloyhtiöt lykkäävät putkiremonttia viimeiseen asti. Tällöin on hyvä ymmärtää, millaista riskipeliä pelataan. Yksikin putkivuoto voi aiheuttaa valtavat kustannukset”, Virta muistuttaa.

Osakkaat kaipaavat tietoa korjaustavoista

Suomen Kiinteistöliiton kehityspäällikkönä työskentelevä Virta on nähnyt uransa aikana monenlaisia taloyhtiöiden putkiremontteja. Hänen mukaansa taloyhtiöiden osakkaat ja hallitukset kaipaavat kipeästi tietoa putkiremonttimenetelmistä sekä niiden hyvistä ja huonoista puolista.

Väärinkäsityksiäkin esiintyy. ”Jotkut esimerkiksi luulevat, että pinnoituksella saavutetaan yhtä hyvä lopputulos kuin putkien vaihtamisella. Tämä ei pidä paikkaansa – pinnoitetut putket kestävät käytössä huomattavasti vähemmän aikaa kuin uudet putket. Lisäksi pinnoittamiseen liittyy riskejä”, Virta sanoo.

Putkiremontti voidaan toteuttaa vaihtamalla rakennukseen uudet putket taikka pinnoittamalla tai sukittamalla vanhat putket. Nykyään on mahdollista myös yhdistellä eri menetelmiä; voidaan esimerkiksi vaihtaa näkyvissä olevat viemäriputket uusiin ja sukittaa rakenteissa olevat putket. ”Väittäisin, että nämä hybridiratkaisut ovat tulevaisuuden ratkaisu. Ne sopivat moniin taloyhtiöihin ja auttavat säästämään remonttikustannuksissa”, Virta toteaa.

Osakkaiden mielipiteillä on väliä

Se, miten taloyhtiön putkiremontti toteutetaan, riippuu periaatteessa osakkaiden tahdosta. Jos tavoitellaan pitkäaikaista lopputulosta, putkiremontti kannattaa toteuttaa perinteisellä tavalla tai hybridiratkaisuna. Jos taas putkien tarvitsee kestää käytössä vain 10–20 vuotta, voidaan harkita esimerkiksi pinnoitusta.

Virta kannustaa osakkaita tutustumaan eri putkiremonttimenetelmiin Jokaisen putkiremonttioppaan avulla ennen kuin remontista päätetään yhtiökokouksessa. Osakkaiden mielipiteillä on väliä, ja esimerkiksi taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia kuuntelemaan niitä.

Yksittäinen osakas voi vaikuttaa putkiremontin tekotapaan ja kustannuksiin osallistumalla remonttia koskevaan päätöksentekoon. Kannattaa siis mennä yhtiökokoukseen, jossa putkiremontista päätetään. ”Yhtiökokouksessa selviää, millaiseen remonttiin ollaan ryhtymässä ja miksi, milloin remontti alkaa, mitä se maksaa ja miten se vaikuttaa asumiseen. Kokouksessa osakas voi kysellä lisää remontista ja tarvittaessa vaatia myös lisävaihtoehtojen esittämistä”, Virta kertoo.

Putkiremonttia suunniteltaessa selvitetään tavallisesti, voidaanko taloon tehdä samanaikaisesti muita remontteja (esim. sähkönousujen saneeraus). Osakkaan kannattaa suhtautua avoimesti näihin muihin remontteihin. Remontteja yhdistelemällä voidaan nimittäin säästää remonttikustannuksissa.

Jokaisen putkiremonttiopas antaa perustiedot

Jokaisen putkiremonttioppaassa lähdetään siitä, että joka ikinen osakas pystyy ymmärtämään tietyt perusasiat putkiremonteista. Oppaassa kerrotaan, milloin taloyhtiön vesi- ja viemäriputket on korjattava, millaisia korjausvaihtoehtoja on tarjolla, miten eri putkiremonttimenetelmät käytännössä eroavat toisistaan ja miten putkiremontti etenee.

Opas on kirjoitettu aivan tavallisille osakkaille. Siinä listataan esimerkiksi selkeästi ja ytimekkäästi, mitä ovat eri putkiremonttimenetelmien – niin perinteisen putkiremontin kuin uudempienkin menetelmien – hyvät ja huonot puolet.

Virta toivoo, että opas hankittaisiin jokaiseen kotiin. ”Jokaisen putkiremonttiopas auttaa ymmärtämään putkiremontin eri toteutustapoja ja kysymään oikeat kysymykset oikeaan aikaan. Sen neuvojen avulla osakkaat voivat varmistaa, että putkiremontti toteutetaan juuri omaan taloyhtiöön sopivalla tavalla. Tällöin remonttia ei tarvitse sitten jälkikäteen harmitella.”

Osta opas

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti